Úvod > Články > Jak si vytvořit instalační CD z předinstalovaných Windows

Jak si vytvořit instalační CD z předinstalovaných Windows

Koupili jste si počítač s předinstalovanými Windows, ale nedostali jste žádné instalační CD ani žádné Recovery disky? Chtěli byste však svůj operační systém přeinstalovat? Přinášíme vám návod, jak si instalační CD udělat z toho, co máte na disku.

Některé z osobních počítačů a laptopů s předinstalovnými Windows se dodávají bez instalačního CD. Co hůř, někteří prodejci k nim nedávají ani takzvané Recovery disky, na kterých bývá obraz disku a které v případě problémů s operačním systémem fungují jako zálohy výrobního sestavení. Pokud si přejete provést čistou instalaci bez různých programů a utilit od výrobce počítače, které leckdy zpomalují systém, nebo vám vaše Windows přestaly fungovat či se nakazily virem, máte smůlu. Jediným řešením je půjčení si instalačního CD od známého, což ale není příliš košer, nebo jednání s prodejcem, od kterého jste počítač koupili, aby vám dodal instalační CD nebo Recovery disk, na který máte nárok. Někteří to řeší raději okamžitou koupí nového krabicové licence, ale to není nutné. Jednu licenci jste už zaplatili.

Pokud tedy chcete těmto problémům předejít, vytvořte si instalační CD sami. Níže uvedený návod byl s úspěchem ověřen, ovšem pamatujte, že autor vám nemůže dát žádnou záruku, že vám vše bude fungovat.

1. Požadavky na systém

Návod se týká pouze systému Windows XP Home a Windows XP Professional.

2. Složka i386 na pevném disku

Tohle je nejdůležitější součást pro přípravu instalačního CD. Jsou v ní uloženy všechny důležité soubory. V drtivé většině případů by ale tato složka měla být na všech počítačích s předinstalovanými Windows, pokud jste ji ovšem nesmazali. Obecně je uložena vždy přímo na disku C, takže cesta je C:i386.

3. Licenční klíč

Bez licenčního klíče to opravdu nepůjde. S největší pravděpodobnosti jej máte umístěný na nálepce na skříni počítače, popř. na spodní straně notebooku. Opište si jej.

4. Ovladače zařízení

Dříve, než začnete formátovat pevný disk, měli byste si z internetu stáhnout všechny ovladače k zařízením počítače. Obecně platí, že je lepší stahovat balíčky přímo od výrobce PC/Laptopu.  Například: pokud máte v notebooku Acer integrovanou grafickou kartu od společnosti SIS, nestahujte ovladač ze stránek SIS, ale raději ze stránek Aceru, kde je ovladač určený přímo pro váš typ počítače. Někdy funguje lépe. Všechny stažené ovladače si potom vypalte na nějaké CD nebo je přesuňte na jiný oddíl disku, pokud je váš disk rozdělený a formátovat budete jen C.

5. Vypalovací software

Abyste si vypálili na disk ovladače a vytvořili si instalační CD Windows, je samozřejmě potřeba, abyste měli v počítači nainstalovaný nějaký vypalovací software. Nárok na něj je o to vyšší, že vám bude muset umožnit vytvořit bootovací CD, tj. takové, ze kterého vám při startu počítače najede instalace a nebude se startovat systém z pevného disku. Takových programů je hodně, budete se muset zeptat ostatních, který vám doporučí. Pravděpodobně jste ale ke svému počítači dostali i OEM verze komerčních programů k vypalování, které bootovací CD dělat umějí. Podívejte se do nápovědy. Pokud žádný nemáte, stáhněte si třeba zkušební verzi nějakého programu (např. Nero), nebo zkuste aplikaci ImgBurn, která je zdarma. Více zde. Ovšem v jednom případě, jak si řekneme níže, shánění vypalovacího program nebude potřeba.

6. Bootovací sektor

Aby vaše CD bylo bootovací, je potřeba mít speciální soubor. Ten si buďto vyextrahujete z jiného instalačního CD (třeba půjčeného od kamaráda) pomocí programu ISOBuster, nebo si jej stáhněte z internetu. Třeba odsud (wxp10.zip). V jednom případě tento soubor potřebovat nebudete; stejně jako vypalovacího softwaru se toho týká poznámka na konci článku.

Jdeme na to

Nyní se dostáváme k samotné proceduře přípravy všech potřebných souborů. Některé si budeme muset vytvořit sami. Žádný strach, příliš složité to není. Ale dělejte všechno podle návodu, abyste nedostali ve finále různá chybová hlášení.

1. Vytvořte si na disku úložiště potřebných souborů. Kupříkladu vytvořte složku na disku C (nebo D) se jménem XPSETUP.

2. Zkopírujte (nepřesouvejte!) celou složku C:i386 do C:XPSETUP, takže soubory budou uložené v C:XPSETUPi386. Opakujeme znova, složka i386 musí na C zůstat, jsou v ní uloženy důležité soubory pro váš systém.

3. Vytvořte soubor s názvem WIN51. Uděláte to následovně. Otevřete Poznámkový blok a do něj napište Windows. Za tímto textem udělejte mezeru a stiskněte ENTER. Tento soubor uložte do C:XPSETUP. Aby se nepřidala koncovka *.txt, napište do názvu souboru „WIN51“ včetně uvozovek.

Pokud máte systém Windows XP Home, udělejte kopii tohoto souboru a pojmenujte ji jako WIN51IC. Pokud je to systém ještě s prvním servisním balíčkem (SP1), udělejte ještě další kopii a pojmenujte ji WIN51IC.SP1. Pokud je to systéme s druhým servisním balíčkem, vytvořte další kopii a pojmenujte ji WIN51IC.SP2.

Vlastníte-li Windows XP Pro, udělejte totéž. Jediný rozdíl bude v tom, že namísto IC v názvech bude IP. Pamatujte na to, že musíte použít takové soubory, které odpovídají stavu systému při koupi. Jestliže byl Windows XP při koupi v sestavení s SP1 a vy jste SP2 nainstalovali později, udělejte soubory pro SP1! Servisní balíček 2 si poté nainstalujete odděleně. Šlo by ho sice nyní integrovat do připravené složky I386, ale tím se nebudeme zdržovat. Jeden z postupů je ještě uveden v poznámce na konci článku.

Vypálení

Pokud jste postupovali podle návodu, je vše připraveno k vypálení. Uživatelé, kteří vlastní Nero a podobný software, budou mít situaci nejjednodušší. Bude možná lepší, když pro vytvoření bootovacího sektoru použijí následující soubor. Klikněte sem.

Pro ty, kdo zvolili aplikaci ImgBurn, přinášíme další postupy.

1. Jestliže jste si stáhli soubor wxp10.zip, najděte v něm w2ksect.bin a uložte jej přímo na disk C. Nikam jinam.

2. Stáhněte následující soubor (XPSETUP.ibb ) a uložte jej kamkoliv na disk.

3. Spusťte ImgBurn, klikněte na Mode a zvolte Build.

4. Klikněte na File, zvolte Load project a najděte XPSETUP.ibb (musíte vědět, kam jste jej uložili).

5. Na pravé straně klikněte na kartu Labels a použijte jedno z následujících označení pro vaši verzi operačního systému. Můžete samozřejmě použít jakýkoliv název, ale je lepší použít některé z oficiálních, jinak mohou nastat problémy při bootování.

Windows XP Home OEM

WXHOEM_CS

Windows XP Home SP 1a a SP 2 OEM

X1AHOEM_CS

Windows XP Home SP 1 OEM      

XRMHOEM_CS

Windows XP Professional SP 1a a SP 2 OEM  

X1APOEM_CS

Windows XP Professional SP 1 OEM       

XRMPOEM_CS

Windows XP Professional OEM

WXPOEM_CS

 

5. Klikněte na Write (obrázek s diskem) a za chvíli bude vše hotovo.

6. Až budete chtít systém přeinstalovat, nezapomeňte při zapnutí počítač v BIOSU nastavit bootování z CD-ROMu.

Závěrečné poznámky

Je důležité znovu poznamenat, že se vám to nemusí podařit. Zazálohujte si raději důležitá data a třeba i systém. Pokud budete chtít do instalačních souborů integrovat servisní balíček XP SP2 a instalaci si podle sebe upravit, využijte rad z článku Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (10). Program, o kterém se ve článku píše, vám poskytne i bootovací sektor a instalační CD vám i vypálí, takže se nemusíte zdržovat některými výše zmíněnými mezikroky.

29. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.