Úvod > Články > Událost začátku léta: UPC zcela ruší datové limity

Událost začátku léta: UPC zcela ruší datové limity

Společnost UPC dodržela, co slíbila. Rázně reagovala na kroky konkurence a svým zákazníkům dopřála od začátku července neomezený internet ― datové limity se ruší u všech služeb, zůstávají jen u nejnižších Flex a Starter.

Jak píšeme v posledním přehledu novinek nedávných dní, čeští poskytovatelé internetového připojení začali ve velkém navyšovat datové limity. Telefónica O2, Volný.cz i GTS udělali pro své zákazníky vstřícné kroky. Vědělo se, že rovněž UPC plánuje v této oblasti změny, ale podrobnosti nebyly známé. "Chystáme zásadní řešení, které bude přínosem pro zákazníky," říkal František Malina, tiskový mluvčí UPC. Nyní je to venku. UPC zrušilo datové limity u většiny svých nabídek připojení, ponechalo je jen u nejnižších variant Flex a Starter. U nabídky Flex se datový limit zvýšil desetkrát ― ze 2 GB na 20 GB, na stejnou hodnotu z původních 10 GB pak skočil Starter. Kompletní tabulka nabídek níže. Pro zákazníky Karnevalu platí totéž s tou výjimkou, že neexistuje služba Flex.

Staré údaje

 

Nové údaje

Nabídka

Download Kbit/s

Upload Kbit/s

FUP

Cena v Kč s DPH

Download Kbit/s

Upload Kbit/s

FUP

Flex

2048

256

2

35/12h

2048

256

20 GB

Starter

2048

256

10

475

2048

256

20 GB

Easy

3072

256

20

555

3072

256

//

Light

5120

512

40

779

5120

512

//

Classic

8192

1024

60

1224

8192

1024

//

Extreme

12288

1024

200

1678

12288

1024

//

Professional

16384

1024

//

4533

16384

1024

//

 

Co říká UPC

„Jako poslední velký provozovatel internetu jsme pod tlakem okolností v roce 2004 limity zaváděli a jako první velký provozovatel je po třech letech rušíme“, říká generální ředitel UPC Václav Bartoň a dodává: „uživatelé našich internetových služeb mají k dispozici to nejlepší, co lze na trhu získat - nejširší nabídku, nejvyšší rychlosti, nejvýhodnější cenu a nyní i zrušené limity. Cílem je, aby náš internet byl, stejně jako další služby UPC, ve srovnání s ostatními nabídkami na trhu vždy na špici co do poměru kvalita/cena. A říkáme-li „A“ v případě navyšování rychlostí, pak musíme říci i „B“ a nabídnout možnost jejich plného využití. Uživatel musí vědět, že nám nejde jen o hezká slovíčka a líbivé, ale prázdné marketingové akce, se kterými se denně setkává. Musí si být jist, že za své peníze dostává skutečnou kvalitu.“

Mírný chaos

Kolem rušení datových limitů propukl, dá se říct, chaos. Nejenže včera večer na stránkách Karnevalu unikly podrobnosti nové nabídky, které poté zase zmizely, ale začínají se objevovat nejasnosti s následující větou tiskového mluvčího UPC Františka Maliny. Ta zní:

„Společnost nadále ponechává ve Všeobecných obchodních podmínkách dříve definovanou FUP (Fair Use Policy), aby i v případě možných akcí zneuživatelů sítě mohla zabezpečit kvalitu připojení.“

Tato věta neznamená, že by datové limity nakonec zůstaly, ale Fair User Policy (FUP) se s největší pravděpodobnosti týká „dvanáctihodinové podmínky“ do konce období bude snížena rychlost internetového připojení tomu, kdo během 12 hodin překročí limit 20 GB stažených dat. Dá se však předpokládat, že takovou podmínku dodrží většina zákazníků.

Tiskové zprávy ohledně nových parametrů nabízených služeb nejsou na webových stránkách dostupné. Dokonce se „k normálu“ zase vrátily i staré tabulky nabídek s předchozími datovými limity. V neděli večer přitom na stránkách Karnevalu visely nové.

Nepředpokládá se, že by zrušení datových limitů příliš negativně ovlivnilo kvalitu připojení u koncových zákazníků ― neukázněných stahovačů podle vyjádření UPC moc zatím nebylo. Přes limity se dostávalo asi jedno až dvě procenta zákazníků.

Je to jasně nejvstřícnější krok, jaký poskytovatel internetového připojení v Česku pro své zákazníky udělal. Bude zajímavé sledovat, jak postupně a s jakou razancí zareagují další velcí hráči na trhu. Každopádně internetové vody České republiky se konečně rázně hnuly. Slovy Františka Maliny, „Na českém internetovém trhu jde o bezprecedentní krok“.

Na konec ještě jedna dobrá zpráva pro uživatele p2p sítí. UPC nebude potlačovat provoz výměnných sítí třeba řízením priorit paketů ― prioritními pakety však zůstanou ty, jež jsou využívány hlasovými službami nabízenými operátorem.

Pokud někdo bude chtít mít informace potvrzeny ze strany UPC, sledujte webové stránky UPC, tisková zpráva tam dozajista opět ― snad v průběhu odpoledne ― vyjde. Zákazníci UPC se mohou těšit na e-mailovou zprávu.

2. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...