Úvod > Články > Historie internetových prohlížečů I. : Internet Explorer

Historie internetových prohlížečů I. : Internet Explorer

Tímto článkem zahajujeme krátký seriál o historii internetových prohlížečů. Začneme u toho nejpoužívanějšího, ale také u nejkritizovanějšího – u Microsoft Internet Exploreru. Další díly budou věnovány jeho konkurentům.

Počínaje operačním systémem Windows 95 je Internet Explorer zahrnován do všech verzí Microsoft Windows. Poslední verze, Internet Explorer 7.0, je k dispozici pro Windows XP Service Pack 2, Windows Server 2003 Service Pack 1 a stal se nedílnou součástí nejmodernějšího a nejnovějšího systému Windows Vista. Pro starší operační systémy je k dispozici pouze verze 6.0 a nižší. V minulosti byl Internet Explorer vyvíjen také pro ostatní operační systémy: vznikl tak Internet Explorer pro Mac a vznikal Internet Explorer pro UNIX (pracující přes X Window System na operačních systémech Solaris a HP-UX). Vývoj všech uvedených verzí byl později přerušen. Od verze 7 se mění název prohlížeče na Windows Internet Explorer.

Historie

Internet Explorer vznikl odvozením od komerčního webového prohlížeče Spyglass Mosaic. Ten byl v roce 1995 licencován Microsoftu s podmínkami, že firma obdrží určitá procenta ze zisku. Jméno bylo podobné s NCSA Mosaic, ale jednalo se o relativně neznámý prohlížeč, který z části používal zdrojové kódy právě NCSA Mosaicu. Internet Explorer nebyl až do verze 3 příliš používán. Tato verze však byla první, která byla vyvíjena bez zdrojových kódů od Spyglass. Verze 4 byla první verze, která byla integrována s operačním systémem Microsoft Windows, což se stalo předmětem soudních žalob, které vinily společnost Microsoft ze zneužití dominantního postavení na trhu. Verze 5.0 byla vydána v roce 1999 a byla součástí systému Windows 98 SE a Windows 2000. Tuto verzi následovala verze 5.5, která byla součástí Windows ME. Verze 6 byla vydána jako součást systému Windows XP, ale byla též dostupná jako instalační balíček pro starší systémy až po Windows 98. Aktuální verze je k dispozici pouze pro Windows XP se Service Pack 2 a novější systémy.

Přehled verzí aplikace IE

Verze 1 až 3 – Vycházely ze zakoupeného produktu Spyglass Mosaic, bylo je možno doinstalovat do Microsoft Windows 3.11 a starších. V této době nebyl ještě Windows samostatný operační systém, ale pouze nástavba operačního systému MS DOS.

Verze 4 – Vydání této verze se datuje na konec roku 1998 společně s vydáním operačního systému Windows 98. Tato verze byla ale po necelém roce zaktualizována na novější verzi.

Verze 5 – Tato verze nahradila na počátku roku 1999 verzi 4 a přinášela řadu výrazných změn v ovládání prohlížeče. Verze 5 byla integrována do operačních systémů Windows 98 Second Edition a Windows 2000.

Verze 5.5 – V červenci roku 2000 byla do operačního systému Windows ME zakomponována vylepšená verze předchozího Internet Exploreru.

Verze 6 – V půlce roku 2001 u příležitosti vydání Windows XP byl uvolněn Internet Explorer verze 6. Ta se využívala až do nynější doby a byla často kritizována za malou odolnost vůči hrozbám z internetu.

Jaká kritika se snášela na předchozí verze

Webový prohlížeč Internet Explorer je často kritizován (verze 6.0 či starší) pro svou bezpečnostní politiku, která umožňuje šíření virů, spyware či adware. Chyby v tomto prohlížeči bývají často zneužívány k získávání kontroly nad systémem či získávání citlivých údajů o uživatelích. Tvůrcům prohlížeče se též často vyčítá malá podpora webových standardů a jejich častá chybná implementace. Řada vývojářů tvrdí, že tím společnost Microsoft brzdí rozvoj v oblasti webových technologií. Aktuální verze přináší v této oblasti velmi pokroková zlepšení.

12. 7. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...