Úvod > Články > P2P mění směr

P2P mění směr

Některé systémy již přestávají pracovat pod pirátskou vlajkou a obrací se zcela novým směrem.

Všimly si totiž, že v dnešní éře YouTube mají lidé pevné disky plné filmů či fotografií, které chtějí posílat známým a příbuzným, ovšem využívat technologie připravené pro SMS není to pravé ořechové. A tak přišly s možností, jak překonat broadbandový špunt – sdílení soukromých souborů pomocí P2P.

Na rozdíl od tradičních systémů Napster a Kazaa, kde se primárně vyměňovaly písničky a které zasáhl hněv nahrávacích studií a asociace RIAA, nová stáj systémů P2P, kterou zastupují firmy jako AllPeers, Pando nebo Zapr, umožňují vyměňovat soubory buď mezi dvěma lidmi, nebo v ohraničeném kruhu známých. Některé firmy (např. Myfabrik nebo MediaMax) odstupují od P2P úplně a lidem prostě umožňují soubory ukládat na vlastních serverech. Tím je možné je buď pohodlně prohlížet nebo stahovat pomocí rychlejšího FTP, kde je mnohem menší limit na velikost souboru.

Zájem je značný, firma YouSendit ohlásila, že jejím systémem projde více než 30 TB dat denně, MediaMax zase hlásí výměnu 3 miliónů souborů denně, na jejích serverech je dnes přes 650 TB dat. Hlásí se i investoři, YouSendit získalo investice v hodnotě 5 miliónů dolarů, Fabrik 12 a Pando 11 miliónů. Zisky jsou zatím minimální a jediný systém s nějakým solidnějším ziskem je Streamload, který provozuje systém MediaMax. Jeho zisky v roce 2005 tvořily tři milióny dolarů.

Každá firma pracuje trochu jinak a nabízí jiné podmínky. MediaMax umožní uložit 25 GB zdarma, další soubory stojí 5 až 30 dolarů měsíčně. Myfabrik nabízí pouhý 1 GB zdarma, každý další GB stojí 49 centů. AllPeers, který pracuje z Prahy a Londýna, je finančně podporován tvůrci systému Skype, využívá software, který je v podstatě extenzí Firefoxu a dělá z browseru P2P. Zapr má jiný systém – jednoduše přeneseme soubory do adresáře kamarádů a Zapr pošle každému e-mail a URL. Po otevření je potom možné soubory stahovat z našeho počítače tak dlouho, pokud jsme on-line. Jeden z šéfů firmy Zapr ze Singapuru je Michael Liubinskas, který dříve pracoval ve vysokém postavení systému Kazaa.

Systémů, díky kterým chtějí tyto firmy získávat peníze, je celá řada. Od samozřejmých příjmů z reklam je to platba za uložené GB, placení uživateli za časté stahování nebo prodej licencí dalším firmám.

4. 7. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.