Úvod > Články > 1 Gbit/s přes optiku

1 Gbit/s přes optiku

Další novinky nedávných dní: Bill Gates už není nejbohatší ― Pevné disky s laserem ― O2 spustila HD TV ― Zone Alarm 7.1 ničí OEM aktivace Vist ― Mluvící počítačový virus ― Telefónica O2 dostala pokutu 4,4 miliardy korun a více…

Bill Gates už není nejbohatší

O titul nejbohatšího člověka planety připravil Billa Gatese mexický magnát Carlos Slim, uvádí agentura Reuters.

Podle Eduarda Garcii, odborníka na majetkové poměry v Mexiku, činí hodnota majetku Carlose Slima 67,8 miliardy dolarů, tj. asi 1,4 bilionu českých korun. Billa Gatese Slim předběhl v důsledku růstu akcií latinskoamerického operátora America Movil. Pro srovnání, Gatesův majetek činí necelých 60 miliard dolarů.

Pevné disky s laserem

Nizozemští vědci z univerzity v Nijmegen přišli s novým řešením zápisu dat na pevné disky. Data na disk uložili pomocí laserového paprsku, který na něj zapisoval asi stonásobně vyšší rychlostí, než je tomu dnes u klasického zápisu. Úskalí je však v tom, že zapisovaná oblast je příliš velká ― nynější výzkum se zaměří na hledání způsobu, jak velikosti oblasti zmenšit asi tisíckrát. Podle zpráv se o novou metodu zajímá známá firma Seagate.

Google Desktop pro Linux

Google pokročil ve vývoji oblíbeného programu Google Desktop, který byl doposud určen výhradně operačním systémům Windows a Mac OS. Připravil totiž testovací verzi taktéž pro Linux. Zájemci si mohou ze stránek Googlu stáhnout instalační archívy ve formátu .rpm či .deb. Podporované distribuce jsou Debian, Fedora, Mandriva, RedHat, Suse a Ubuntu. Požadavky jsou knihovny glibc 2.3.2 a gtk+ 2.2.0.

ČT a O2 ― HD vysílání

Telefónica O2 na počátku července rozjela digitální vysílání v multiplexu C v HD s kódováním MPEG-4. V tomto rozlišení je nabízeno programové vysílání prvního programu České televize. Podle Telefónicy O2 jde o testovací provoz, při kterém se budou konfigurovat set-top-boxy dodávané zákazníkům služby O2 TV.

Symantec se omlouvá dárky

Jak jsme vás před nedávnem informovali, aktualizace databáze antiviru Norton od společnosti Symantec způsobila čínským uživatelům operačních systému Windows XP nemalé problémy: za trojské koně byly mylně označeny dvě kritické knihovny systému Windows XP SP2. To způsobilo, že po restartování Windows vůbec nenaběhly.

Jako omluvu nyní Symantec svým zákazníkům nabízí zdarma licenci svého antiviru na další rok a raději i zálohovací software Save & Restore 2.0. Firemní zákazníci si navíc přijdou na licenci k aplikaci Ghost Solution Suite.

Z iTunes může odejít největší nahrávací společnost

The Universal Music Group se nechala slyšet, že dost možná neprodlouží smlouvy s internetovým hudebním obchodem iTunes. Problémy jsou prý v podobě nové smlouvy ― neexistují totiž žádné dlouhodobé smlouvy, ale rok co rok se vyjednávají nové a nové body kontraktu. Universal tak iTunes zahnal do rohu a diktuje si nové podmínky. V případě, že iTunes na ně nepřistoupí, Universal a jeho skladby z iTunes zmizí.

Zone Alarm 7.1 ničí OEM aktivace Vist

Na několika blozích se v posledních dnech začaly objevovat informace o tom, že nová aktualizace produktu Zone Alamr 7.1 ničí OEM aktivace u operačního systému Windows Vista. Stěžovali si však zejména uživatelé pirátských verzí. Zone Alarm prý odstraňuje účinky crackerských nástrojů, jako je VistalLoader a Paradox. Nemusí se to ale údajně týkat jen cracků, nýbrž i OEM verzí na některých noteboocích. K potížím dochází v kombinaci Zone Alarmu s některým softwarem a některými blíže nespecifikovanými ovladači. Problém se má vyřešit nainstalováním záplaty od Microsoftu s číslem KB931573. Ta však podle některých ohlasů umí deaktivovat jiné pirátské triky.

Ukradeny osobní údaje 2,3 milionu lidí

Zaměstnanec z Fidelity National Information Services ukradl z databáze osobní údaje více než dvou milionů lidí. Kromě osobních údajů šlo rovněž o čísla platebních karet a bankovních účtů. Prodal je dalšímu zprostředkovateli, který je rozprodal několika marketingovým společnostem. V současnosti se americké úřady snaží, aby ukradené údaje byly okamžitě v daných marketingových společnostech zničeny. Zaměstnanec zmíněné firmy už jejím zaměstnancem logicky není.

1 Gbit/s přes optiku

Výzkumníkům ze společnosti Siemens se podařilo přes jeden optický kabel přenášet data rychlostí jednoho gigabitu za sekundu. Technologie vlákna je založena na polymerech, jde o tzv. POF vlákno.

Dosažená rychlost je tak desetkrát vyšší než u běžných produktů na trhu. Při testování se data v podobě televizního signálu přenášela na vzdálenost jednoho sta metrů rychlostí 1008 Mbit/s, aniž by došlo k chybám či nějakým zpožděním obrazu ― podle odborníků tak polymerové vlákna představují ideální nástroj pro domácí zábavu. Uplatnění samozřejmě bude daleko širší, ale jejich tržní hodnota je právě zde. Oproti klasickým křemičitanovým vláknům jsou náklady na výrobu polymerových vláken nižší a zároveň jsou efektivnější.

Mluvící počítačový virus

Na světě se objevil počítačový virus, který s vámi dokonce prohodí pár slov. BotVoice-A Trojan své oběti informuje o napadení a z disku smazává soubory. A cože vám v případě infekce řekne?

You have been infected. I repeat:  You have been infected and your system files has been deleted. Sorry. Have a Nice Day and bye bye.

Byl jste nakažen. Opakuji: byl jste nakažen a vaše systémové soubory byly smazány. Je mi líto. Hezký den a nashledanou.

Podle výzkumu společnosti Panda Software se virus snaží o smazání veškerého obsahu disku. Napadá rovněž registr počítače, maže jeho obsah, znepřístupní tak nainstalované programy a rovněž vypíná editor registru, aby napadený uživatel nemohl změny vrátit. Virus se šíří zejména infikovanými webovými stránkami a nakaženými soubory umístěnými v p2p sítích.

Telefónica O2 dostala pokutu 4,4 miliardy korun

4. července španělská telekomunikační společnost Telefónica O2 dostala od Evropské komise pokutu 151,9 milionu eur (cca 4,4 miliard korun) za potlačování konkurence v oblasti internetového připojení přes technologii ADSL.

Podle ČTK se O2 chystá proti rozsudku odvolat. Podle analytiků tímto rozsudek ztrácí firma hlavně svou image. "Prostor, který dala Telefónica svým konkurentům, zvedlo nejen jejich náklady, ale významně poškodilo i spotřebitele," uvedla eurokomisařka Neelie Kroesová. Podle ní utrpěla i celá ekonomika.  Evropská komise upozorňuje také na to, že zákazníci ve Španělsku platili za internetové připojení zhruba o pětinu víc, než je průměr cen v zemích Evropské unie, které byly členy před rokem 2004. Připojení ADSL je k tomu ve Španělsku o pětinu méně rozšířené než v této evropské patnáctce.

Podle údajů národního regulátora CMT bylo ve Španělsku na konci dubna 5,76 milionu linek ADSL, z nichž byly čtyři miliony Telefónicy. Zbytek provozují rivalové, přestože jde o síť patřící Telefónice.

10. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...