Úvod > Články > Česko: jedny z nejvyšších cen za připojení k internetu

Česko: jedny z nejvyšších cen za připojení k internetu

Další novinky nedávných dní: Počet uživatelů internetu v ČR stoupá ― Nové verze webových prohlížečů ― Servisní balík číslo jedna pro Windows Vista letos asi nebude a více...

Počet lidí na českém internetu stoupá

Podle tiskové zprávy ČTK stoupá počet českých uživatelů internetu. Od loňského května se zvýšil o 784 000 na 4,379 milionu, což značí meziroční nárůst o více než 20 procent. Počet zobrazení stránek za měsíc se zvýšil na 4,26 miliard. Zpráva dále uvádí, že na celosvětové síti trávíme měsíčně v průměru 20 hodin a 28 minut. Nejvíce roste počet uživatelů vysokorychlostního připojení; ze zmíněných 784 000 to je celých 660 000. Tito uživatelé na internetu tráví taky v průměru více času, měsíčně zhruba dvacet tři a půl hodiny.

Nové verze prohlížečů

Webové prohlížeče Firefox i Opera se dočkaly nových verzí. V případě Firefoxu, který vyšel ve verzi 2.0.0.5, šlo výhradně o bezpečnostní opravy, mezi něž patří i záplata na díru související s Internet Explorerem (pokud měl uživatel v počítači nainstalované oba prohlížeče a zrovna pracoval v Internet Exploreru, bylo možné jeho počítač napadnou přes URI (uniform resource identifier firefoxurl).

Nová Opera s označením 9.22 krom bezpečnostních oprav upravuje uživatelské rozhraní, vylepšuje skriptování, obsahuje podporu pluginu Silverlight a zvyšuje výkon torrentového klienta. Pro přehled všech změn klikněte sem.

Změny se samozřejmě netýkají jen verzí pro MS Windows, ale všech podporovaných operačních systémů.

Firefox v Evropě čím dál populárnější

Webový prohlížeč Firefox si v Evropě získává čím dál větší oblibu. Ukazují to statistiky společnosti XiTi Monitor. Od dubna letošního roku, kdy Firefoxu v Evropě patřil bezmála dvacetiprocentní podíl na trhu, se jeho zastoupení na osobních počítačích zvýšilo na skoro 28 procent. Internet Explorer je stále nejrozšířenější se 70 procenty. V České republice Firefoxu patří 36,6 procenta, na Slovensku dokonce 40 %. Nejrozšířenější je ve Slovinsku, kde jej používá skoro 48 procent uživatelů, a nejméně oblíbený je v Nizozemí se 14,6 procenty.

Podle měření společnosti Netapplications v celosvětovém měřítku první příčka náleží Internet Exploreru, jehož podíl je 78,84 procenta (z toho 46,21 procent Internet Exploreru verze 6  a 32,02  verzi 7) a druhá příčka Firefoxu se 14,55 procenta.

Česko: jedny z nejvyšších cen za připojení k internetu

Tisková zpráva ČTK s odvoláním na statistiky společnosti OECD hovoří jasně. V Česku jsou jedny z nejvyšších cen za internetové připojení. Mezi 30 vyspělými státy je Česká republika pátou nejdražší zemí (měřeno pro 1 Mbit/s). V přepočtu dle parity kupní síly u nás 1 Mbit linka vyjde nejméně na 16 dolarů, čili zhruba 330 Kč za měsíc. Nejhorší situace je v Turecku a Řecku, kde podle stejných měřítek tatáž linka vyjde na minimálně 81, resp. 37,5 dolaru. Na druhé straně stojí země s nejlevnějším připojením. Mezi takové státy patří Japonsko (22 centů, tj. asi 4,50 Kč), Švédsko (35 centů, tj. asi 7,20 Kč) a Korea (42 centů, asi 8,70 Kč). Nejdražší varianty připojení ale vyjdou třeba až na 78 dolarů (Japonsko) nebo 97,5 dolaru (Švédsko).

V rámci srovnání veškerých nabídek na trhu se Česká republika umístila na místě 21. Cenové rozpětí zde vychází na 32,44 až 372 amerických dolarů (tedy asi 665 až 7 600 Kč). Nejlépe jsou na tom obyvatelé Švédska, Dánska a Švýcarska, kde se ceny internetového připojení pohybují mezi necelými 11 a 105 americkými dolary (220 až 2300 korunami).

První servisní balík pro Windows Vista zase v nedohlednu

Microsoft dementoval zprávy o chystaném Windows Vista SP1, který měl vyjít v těchto dnech v testovací verzi. Podle tiskového mluvčího, který poskytl rozhovor pro InformationWeek, byly zprávy o uvolnění testovacího prvního servisního balíčku Windows Vista „nepřesné“. Uvedl, že testovací verze vyjde, avšak ne teď, ale až někdy během roku. Podle Microsoftu beta verze SP1 sice už existuje, ale pohybuje se jen v úzkém okruhu vývojářů a testerů. V současnosti není dostupná žádná veřejná verze. S největší pravděpodobností se veřejnosti určený zkušební balíček nedostane ani v příštích týdnech.

Hovoří se rovněž o tom, že finální verze SP1 letos vůbec nebude. Bývá totiž zvykem, že servisní balíček vyjde ve finální podobě až po skoro roce zkoušení. Zdá se proto nepravděpodobné, aby dříve slibovaný termín vydání ― letošní listopad ― byl jakkoliv reálný. „Od chvíle, co jsme uvolnili Windows Vista, soustavně s partnery pracujeme na tom, abychom vylepšili podporu zařízení a aplikací. Nyní je podporováno 2,1 milionu zařízení a více než 2 tisíce certifikovaných aplikací. Myslíme si, že zákazníci mají skvělý zážitek z Windows Vista už dnes,“ stojí v prohlášení Microsoftu.

Dell podporuje čím dál víc Linux

V minulých měsících jsme se o tom už zmiňovali: špičkový výrobce počítačů, společnost Dell, vyšla žádostem svých zákazníků vstříc a začala prodávat stroje s již předinstalovaným operačním systémem Linux, přesněji distribucí Ubuntu. Nyní chce své aktivity na tomto poli ještě rozšířit a počítače s tímto OS bude prodávat i mimo území Spojených států. Krok k uživatelům je to vstřícný, protože ostatní společnosti vyrábějící počítače své produkty osazují v drtivé většině rovnou předinstalovaným systémem Windows, za který zákazník musí platit, třebaže jej nechce. Podobně postupuje i další společnost, tchajwanský Acer, který už nějakou dobu také své počítače, zejména laptopy, prodává osazené tchajwanskou linuxovou distribucí Linpus.

23. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...