Úvod > Články > Windows Seven – nástupce Windows Vista

Windows Seven – nástupce Windows Vista

Jen před několika málo měsíci se na svět dostaly Windows Vista, ale už se čím dál více hovoří o nástupci. Podle Microsoftu půjde o přelomový počin, jakým svého času byly Windows 95.

Podle zpráv, které se šíří internetem, by se Windows Seven mohly na trhu objevit již kolem roku 2009. Vzhledem ke zkušenostem s Windows Vista, jejichž vydání se několikrát odložilo, se dá spíše počítat s rokem 2010. K tomuto datu se údajně přiklání i samotný Microsoft.

Velké změny, kterých si uživatel všimne, nastanou v grafickém rozhraní ― skok by měl být přinejmenším takový, jaký je mezi systémem Office 2007 a předchozími verzemi (na uživatelském rozhraní dělá stejný tým).

Windows Seven by měly být dostupné, jak v 64bitové verzi, tak stále i v „klasické“ 32bitové, třebaže zmizí zpětná podpora 16bitových aplikací. V současnosti je sice prý na pořadu dne hlavně servisní balík č. 1 pro Windows Vista, ale podívejme se, jaké vlastnosti a funkce by nové Windows měly obsahovat. Následující seznam nepochází sice přímo z tiskové zprávy Microsoftu, ale na internet se údajně dostal z důvěryhodného zdroje. Přehled je to sice strohý a zaměřený zejména na to, co pocítí sám uživatel, ale není vůbec nezajímavý. (Jak to bude vypadat ve skutečnosti, to nikdo ale neví.)

Základní download manažer pro Internet Explorer. V současnosti nejrozšířenější webový prohlížeč by se měl konečně dočkat integrovaného manažeru pro stahování, jaký je dostupný třeba v Opeře či Firefoxu.

Podpora diskových obrazů (ISO, BIN) přímo v základní instalaci Windows. Windows Seven by měly od základu obsahovat podporu pro emulaci optických mechanik, tj. měl by být přítomen program, který si poradí s „obrazy“ CD/DVD disků.

Rodinná licence - měla by vzniknout nová speciální licence pro domácnosti.

Multi-session Remote Desktop - nová funkce vzdáleného přístupu bude podporovat více relací naráz.

Internet Explorer by měl obsahovat obnovu naposledy otevřených panelů.

Ostatní počítače s Windows by se měly chovat jako rozšířené zařízeními pro Media Center (např. nyní si Media Center můžete propojit s herní konzolí Xbox).

Má být přidána možnost libovolného přesunutí spuštěných aplikací na panelu nástrojů. To značí, že uživatel si bude moci na panelu nástrojů zpřeházet pořadí spuštěných aplikací

Rozšířený Windows Update - měl by podporovat aktualizace aplikací třetích stran a rovněž automaticky stahovat nové ovladače pro všechna zařízení. Uživatel tak nebude muset brouzdat po internetu, navštěvovat stránky výrobců hardwaru, ale vše potřebné se stáhne samo.

Virtual Deskop - ve Windows 7 by mohl být dostupný nástroj pro provozování více operačních systémů v rámci spuštěného Windows.

Změna chování oken - nový Windows má mít novou vlastnost, která zamezí nevyžádanému přepnutí z aktuálního okna do jiného.

Změna vzhledu - nová verze Windows by měla uživateli dovolit navolit si vlastní téma pro Windows. Změny tedy nastanou přímo u knihovny UXTheme.dll, takže budou povoleny vlastní vzhledy, které si uživatel stáhne (dnes to někteří řeší právě násilnou úpravou této knihovny).

Vestavěný manažer multimediálních kodeků - uživatel nebude muset shánět rozličné balíčky kodeků pro přehrávání specifických videí a zvukových souborů.

Samostatný panel nástrojů pro druhý monitor - Windows budou obsahovat možnost mít na obou monitorech připojených k jednomu počítači různé panely nástrojů.

Integrovaný Tweak-UI nástroj - tento program, který dovoluje uživateli si nastavit Windows dle libosti, je dnes sice dostupný ke stažení na stránkách Microsoftu, ale nový Windows by již mohly Tweak-UI v nové verzi obsahovat v základní instalaci.

Implementace vektorového GUI. V nové verzi Windows by mělo být implementováno vektorové grafické uživatelské rozhraní.

Aktualizace bez restartování - nové Windows mají ještě více minimalizovat nutnost restartování počítače po provedených systémových změnách. Mělo by se to dotknout i instalací aktualizací a bezpečnostních záplat.

Velikost složky - v Průzkumníkovi Windows by měla přibýt i informace o velikosti složek.

Live CD/DVD - připravovat se má „živé“ CD/DVD, které uživateli umožní nabootovat v rámci optického média a vykonávat normální operace v grafickém prostředí (užitečné např. při nakažení počítače virem).

Vylepšení indexování - a to v tom směru, že si uživatel sám zvolí, co chce indexovat, a taky se má zvýšit výkon indexování.

Změna přidělování písmen vyměnitelným diskům - nový systém by měl zamezit automatické přidělování písmen tak, že znemožní, aby například USB disk získal nejbližší možné písmeno, které už je využíváno jiným síťovým diskem.

Windows Mail se dočká malé změny, měl by se minimalizovat do oznamovací oblasti („traye“).

Informace o neznámém zařízení - uživatel by se měl dočkat jednoduchého způsobu, jak zjistit, co je zač „neznámé“ zařízení ve Správci zařízení. Nová funkce by se měla pokusit zařízení identifikovat a měla by nabídnout i snadnou cestu k potřebnému ovladači.

Internet Explorer by měl obsahovat tlačítko pro obnovu zavřeného panelu.

Funkce zálohování by uživateli měla mít více možností, uživatel by si měl moci vybrat, jaké soubory chce zálohovat.

Příkazový řádek by se měl vylepšit a nabídnou více možností.

Integrovaný antivirus - hovoří se o integrovaném antivirovém programu. (To sice už delší dobu, ale jsou zde opodstatněné obavy z případných řízení kvůli zneužití majoritního postavení Microsoftu na trhu.)

Kontrola pravopisu - v Internet Exploreru by měla být zabudovaná funkce na kontrolu pravopisu.

Různá témata vzhledu by se uživateli měla nabídnout již při instalaci Windows.

Přímé stažení souboru v Internet Exploreru - mělo by zmizet stahování do dočasných složek.

Vlastní obrázek na pozadí na každém monitoru - uživatel by si konečně mohl zvolit různé tapety více monitorů připojených k jednomu počítači.

Inline Find v Internet Exloreru - jde o hledání přímo v textu webové stránky snadno a jednoduše, jak je to známo třeba z nadstaveb IE a alternativních prohlížečů

Omezení času pro děti u počítače/na webu - uživatel by měl mít možnost nastavit, jak dlouho jeho dítě může být připojeno, ne jenom kdy.

Vylepšená správa disků a diskových oddílů.

Málo místa na disku - změny by se měly dotknout i varování a řešení problémů s nedostatkem místa na disku. Měla by existovat možnost nastavení varování pro každý diskový oddíl zvlášť.

Uživatelský účet pro dítě - měla by existovat možnost speciálního uživatelského účtu pro děti, který rodiče dle uvážení upraví.

Rozšiřující zařízení Windows Media Center by měla být schopna přehrát DivX a Xvid.

UAC Znak - všechny ikony aplikací, které vyžadují UAC, by měly být označeny speciálním znakem.

Podpora bootování z EFI nebo UEFI.

Rozlišení obrazovky by se mělo ukládat do uživatelského profilu.

Číslo chyby by mělo být nahrazeno zřejmým a prostým popisem.

Zvláštní ikona by se měla objevit u aplikací, které běží se zvýšenými právy.

25. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...