Úvod > Články > Rozjezd EDGE je oproti CDMA pomalejší

Rozjezd EDGE je oproti CDMA pomalejší

V listopadu se v rámci měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz objevila první měření rychlosti služby T-Mobile EDGE. Počty měření rychlostí však zatím ukazují, že výrazně dominantní postavení Českého Telecomu společně s dceřinou společností Eurotel není v oblasti připojení k internetu pro fyzické osoby v ČR zatím nijak vážně ohroženo.

Nejprve se podíváme na výsledky měření skutečně dosahovaných rychlostí ADSL.


Tabulka obsahuje pouze rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu. Vzhledem k rychlému rozvoji DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky (sítě Telenor Networks a Českých Radiokomunikací) se dá očekávat, že v nejbližší době budeme moci zveřejnit první výsledky i u těchto nově zaváděných služeb. Podle prvních měření se zdá, že u DSL služeb v sítích alternativních operátorů budou skutečně dosahované rychlosti vzhledem k „objednaným“ rychlostem vyšší než v síti Českého Telecomu, ale na potvrzení máme zatím příliš málo měření.

Počty měření také ukazují, že velmi slušný nárůst počtu ADSL klientů má stále Contactel. Přičteme-li k tomu dobré výsledky virtuálního operátora EMEA Telecom, který ADSL nakupuje od Contactelu, je podle mého názoru dnes Contactel v počtu instalovaných ADSL přípojek na druhém místě za Českým Telecomem. I když počty klientů virtuální operátor EMEA Telecom nezveřejňuje, velmi pravděpodobně jich má tolik, že by mu je mohlo hodně skutečných poskytovatelů ADSL s vlastní sítí závidět.

Tabulka meziměsíčních změn rychlostí potvrzuje, že rychlosti ADSL jsou v poslední době stabilizované. Dochází pouze k mírnému celkovému poklesu, který je však na hranici statistické chyby.



Za zmínku ještě stojí stále dobře viditelný trend změn rychlostí u ADSL od Českého Telecomu v průběhu týdne. Důvodem je Fair Use Policyuplatňovaná pro službu Internet Expres, která snižuje dosahované rychlosti uživatelů podle přenesených dat v rámci 7 denních cyklů. S narůstajícím počtem klientů by se dalo předpokládat, že efekty Fair Use Policy Českého Telecomu budou stále méně viditelné. Níže uvedený graf, který porovnává srpnové a listopadové rychlosti v jednotlivých dnech týdne, však dokazuje, že k výrazným změnám v kolísání rychlosti v průběhu týdne nedochází. Důvodem je patrně nezanedbatelné množství zákazníků, kteří se snaží své datové limity pro Fair Use Policy využívat co nejefektivněji.

Oproti relativně zanedbatelným změnám rychlostí u ADSL, viditelného zlepšení se dočkali zákazníci rychlého internetu v síti CDMA od Eurotelu. Průměrná rychlost v listopadu dosáhla 257 kb/s, což je oproti předcházejícímu měsíci zlepšení o 25%. Další příznivou informací pro zákazníky Eurotelu bylo zrušení překladu portů (PAT). Nyní zákazníci mohou používat virtuální privátní sítě (VPN) a zlepšily se také možnosti pro příjem streamovaných internetových médií.

Maximální rychlosti služby Internet Expres od Eurotelu dosahují cca 1,5 Mb/s. Jedná se však spíše o teoretickou hodnotu, což dokazuje následující tabulka četnosti dosahovaných rychlostí.



Podobně jako u služby Internet Expres lze také u služby Eurotel Data Expres identifikovat den v týdnu, kdy je síť zatěžována nejvíce a tím dochází k poklesu průměrných rychlostí. Vzhledem k tomu, že velkou část zákazníků tvoří domácí uživatelé, tak není žádné překvapení, že se jedná o neděli, kdy jsou dosahované rychlosti zhruba o 8% nižší než ve dnech ostatních.




V oblasti kabelového připojení dojde k výraznějším změnám až v průběhu prosince. Důvodem je zvýšení rychlostí u služeb chello classic a chello plus u největšího poskytovatele kabelového internetu UPC od 1.12.2004. Tím dojde k dalšímu zvětšení rozdílu mezi rychlostmi dosahovanými u ADSL v síti Českého Telecomu a kabelovým internetem.

Velká očekávání byla spojena se spuštěním služby T-Mobile EDGE. Podle informací mobilního operátora mají rychlosti služby směrem k uživateli dosahovat až 236,8 kb/s. Nejvyšší rychlosti, které byly zatím naměřeny na serveru DSL.cz, dosahují jen 196 kb/s. V průměru se rychlosti služby T-Mobile EDGE pohybují na úrovni 74 kb/s. Jedná se stále o dobrou rychlost v porovnání s GPRS nebo i s obyčejným dial-up připojením, ale popisovat službu jako vysokorychlostní internet může být spíše matoucí. Zatím jsme zaznamenali necelých 300 měření rychlosti služby, což zhruba odpovídá měsíčnímu počtu měření rychlostí nejméně rozšířených verzí ADSL v síti Českého Telecomu s rychlostmi 256/64 a 1024/256 s agregací 1:20. Dá se tak předpokládat, že ke konci listopadu, tj. za první měsíc provozu, počet uživatelů rychlého internetu od T-Mobile nedosáhl ani tisícovky. Službu Eurotel Data Expres si za první měsíc pořídilo 7 000 zákazníků. Skutečnost, že nástup EDGE není srovnatelný s dynamikou rozšiřování služby Eurotel Data Expres dokazují i statistiky provozu sdružení NIX.

O službu T-Mobile EDGE patrně budou mít zájem hlavně zákazníci, kteří chtějí využívat výhod mobilního připojení. Zatím je velmi omezené pokrytí, které zahrnuje pouze 6 velkých měst. Naopak u konkurenčního Eurotelu většina zákazníků využívá službu Eurotel Data Expres jako náhradu trvalého internetového připojení v domácnostech v lokalitách, které nejsou pokryty ADSL. Největší výhodou EDGE je podpora technologie přímo v mobilních telefonech. Zákazníci T-Mobile EDGE, kteří využívají rychlejší internet mobilně, tak nejsou obtěžováni starostmi s přepravou a dobíjením více zařízení.

V oblasti mobilního připojení lze do budoucna očekávat velký konkurenční boj mezi mobilními operátory. Pro trvalé připojení domácností k rychlému internetu zůstává a nejspíš i nějakou dobu nadále zůstane Český Telecom s dceřinou společností Eurotel jasně dominantním poskytovatelem.

7. 12. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...