Úvod > Články > Vědci: Laserové tiskárny způsobují rakovinu plic

Vědci: Laserové tiskárny způsobují rakovinu plic

A další novinky uplynulých dní: Microsoft žádá o certifikaci Open Source ― Notebooky Acer s Linuxem nikdo nechce ― Windows Vista o polovinu levnější, ale... ― Na internetu dva testovací balíky Vista SP1 a více...

Microsoft žádá o certifikaci Open Source

Redmondský gigant žádá, aby řada jeho produktů získala certifikaci Open Source. Microsoft totiž již řadu let vyvíjí „otevřené“ projekty pod svou vlastní otevřenou licencí (či spíše její rodinou) Shared Source Licences (čili Sdílené zdrojové licence). Takto vzniklo už několik stovek až tisíců produktů (pro přehled navštivte stránky www.CodePlex.com) a Microsoft chce, aby získaly označení Open Source. Některé z projektů Microsoft raději sám nevíjí, ale financuje jejich vývoj lidmi z Open Source komunity. Příkladem je třeba překladač mezi kancelářskými formáty OpenXML a ODF (Microsoft Office 2007 vs. OpenOffice). Více zde. Microsoft se proto rozhodl spustit i vlastní Open Source Portál, který najdete na adrese http://www.microsoft.com/opensource.

Zdraví škodlivé laserové tiskárny

Podle studie vědců uveřejněné v časopise Environmental Science and Technology zvyšují laserové tiskárny pravděpodobnost onemocnění respiračními chorobami a dokonce rakovinou.

Studie byla vypracována sledováním ovzduší v šestipatrové budově vyhrazené pro kanceláře. Koncentrace škodlivin ve vzduchu uvnitř kanceláří byla šestkrát vyšší než venku. Odborníci studovali, jaké značky a typy tiskáren znečišťují prostory nejvíce. Většina tiskáren (37) produkovala nízký počet škodlivých emisí, osm tiskáren produkovalo středně vysoké množství a sedmnáct tiskáren bylo označeno za největší znečišťovatele. Mezi nejméně rizikové podle výzkumu patří například tiskárny HP LaserJet řady 4050TN/N, Ricoh Aficio (2022/3045/3245/CC3000DN) a Toshiba Studio 350. Nejhůře na tom však jsou třeba stroje HP LaserJet řady 1320/4250. Kompletní přehled zkoumaných tiskáren a výsledků naleznete zde.

Notebooky Acer s Linuxem nikdo nechce

Před několika málo dny si šéfové společnosti Acer, čtvrtého největšího prodejce laptopů na světě, stěžovali, že systém Windows Vista je pro počítačový průmysl velkým zklamáním. Reagovali tak na pramalý zájem zákazníků o počítače s Windows Vista ― pořád se nejvíce lidí ptá po noteboocích a desktopech s Windows XP. To samozřejmě snižuje prodej těch počítačů, které do prodeje jdou s předinstalovanými Windows Vista. Zákazník totiž raději sahá k těm konkurenčním kouskům, které jsou osazeny starými dobrými „XPéčky“.

Acer chtěl změnit taktiku a zákazníkům nabídl své stroje s Linuxem. Již nějaký ten rok sice prodává laptopy s taiwanskou distribucí Lipus, ale ta si uživatelů moc nezískala. Počítače s Lipusem si tak kupují hlavně ti, kdo nechtějí platit za nová Windows ― a po koupi prakticky okamžitě Lipus z disku odstraňují. Acer se proto rozhodl, že zákazníkům nabídne notebooky s populární linuxovou distribucí Ubuntu (stejně jako společnost DELL). Bohužel pro Acer ani na tohle zákazníci příliš neslyší. Původní plány přejít s Ubuntu na evropský trh, přesněji nejprve do Británie, tak byly smeteny ze stolu. Acer tedy zůstane u Windows a Lipusu.

Cena Windows Vista se sníží více než o polovinu

Ano, Microsoft se rozhodl bojovat s pirátstvím a sníží cenu Windows Vista až o 67 procent. Našinec z toho ale nic nebude mít, protože slevy se týkají čínského trhu. Čina je totiž známa obrovskou mírou pirátství a Microsoft s tím už chce něco dělat. Poté, co byl před nedávnem v Číně rozprášen velký pirátský gang (více zde), chce Microsoft své produkty zpřístupnit více domácnostem a firmám právě drastickým snížením cen.

Například Windows Vista Home Basic nyní bude stát 65,80 amerických dolarů (stará cena 199,50 dolarů), nová Windows Vista Home Premium je cirka 118,50 USD (původní cena 239 USD). Pirátské kopie se přitom dají sehnat v cenovém rozpětí od jednoho do deseti amerických dolarů.

Na internet unikly dva testovací balíčky Vista SP1

Zprávy a spekulace o chystaném prvním servisním balíku pro systémy Windows Vista neberou konce. Ať už je to z jejich oficiálním vydáním jak chce, na internet se dostaly dvě testovací verze. První z nich nese pojmenování „Vista Performance and Reliability Pack“, druhá pak „Vista Compatibility and Reliability Pack“. První jmenovaný se tak týká výkonu a spolehlivost, druhý spolehlivosti a kompatibility.

Oba balíčky obsahují řešení pro spoustu problémů, které nejnovější operační systém Microsoftu sužují. Pro vývojáře a testery nesou označení 938194 a 938979, přičemž 938194 řeší problémy související s grafikou (včetně HD DVD a přehrávání Blu-Ray na velkých monitorech), Internetu Exploreru, síťového prostředí, tisku a potíže se stavy hibernace.

938979 je souhrnem oprav a řešení problémů nahlášených samotnými zákazníky; jde zejména o potíže se spořiči obrazovek, Internet Explorerem, hibernací a spánkem systému, kopírováním souborů a správou paměti.

Testeři už podali své první zprávy ― balíčky opravdu svou práci odvádějí dobře. Windows Vista jsou s nimi opravdu svižnější a výkonnější. Podle serveru AeroExperience došlo při kopírování souborů ke zdvojnásobení rychlosti.

Český boj proti Googlu

České společnosti zaměřené i na oblast vyhledávání spojily své síly. Atlas a Seznam jsou teď spřátelenými weby ― Atlas vypsal výběrové řízení a Seznam jej vyhrál. Od srpna tak na Atlase funguje vyhledávání zprostředkované Seznamem. Atlas tento krok vysvětluje tím, že svým uživatelům chce nabídnout kvalitní, oceňovaný a hlavně český produkt. V posledních letech „nebezpečně“ roste podíl Googlu ― čím dál více lidí vyhledává pomocí něj. Spolupráce Atlasu a Seznam má určitě za cíl, aby Seznam opět od Googlu o něco více odskočil.

6. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...