Úvod > Články > Opravdu tak moc krademe Windows?

Opravdu tak moc krademe Windows?

Podíl prohlížeče Firefox v Česku se opět zvýšil, na světovém trhu však klesá. Na obou frontách posiluje Windows Vista. Přinášíme vám statistiky operačních systémů a webových prohlížečů na českém i světovém trhu.

Operační systémy: Vista posiluje, Linux lehce také

Co se Windows Vista týče, Česko v celosvětovém měřítku mírně zaostává. Podle neoficiálních zpráv (čísla pocházejí z pozorování denních statistik serveru Toplist) v červenci podíl Windows Vista u nás dosáhl 2,9 % (všechna tato neoficiální čísla budou zaokrouhlena na jedno desetinné místo), kdežto na světovém trhu jim patří 5,41 % (červenec, Netapplications.com). Naproti tomu v červnu byl v Česku jejich podíl zhruba 2,5 % a na světovém trhu 4,52 %). Jejich podíl u nás tedy rostl pomaleji. Vyšší nárůst u nás byl mezi květnem a červnem (05: 1,60 %).

Podíl Windows Vista obecně vzrůstá na úrok Windows XP a 2000. Windows XP ale pořád s přehledem vládnou i dále. U nás se drží kolem hodnoty 87 procent, zatímco celosvětově jejich podíl z červnových 81,94 % v červenci klesl na 81,40 %. Celkově desktopovým systémům Microsoftu patří 98% podíl (Česko), resp. 92,8 % (svět). Třetím nejrozšířenějším operačním systémem na světě jsou Windows 2000 (3,74 %), Windows 98 mají něco málo nad 1 % (u nás skoro 3 %) a Windows 98 či ME ani na 1 % nedosáhly.

Velký rozdíl panuje mezi Českem a globálním trhem u operačního systému společnosti Apple, Mac OS X. Zatímco u nás se jeho postavení prakticky nemění (pohybuje se kolem 0,7 %), celosvětově mu náleží 4. místo (MacOS 3,36 %, MacIntel 2,61 %). Oproti červnu (MacOS 3,52 %, MacIntel 2,48 %) v součtu nenastala změna.

Naopak Česko má hustčí základnu uživatelů open-sourcového operačního systému Linux. U nás mírně posílil z 0,9 % na 1 %. Linuxové distribuce si o chlup polepšily i v celosvětovém měřítku: z 0,71 % na 0,75 %.

Světové statistiky zastoupení operačních systémů na osobních počítačích (červenec 2007, Netapplications.com)

Webové prohlížeče: Firefox sílí v Česku, záhadný podíl Internet Exploreru 6

Na poli webových prohlížečů sice stále vede Internet Explorer od Microsoftu, ale jeho náskok se pomalu zužuje, alespoň u nás. V Česku mu v červenci patřilo zhruba 61,3 %, v červnu přitom ještě 62,8 %. Ztráta Internet Exploreru v českých internetových vodách se odrazila naopak na nárůstu podílu Firefoxu, který si oproti červnu (31,3 %) v červenci polepšil na 32,5 %. [Ač píšeme Firefox, měli bychom správněji hovořit o prohlížečích s jádrem Gecko. Krom Firefoxu tam patří i jiné, ale vzhledem k jejich mnohem nižšímu rozšíření budeme nadále jednoduše používat „Firefox“.] Pokud jsme výše uvedli, že Česko má hustší základnu operačního systému Linux, což by se dalo snad i interpretovat jakousi vyšší počítačovou gramotností uživatelů a dobrou osvětou, u Firefoxu to platí ještě víc; v celosvětovém měřítku totiž Firefoxu patří podíl 14,37 % (červenec), což značí ještě mírný pokles oproti červnu (14,55 %)1. Logicky z toho vyplývá, že v celosvětovém měřítku bude o to vyšší zastoupení Internet Exploreru: v červenci jej globálně používalo 78,98 % lidí (v červnu 78,84 %).

Velice podivně ale vypadá poměr zastoupení Internet Exploreru verze 6 a 7. Za chvíli si řekneme proč.

Lídrem je stále Internet Explorer 6, který u nás v červnu vedl s podílem 46,2 %, což je oproti červenci (49,1 %) docela velký propad. Část uživatelů přešla na modernější Internet Explorer 7, jehož v červenci používalo 13,7 % uživatelů, kdežto v červnu 12,6 %. Naproti tomu ve světě v červenci vedl Internet Explorer 6 s podílem 45,24 %, což je skoro jednoprocentní propad oproti červnu (46,21 %). Verze IE 7 v červenci dosáhla podílu 33,15 %, v němž se projevil propad verze 6 (IE7, červen: 32,02 %).

Ještě se vraťme k onomu širšímu povědomí nás Čechů o alternativním softwaru a operačních systémech. Jistý náskok jsme už viděli u Linuxu a hlavně Firefoxu. Ale nesmíme zapomínat na další, u nás docela rozšířený prohlížeč; na Operu. Domácí statistiky vzhledem ke světovým vypadají až neuvěřitelně. Našince alespoň trochu znalého statistik a i prohlížeče Opera určitě překvapí, že v celosvětovém měřítku tomuto kvalitnímu prohlížeči patří směšných 0,89 %; směšné toto číslo je hlavně v porovnání s českou statistikou: Opera se totiž u nás drží poměrně dlouho kolem 5 % (červenec 5,2 %).

Na konec bychom neměli zapomenout na prohlížeč Safari, jenž je znám z počítačů Apple. Ve světě mu patří docela slušný podíl (což je k vyššímu zastoupení Mac OS pochopitelné): v červenci to bylo 4,56 %, což je oproti červnu (4,49 %) mírný nárůst. Ten je, pokud si můžeme tipnout, zapříčiněn taky tím, že Apple vydal Safari ve veřejné testovací verzi i pro operační systém Windows. (Pokud byste měli zájem o Safari pro Windows, možná vás bude zajímat, jaké problémy má/mělo a na co byste se měli připravit. Více zde.)

Kvůli zanedbatelnému podílu Maců na českém trhu se ve statistikách neobjevuje přímo Safari, nýbrž prohlížeče s jádrem KHTML (jaké má i Safari). Renderovací jádro KHTML je obsaženo i v prohlížeči Konqueror známém z linuxových distribucí s prostředím KDE. Ovšem v důsledku výše zmíněného zastoupení Linuxu není podíl KHTML o nic vyšší: pořád se drží kolem hodnoty 0,6 %.

Podíl webových prohlížečů na světovém trhu (červenec 2007, Netapplications.com)

Podíl webových prohlížečů u nás (červenec 2007)

Podíl webových prohlížečů podle verzí ve světě (červenec 2007, Netapplications.com)

Je IE 7 ukazatel míry pirátství?

Nyní k tomu „podivnému“ poměru Windows XP/IE 7, respektive Windows XP/IE6.  Když si na mušku vezmeme Českou republiku, máme Windows XP s podílem 87 % a Internet Explorer 7 s podílem 13,7 % (z čehož ještě část spadá pod Windows Vista). Na první pohled by se mohlo zdát, že na tom nic podivného není. Možná si prostě zbytek uživatelů IE 7 nestáhl. Problém je ale ten, může někdo z vás oponovat, že tento prohlížeč je kritickou aktualizací Windows XP. Ty si jej stáhnou samy automaticky. Jistě, svízel je ale v druhém kroku, při instalaci. Aby se totiž IE 7 nainstaloval, je nutné XP podrobit kontrole pravosti. Pokud jsou vyhodnoceny jako neoriginální, IE 7 se nenainstaluje. Dá se z toho snad usoudit, že rozdíl těchto dvou čísel, tj. zhruba 74 %, ukazuje na podíl Windows s pirátským původem? I s bujnou fantazií dojdeme k závěru, že asi těžko. Tato úvaha má fatální vadu. Totiž k tomu, aby IE 7 byl do statistik započten, je nutné, aby ho uživatel používal. To, že IE 7 má zastoupení 13% - 14 % procent, neznamená, že je nainstalovaný na 13 % -14 % procentech počítačů. Může být klidně na 80 % strojů se systémem XP a všech počítačích s Windows Vista, ale nízké procento ukazuje jen to, že ho lidé nepoužívají a surfují ve Firefoxu či Opeře.

Vezměme to ale z druhého konce. Zaměřme se na IE 6. U nás se jeho podíl pohybuje kolem 46 % (vzhledem ke stejné podmínce uvedené výše ale reálná hodnota podílu instalací může být vyšší). Pokud od tohoto čísla odečteme podíl verzí Windows 2000 a nižších, při nejlepší vůli dostaneme něco okolo 38 %. Toto číslo potom znamená, že na 38 % počítačů s Win XP běží IE 6 (na Visty jej jen tak nedostanete). Tento odhad pro míru pirátství vypadá už reálněji než odhad založený na podílu IE 7. 38 % uživatelů se tak buďto brání nainstalování IE 7, nebo jim nainstalovat nejde. Pokud by se někdo bránil instalaci IE 7, musel by jeho stažení zakázat přímo na webu Microsoftu nebo v automatických aktualizacích, přičemž uživatel by musel v přehledu aktualizací nějakou dobu IE 7 hledat. Se vší úctou, těžko odhadovat, kolik běžných uživatelů by tohle dělalo a dokázalo a co by je k tomu vedlo. Jejich procentuální počet se nedá uhádnout, ale i v případě 10 % bychom dostali odhad 28 % pro míru pirátských kopií Windows XP. Microsoft sám přitom říká, že u nás se v současnosti míra pirátství pohybuje kolem 20 % (více zde).2 Když se vrátíme k první části úvahy, zmíněných 74 % by pak mohlo představovat až horní hranici pirátství.

1 Pro srovnání, v celosvětovém měřítku Mozille a Netscapu patří 0,12 %, resp. 0,75 %, proto jsme u českých statistik hovořili raději pouze o Firefoxu.

2 Přiznávám, odhad 10 % byl tak trochu bulharskou konstantou; „za úkol“ bylo se přiblížit aspoň trochu číslu 20 % zveřejněným Microsoftem. Přesto těch 10 % je pořád příliš vysoké číslo...

16. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...