Úvod > Články > Pěkně jste nám rozehnali redakci

Pěkně jste nám rozehnali redakci

Asi jste čekali někoho jiného, mě zrovna ne. Tak to prostě dopadne, když se naší sobotní redaktoři bojí psát...

Jestliže patříte mezi pravidelné čtenáře, asi vám neunikne, že tento týden jsem toho napsal více než dost. Ale máte, co jste chtěli; sobotní redaktoři se začali ukrývat a nikdo jiný to nechtěl vzít. Petra Kukala jste odrovnali úplně, ten nechce o DSL slyšet zhola nic, vždy se z toho slova orosí, a k tomu se už bojí přiblížit k počítači, natož jej zapnout či se dokonce připojit přes aDSL.

Sám kolega Klíčník prý snese nával nadávek o demenci taky už jen jednou dvakrát měsíčně a Honza Lipšanský, jinak velice odolný vůči výpadům čtenářů, údajně psát nemohl z důvodu těžkého přepracování. Neoficiální verze je však méně poetická. Začaly fotbalové ligy, takže místo toho, aby se o vás v sobotu postaral, má pod pracovními materiály umně zakamuflované kursové nabídky a motá jeden tiket za druhým. Našemu náčelníkovi Tomovi Pětivokému nezbylo tak nic jiného, než se obrátit na týdenní autory. Sám do vtipně a volně laděného článku nešel, že prý nám se změnou redakčních pravidel na konci roku smích stejně dojde, tak ať se moc nerozptylujeme.

Ovšem kolega Větvička, vyučený patolog, ač si při své práci vypěstoval hutný černý humor, jej během nočních směn na patologii zcela ztratil. Neměl by se s vámi o co podělit. Že prý poslední dobou je nějak mrtvo. Kolegovi Procházkovi se zase údajně v červenci zasekly klávesnice CTRL + C, CTRL + V, takže nic vlastního by teď nebyl s to napsat. My jsme mu to s tou klávesnicí ale nezbaštili a místo článků z Wikipedie nám teď kopíruje lejstra na kopírce (ještě že nečetl můj článek o kopírkách a rakovině plic, to by si raději vybral ten týdenní kurs o autorském právu).

Už vůbec šéf nepochodil u kolegy Peterky. Ten sice teď běhá po dvou tiskovkách denně, takže moc času nemá, ale napsání sobotního článku se přesto nebránil. Vše zkrachovalo na tom, že články bez grafu a bez statistiky nepíše. A nevím, jak se na to díváte vy, ale na statistice toho moc vtipného není. Takže taky nic. Bohužel jaksi už dlouhou dobu nemáme informace o Ing. Ritě Pužmanové, CSc., MBA. Naposledy byla viděna ve společnosti své kočky LLU... Logicky tak sobotní článek nemohla vzít.  Posledním, kdo přicházel v úvahu, tak byl kolega Polanský. A vida, zde neznám jediný rozumný důvod, proč to vlastně nevzal on? (Editorovi: můžeš mi to vysvětlit? // <!--Káčo, smaž to vlevo...-->)

Takže jsem vám zůstal zase já. Já se tomu nebránil, jsem hyena chamtivá, rád se popasu na cizím neštěstí (jak jinak nazvat úzkostlivé stavy nebohých sobotních autorů). Do poslední chvíle jsem vymýšlel něco, s čím bych pobavil, ale nic kloudného jsem nevymyslel. Takže když jsme se už dostali do útrob redakce, zůstaňme u ní.

Ostatně tak jako každý odborný server i my se snažíme náš web stále vylepšovat. Mimo jiné se snad v redakčním systému dočkáme volby u odkazu „otevření na nové stránce“. (Kluci programátorští, jo, jde o parametr _blank). Ale k věci. Na stránkách zahraničních, ale i domácích internetových médií se začíná objevovat nová možnost pro čtenáře; možnost ohodnotit článek a hlavně autora ― nejde o „líbí se vám tento článek?“, ale přímo o finanční odměnu. U nás tento systém využívá PCTuning.cz. Pod každým článkem může čtenář autora podpořit finanční částkou, kterou mu sám sice neproplatí, ale která se nakonec v součtu objeví.

Lidi, nechci kecat, ale pamatuji si, že původně tam bylo pouze „přidat autorovi prémii“. Teď, jak se dívám, je tam i „odebrat autorovi prémii“. Chtěli jsme se samozřejmě opičit a možnost přidání prémii jsme zvažovali umístit i sem. Chvíli. Problém je ten, že PCTuning je u svých čtenářů oblíben... Když se dívám na komentáře pod našimi články, příliš lásky a nadšení nevidím. Čest výjimkám. Problém by byl s tím odebráním prémií. Stačila by malá chyba a brzy byste nám snížili i základní honoráře.

Že jsme se vůbec neptali kolegy Kukala, zda by tuto novinku na webu chtěl, je asi jasné. I kdyby se k nám zase vrátil, je dost možné, že byste mu naklikali takové minusové částky, že by za ten článek nejen nic nedostal, ale ještě by musel vysoké částky doplácet. A zase by šel za švagrem.

I když pan Klíčník nápad napoprvé vítal, upustil od něj. Když se totiž dozvěděl, že na PCTuning.cz je výše prémie 0,50 Kč na klik, spočetl si, že na to, aby si z toho koupil „digiťáček, aspoň maličký“, by musel mít na DSL.cz trošku více přátelských čtenářů. Kolega Lipšanský nápad rezolutně odmítl se slovy, že už nechce danit ani o korunu víc. Kolega Peterka zase modeloval křivku pro rozložení přejících a nepřejících lidí v závislosti na dnech v týdnu a zjistil, že i v průměru je nepřejících víc než přejících a že vzhledem k výši odměny (0,50 Kč) a „neodměny“ (-0,30 Kč) zůstane finální částka víceméně stejná, takže jakékoliv investice do vývoje této funkce jsou zbytečné. Nejlíp je na tom prý neděle, kde pravděpodobnost výskytu nepřejících lidí se limitně blíží nule. Ano, pravda, v neděli žádné články nevycházejí. Přesto gratulujeme k výsledku.

A Kolega Procházka byl Wikipedií a její myšlenkou natolik nadšen, že za články nechce ani korunu a všechny teď vydává pod licencí GNU Free Documentation License, takže pro něj prémie nic neznamenají. Bohužel stanovisko kolegyně Pužmanové je neznámé, fakt ji nemůžeme najít. Zůstal jsem tak já, kolega Větvička a kolega Polanský. Upřímně? Mě platí už tolik velkých společností (namátkou Microsoft, Alwil Software, Adobe, O2 Telefónica, Volný.cz a ostatní, kterým neustále píšu PR články ― jak mi tu a tam neopomenete připomenout), že se těch případných prémií (haha) vzdávám. Takže hlasování nechávám na kolegovi Větvičkovi a Polanském. Aby hlasování nedopadlo remízou, přibyl nový kolega Přibyl. Tak ať si to chlapi mezi sebou vyřeší a nezapomenou o tom potom informovat náčelníka, který by k tomu vlastně taky měl něco říct.

No, jestliže návrh projde, u redakce DSL.cz bude zaznamenán veliký zájem o aplikaci HIDE IP a nastane sháňka po proxy serverech (vidíte, další PR). Čtenáři jistě nezůstanou pozadu, co se softwarového vybavení týče, a nastane velký boj „Kdo nakliká víc“. Popřejme si tak hbité prsty a spoustu různých IP adres.

Oh, tak jsem pro dnešek dosuploval. Nebojte, Rosenheimové, příští sobotu si už zase smlsnete na některém svém oblíbenci. Pokud to ovšem někdo bude chtít vzít. Hodně z nás už odešlo s tupým výrazem směrem dolů travnatým kopcem, neznámo kam. Ať vás nepošleme do... Vršovic...

18. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.