Úvod > Články > Autora pirátské kopie Simpsonů už policie našla

Autora pirátské kopie Simpsonů už policie našla

A další novinky uplynulých dní: Skype se omlouvá voláním na týden zdarma ― 802.cz spustil on-line videopůjčovnu ― Telefónica O2 nabízí internet s počítačem ― Beta verze Windows Vista SP1 bude uvolněna pro veřejnost ― a více...

Skype se omlouvá voláním na týden zdarma

Společnost Skype, jejíž služby nedávno postihl dvoudenní výpadek, se chce omluvit svým platícím zákazníkům tím, že jim umožní týden volat zdarma. (O výpadku více ve článku Skype se zbláznil: „Za výpadek může Microsoft Update.“)

Jak se píše na například stránkách serveru DailyTech.com, Skype měl svým zákazníkům, kteří si platí prémiové služby, se zmíněnou nabídkou poslat e-mail. Veřejně o tom informoval mluvčí společnosti Imogen Bailey.

„Jako projev dobré vůle našim věrným zákazníkům služeb Skype Pro, Skype Unlimited, Skypeln či Skype Voicemail zdarma přidáváme dalších sedm dní předplatného.“

Skype rovněž trochu zmírnil slova o „vině Microsfotu“, resp. o restartujících uživatelích, a Redmondské společnosti poděkoval za pomoc při odhalování a nápravě chyby vlastního sytému. Skype vinu přiznal v plném rozsahu, což vyjádřil slovy: „Nikoho kromě sebe samých neobviňujeme. Microsoft Update byl pouze katalyzátorem řady událostí, které vedly k výpadku Skype, ne jeho prvotní příčinou. A Microsoft nám po celou dobu byl velice nápomocný a podporoval nás,“ prohlásil mluvčí Skype.

Autora pirátské kopie Simpsonů už policie našla

České zpravodajské servery přinesly před pár dny zprávy o tom, že v souvislosti s pořízením pirátské nahrávky snímku "Simpsonovi v kině", která poté byla umístěna na internet, již padlo obvinění. Podezřelým je 19letý mladík z Kaplice na Českokrumlovsku, který nahrávku měl pořídit v českobudějovickém multikině.

O úniku snímku jsme vás informovali už dříve. Více zde.

Podle policie „kameramanovi“ hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 6 měsíců do 5 let a pokuta až 5 milionů korun. Protipirátská unie tvrdí, že film si stáhlo na 100 000 lidí, čímž vznikla škoda 10 milionů korun.

"Podle dosavadních odhadů České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na 100.000 lidí, kteří by za vstupné do kina utratili deset milionů korun," říká Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie.

Policejní orgány "piráta z kina" odhalily prakticky okamžitě od podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Trvalo pouze tři dny, než byl dopaden. Nepochopitelně pak působí to, že mladík měl v místě svého bydliště stále spoustu usvědčujících materiálů ― digitální kameru, kazety se svým pirátským záznamem, notebook, pomocí nějž film uploadoval na internet, vstupenky do kina i lístky na autobus.

Shodou okolností v tu samou dobu média přinesla zprávu, že v městě Kaplice se pokusil upálit 19letý mladík. Někteří si tuto nešťastnou zprávu dali do souvislosti právě s „kauzou Simpsonovi“. Tato spekulace se však nepotvrdila a podle slovenského serveru SME.sk opravdu jde o dvě rozdílné osoby.

802.cz spustil on-line videopůjčovnu

Společnost Mattes AD, telekomunikační operátor, který své produkty prodává pod značkou 802.cz, spustil novou sekci služeb Zábava. Ta je rozdělena do tří nabídek: Kinománia, Erotika a Mediazone. Jak první dva názvy napovídají, jde o on-line videopůjčovnu s nabídkou klasických filmů rozličných žánrů a v druhém případě se jedná o tituly s erotickou tématikou. V Mediazone uživatel najde ke stažení například hudbu a videoklipy našich i světových interpretů, ale třeba i hry či různý užitečný software. Zájemce jistě potěší, že nebude muset jako u jiných společností být připojen přes internetovou síť tohoto operátora ― filmy, hudbu a ostatní položky si bude moci stáhnout kdokoliv, kdo se na stránkách 802.cz zaregistruje. Poplatky za filmy či hudbu se budou strhávat z uživatelského účtu, který si zákazník může navýšit standardními platebními způsoby, ale i platební kartou.

Telefónica O2 nabízí internet s počítačem

Telekomunikační operátor Telefónica O2 Czech Republic začíná svým novým zákazníkům nabízet balíčky, v nichž se kombinuje nabídka vysokorychlostního internetu přes ADSL a počítače na splátky. Telefónica si od toho slibuje vyšší penetraci internetu v České republice.

"V ČR je stále více než polovina domácností bez počítače a téměř dvě třetiny domácností ještě nevyužívají všech možností a výhod, které jim internet přináší. Rádi bychom proto aktivně přispěli ke zjednodušení cesty rodin k jejich prvnímu domácímu počítači a k jeho připojení k internetu," uvedl pro ČTK produktový ředitel firmy Bohdan Tetiva.

Nabídka je složena ze čtyř typů počítačů, a to dvou laptopů a dvou desktopů. Laptop a desktop je pak nabízen ve dvou variantách rozdělených dle výkonu. Vše to jsou přitom počítače HP (Hewlett Packard).

Kdo by ovšem čekal, že zákazník bude tak moci splácet vše najednou Telefónice, mýlí se. Internet a telefonní linku zaplatí společnosti O2 a počítač bude splácet společnosti Home Credit. Pokud potom hledáte výhody takovéhoto „balíčku“, nejste určitě sami.

Intel se obrací na firmu SiS

Americký gigant Intel se potýká s problémem výroby čipsetů. Je o ně takový zájem, že je nestíhá vyrábět. Začalo se hovořit o tom, že se proto obrátí na taiwanskou společnost SiS (Silicon Integrated Systems), aby právě ona Intelu dodala některé z chipsetů. Konkrétně má Intel zájem o čipsety řady SiS671.

Dvě novinky ohledně Windows Vista SP1

Microsoft pokračuje na vývoji prvního servisního balíku pro operační systém Windows Vista. Poté, co se na internet dostala verze určená pro úzkou komunitu testerů (v podobě ISO obrazu o velikosti 3,2 GB ― Windows Vista Service Pack 1 Build 6001.16549), objevily se zprávy, že testeři obdrželi další verzi v sestavení 6.0.6001.16633. Na rozdíl od svého předchůdce je tato verze balíku už v samostatném instalačním soubor .exe. Dá se předpokládat, že nakonec i tato pre-beta verze SP1 na internet unikne ― pokud se objeví zprávy, jak zkušební SP1 Windows Vista opravuje a vylepšuje, rádi vám přineseme další informace.

Druhá novinka souvisí s oficiálním uvolněním beta verze Vista SP1. Jestliže nechcete následující dny trávit hledáním pre-beta verze SP1, chvíli vyčkejte. Microsoft na svém webu TechNet (neplést s českým stejnojmenným serverem patřící pod iDnes) zkušební verzi uvolní pro širší okruh zájemců, a to pro předplatitele TechNetu. Přesné datum ale známo není.

Je tedy jisté, že pre-beta testování končí a Microsoft přešel na „ostřejší“ testovací verzi. Pokud mezi členy TechNetu nepatříte a nechcete nic platit, musíte si počkat trochu déle. Podle dostupných zpráv se prý Microsoft nechal slyšet, že SP1 v testovací verzi bude pro veřejnost přístupná do prosince.

Ale už vůbec se neví, kdy SP1 vyjde ve finální podobě. Vzhledem ke skutečnosti, že opravné balíky Microsoft vydává vždy zhruba rok po testování, můžeme SP1 čekat někdy v půlce příštího roku. A snad už konečně souběžně s SP3 pro Windows XP. Už dříve totiž Microsoft naznačoval, že oba opravné balíčky vyjdou společně. (Aby ne; vždyť kdyby vyšel SP3 pro Windows XP s předstihem, pravděpodobně by klesl zájem současných uživatelů systému XP o nové Windows Vista. A to Microsoft určitě nechce.)

27. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...