Úvod > Články > Není nakonec lepší Windows ukrást?

Není nakonec lepší Windows ukrást?

Neverending story, chtělo by se říct. Výhody legálních Windows někteří neustále označují za nevýhody. Tato poznámka se teď ukázala jako opodstatněná; miliony majitelů legálních Windows XP a Vista byly označeny za vlastníky nepravých Windows a funkčnost jejich systémů byla omezena. Na vině byly poruchy serverů Microsoftu.

(Následující text není v žádném případě nabádáním k softwarovému pirátství. Poukazuje jen na stávající problémy, se kterými se majitelé legálních Windows musejí někdy potýkat.)

Večer 24. srpna východoamerického času došlo k poruše na serverech Microsoftu, které se starají o kontrolu pravosti systému Windows. Porucha trvala přes devatenáct hodin a připravila horké chvilky hlavně majitelům Windows Vista. „Výhody legálních Windows“, jak se program ověření jmenuje, tak poctivým zákazníkům zase ukázal své nevýhody. Nejenže skoro všichni rázem byli piráti, ale majitelé Windows Vista znenadání měli polofunkční operační systém.

V sobotu odpoledne Microsoft prohlásil, že o chybě ví. „O problému se servery víme,“ řekl Phil Liu, programový manažer ze skupiny Výhody legálních Windows. „Ovšem příčina je v tuto chvíli neznámá.“

Další člen týmu, Alex Kochis, na svém blogu později napsal. „Zákazníci, kteří při ověření dostali špatný výsledek, svůj systém mohou opravit tak, že ověření spustí znova.“ Alex Kochis hovořil o stránce Originální software společnosti Microsoft. „Jakmile se systém opět ověří, po restartu by měly již prvky pravých Windows normálně fungovat,“ dodal Kochis.

Chudáci s Windows Vista

Po devatenáct hodin tak všichni, kdo se podrobili testu pravosti systému, byli za piráty či za jejich oběti. Majitelé Windows XP to zas až tak mrzet nemuselo, neboť funkčnost jejich systému nebyla nijak narušena. Uživatelé Windows Vista to měli na druhou stranu mnohem těžší: tento operační systém při označení za pirátskou kopii ztratí část svých funkcí včetně grafického rozhraní Aero či funkce ReadyBoost.

V sobotu odpoledne Liu prohlásil: „Zaručuju vám, že na problému pracujeme. Mým cílem teď je problém odstranit ― poté dostanete to, na co čekáte: vysvětlení a příčinu. Slibuji, že pro vás budu mít vysvětlení a řešení tak rychle, jak jen to bude možné.“

WGA se potýká s kritikou odjakživa

Program Výhody legálních Windows s nástrojem pro ověření pravosti je povinnou součástí Windows od půlky roku 2005. Nástroj pro ověření sice prošel několika proměnami, ale stížnosti, že WGA je vlastně jakýmsi druhem spyware, typem špehovacího programu, pořád přetrvávají. Loni se například hodně internetových médií i soukromých blogů zabývalo tím, že WGA „volá domů do Microsoftu“ po každém spuštění systému, čímž svou spywarovou tvář jasně dokazuje. Microsoft sice podobná nařčení o spyware odmítá, ale skutečnost je taková, že letos v červnu vydal pro uživatele přívětivější verzi nástroje pro WGA, která se takto nechová.

Pokud používáte systém XP a vaše kopie bude vyhodnocena jako nepravá, mohli jste se setkat maximálně s otravnými upozorněními na tuto skutečnost, ale Windows XP vám fungovaly a fungují nadále plnohodnotně. Nepochodíte pouze tehdy, když si budete chtít stáhnout některé nové produkty od Microsoftu nebo aktualizace systému zvyšující výkon. (I přes nepravost systému vám ovšem budou neustále chodit kritické aktualizace systému.) Nestáhnete si třeba webový prohlížeč Internet Explorer 7, přehrávač Windows Media Player 11 nebo antispyware nástroj Windows Defender. Tyto a další aplikace totiž požadují ověření pravosti systému nejen při stažení, ale i při samotné instalaci.

Jak jsme už řekli, horší je to v případě nového systému Windows Vista. Microsoft do něj totiž zabudoval ochranu v podobě RFM (Reduced Functionality Mode = Režim omezené funkčnosti). Tento režim se neobjevuje jen tehdy, když do 30 dnů uživatel neaktivuje Windows, ale i tehdy, když provede zásadní změny v hardwarovém vybavení počítače nebo, což je tento případ, je jeho kopie systému vyhodnocena jako pirátská. A omezení to je vcelku velké.

Pokud tedy někteří uživatelé za dob, kdy na trhu byly pouze Windows XP, volali po tom, aby Microsoft zakročil proti pirátům sníženou funkčností systému nebo jeho zablokováním, když oni sami Windows zaplatili, ve Windows Vista se něčeho podobného opravdu dočkali. Ovšem jak je vidět, nástroj pro ověření pravosti a omezení v případě negativního výsledku může bohužel poškodit jenom vlastníky pravých kopií. To je taky důvod, proč WGA se spoustě lidí nelíbí. Ukazují na to, že jediný, kdo bude mít opravdové problémy, je sám poctivý platící. Není totiž problém sehnat takové cracknuté pirátské kopie Windows, které ověřením pravosti bez problémů projdou nebo se jim nějakým způsobem vyhnou. Kromě toho existují i generátory klíče pro Windows Vista, které používají „hrubou sílu“ a náhodně zkoušejí najít odpovídající číselné kombinace pro otevření Windows. Pokud se ale tato kombinace bude shodovat s klíčem uvedeným na certifikátu pravosti  originálního instalačního DVD, který si někdo koupí, tak zákazník se doma dočká nemilého překvapení ― Windows nebudou fungovat, protože už někdo jiný tento koupený klíč dříve použil.

Aktivace, aktivace a zase ta aktivace

S výhodami a nevýhodami legálních Windows dozajista souvisí problémy se samotnou aktivací produktu. Ať už opět a zase toto opatření bylo myšleno jakkoliv v dobrém, aktivace samotná je problematická z více důvodů. Zaprvé Windows musíte aktivovat buďto přes internet, nebo telefonicky. Na tom by nebylo nic strašného, ovšem do potíží se dostanete při častějším reinstalovaní Windows, při zásadních hardwarových změnách (když si koupíte výkonnější komponenty) a někdy aktivace může být zrušena omylem i softwarově (vizte jeden příklad s firewallem). Potom musíte zase volat na Microsoft a celou proceduru podstupovat znova. Na druhou stranu, ten, kdo si pořídí nepravou kopii Windows, je od těchto otravných kroků osvobozen. Cracknuté instalační disky Windows jsou totiž zbaveny povinností aktivací a často jsou udělány s takovou pečlivostí, že bez problému projdou i kontrolou pravosti. Takže i pirát si může vesele stahovat prémiové produkty Microsoftu určený pro poctivé platiče.

Jediný rozdíl je tak ten, že zatímco pirát nemá se stahováním, ověřením, instalací systému a jeho funkčností žádné problémy, u zákazníka, který si Windows koupil, je to právě naopak. Už jen tyto základní fakta jsou důvodem, proč program WGA je trnem v oku nejednoho uživatele Windows. Někteří to řeší tak, že si sice licenci zaplatí, ale raději sáhnout po pirátské verzi. Nakolik je jim koupená licence platná, to nechejme na úvaze ostatních.

Potíž je také v tom, že ne každý, kdo má nepravou kopii Windows, je nutně sám pirát (Více v příspěvku o zátahu na mezinárodní gang pirátů). To ví i Microsoft, a proto všem, kdo takový systém mají, nabízí levnější přechod na originální verzi (Více v příspěvku Uživatelé pirátských Windows mají ještě čas). A údaje, které se při ověřování pravosti odesílají, nepoužívá, aby oběť či hříšníka jakkoliv kontaktoval. Nicméně nic z toho není odpovědí na otázku, zda Výhody legálních Windows jsou opravdu výhody. Neměl by Microsoft situaci přece jen přehodnotit?

29. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.