Úvod > Články > Jak mi nešly nainstalovat USB ovladače

Jak mi nešly nainstalovat USB ovladače

Některé programy mají nepříjemnou vlastnost zašpinit vám Windows a pak se může stát, že si koupíte nové USB zařízení a při zavádění ovladačů vám vyskočí hláška: „Instalaci hardwaru nešlo dokončit. Neplatné údaje.“

Což se samozřejmě stalo i mně. Několikrát. A dozajista každý začne bádat, co se stalo. Při hledání na internetových fórech, jak diskuzních, tak poradenských, jsem zjistil jednu důležitou věc. Každý se sice tváří jako odborník, ale leckdy vám víc poradí kamarád, jehož specializací je hraní počítačových her.

Například položíte dotaz, teď si vymyslím: „Kurňa, do jaké díry vzadu na počítači mám strčit ten USB kabel?“ A dostane se mu takovéto zasvěcené odpovědi: „A jaká používáš Windows?“ Jako kdyby zrovna tohle hrálo v podobném dotazu roli.

Stejně tak jsem zjistil, že už přede mnou, naprosto precizně, několik lidí různě položilo podobný dotaz, jaký trápil mne:

„Koupil jsem si USB kameru (skener atd.), značka ta a ta, nainstaloval jsem ovladače z dodaného CD, zapojil nový hardware do USB slotu, Windows našly nový hardware a začaly ovladače zavádět. Na konci instalace se však objevila chybová hláška: >Nový hardware nebyl nainstalován. Během instalace došlo k problému. Instalace skončila chybou. Neplatné údaje.< Používám Windows XP, následují údaje o rychlosti procesoru, místu na harddisku a tak dále.“

Řekli byste, že věc je jasná. Ale na daný dotaz nepřijdou odpovědi, ale upřesňující dotazy, při kterých by člověk odesílatele vraždil: „Máš přístroj zapojený do USB?“ (no jistě, vždyť to v příspěvku píšu), „Máš aktuální ovladače?“ (ano, píšu přece, že mám aktuální CD), „Nejde o nějakou no name značku přístroje?“ (nejde, to jsem přece také psal).

Jedinou smysluplnou odpovědí bylo, zda je povoleno USB v BIOSu, což v dotazu není, ale ano, je povoleno v BIOSU. Pak se vynoří množství naprosto zbytečných rad – zkusit odpojit veškeré USB periferie, nainstalovat znovu ovladače USB (to ale přece nejde, nejde nainstalovat žádné ovladače související s USB), a došlo i na obligátní a nejpitomější, protože nejjednodušší radu ze všech – formátovat, formátovat, formátovat. Což mi přijde, jako kdyby se mi přetrhla tkanička u boty, a šel jsem si koupit celé obuvnictví.

Kolega mi poradil zkusit instalovat znovu ovladače základní desky a vrátit je svým způsobem do normálu, mohlo by být něco se základní deskou. Ale ani odtud vítr nevanul.

Nadějným se zdálo vyčištění registrů. Existují různé trial prográmky, které vám registry vyčistí od šmejdu, tedy nánosu, který se za ta léta po instalaci Windows a dalších programů v počítači nastřádal. Máte nad tím samozřejmě možnost kontroly. A našlo se toho skutečně hodně. Avšak ani potom nešlo nainstalovat (tedy zavést, protože nainstalované byly z CD) ovladače. Napadlo mne vyčistit nějakým prográmkem i ovladače, ale tady přece jen jde o riskantnější operaci.

Na jednom německém diskuzním fóru jsem spíše náhodou narazil na zpočátku odlišný problém, který pro mne ale měl a skrýval jednu zásadní informaci. Totiž po instalaci zařízení pro příjem digitálního televizního signálu Hauppage pro PC je velmi těžké vše od Hauppage odinstalovat. A dělá to v počítači rotyku.

Uvědomil jsem si, že jsem měl přístroj toho jména na testování. A tak jsem zkusil vše od Hauppage odinstalovat. A skutečně – sice se odinstaloval hlavní program, ale v registrech zůstala spousta šmejdu po něm, dokonce některý neodstranitelný, pokud bych neměl administrátorská práva a nezměnil přístup.

Odstraněním souborů na disku i v registrech se zrychlilo spouštění a vypínání Windows, ale problém stále nebyl vyřešen – pokud za to může Hauppage, což podle lidí na německém serveru ano, protože jeho údaje přepisují údaje ostatních ovladačů, je někde potvůrka dobře skryt.

Nakonec existuje řešení – tzv. opravná instalace Windows, zotavení systému Windows, které spustíte z instalačního CD Windows XP. Nezmění vám žádné nastavení, vše na disku zůstane zachováno, trvá to pravda asi hodinku, ale jako zázrakem jsou poté potřebné ovladače zavedeny a externí USB zařízení fungují ke vší spokojenosti.

Pokud se vám stane, že máte na CD Windows XP, a v počítači po aktualizacích SP2, je vám CD k ničemu. Tedy skoro. Na internetových stránkách Microsfotu najdete návod, jak zkopírovat své staré instalační CD do počítače, kde stáhnout servisní balíček, a jak následně starou instalačku aktualizovat tak, abyste mohli zotavení systému Windows XP spustit i při SP2 – a nechali tak ovladače skutečně zavést.

Jediným minusem celé story je, že skutečně netuším, kde se skrývá a jak by se dala odstranit ta mrška, která zavedení jiných USB ovladačů, než těch svých, brání. A že jádro problému vyřešeno není a kdoví, kdy skutečně dojde na slova odborníků a bude kvůli nějakému chybně fungujícímu USB ovladači z minula, který se nepodařilo pořádně odinstalovat, nutné skutečně celý disk zformátovat.

13. 9. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...