Úvod > Články > Kladivo na piráty z temnoty Microsoftu

Kladivo na piráty z temnoty Microsoftu

Zdá se, že Microsoft se nespokojí se současnou podobou boje proti pirátství. Objevily se zprávy, že redmondský gigant plánuje zavést jedno nové softwarové opatření, které by mělo razantně omezit rozšiřování nelegálních kopií nejnovějšího operačního systému Windows Vista. Nepravá kopie Windows zcela pohasne. „Doba temna přichází.“

Před několika málo desítkami hodin některé z největších a nejzvučnějších internetových médií zaměřených na počítače přinesly pro někoho smutnou zprávu. Windows, jež nevyjdou z testu ověření pravosti s puncem jedinečnosti, přestanou fungovat. Černá obrazovka smrti, to je dobrý příměr. O novém kladivu na „windowsové“ piráty pravděpodobně jako první informoval server Computerworld.com.

Microsoft údajně plánuje zavést novinky v aplikaci WGA (Výhody legálních Windows). A to razantní. Podle e-mailu, který Microsoft měl rozeslat velkým distributorům Windows Vista a který se dostal i do rukou redakce Computerworld.com, budou piráti zcela odříznuti od možnosti používat ukradený operační systém Windows Vista. „Pirátská Windows ― Temnota udeřila!,“ stálo v předmětu e-mailu, který pokračoval textem:

„Hezké odpoledne, od tohoto týdne Microsoft ve Vistě aktivuje funkci zvanou „Omezena funkčnost“. Jde o specifickou funkci ve Vistě, která efektivně vyřadí z provozu nepravé kopie Windows. Každý, kdo má pirátskou verzi Vist, se setká s následujícím:

-         Černou obrazovkou po hodině prohlížení,

-         nezobrazí se nabídka Start ani panel úloh,

-         zmizí pracovní plocha.

Modrá obrazovka smrti známá hlavně z Windows 9x.

Pravda, tento scénář je až děsivý. Ne snad kvůli pirátům, ale kvůli těm, kdo si systém zaplatili. Tuto problematiku jsme vlastně už jednou rozváděli, a to v nedávném článku Není nakonec lepší Windows ukrást? Proč? Protože. Nesmíme totiž zapomínat, že na každou akci existuje (skoro vždy) reakce. Jestliže Microsoft chce vytvářet softwarové ochrany svých produktů, musí počítat s tím, že existují programátoři, kteří bleskově vyvinou svůj vlastní software, který novou ochranu prolomí, deaktivuje nebo obejde. To jsme mohli vidět před několika lety, když program WGA prvně vznikl a stal se povinností pro všechny, kdo si chtěli stáhnout aktualizace Windows z webu Windows Update. Tehdy trvalo několik málo hodin, než internetem začal kolovat prajednoduchý příkaz, který se zadával do adresové řádky Internet Exploreru, jenž způsobil, že Windows se kontrole úspěšně vyhnuly a uživatel nepravého systému mohl aktualizace a záplaty stahovat bez jakýchkoliv omezení. Těžko odhadovat, jak dlouho vývojáři v Microsoftu program WGA vyvíjeli, ale určitě to stálo více času a peněz než napsat kratičký javascript „javascript:void(window.g_sDisableWGACheck='all')“ ― tento příkaz se rázem stal asi tím nejznámějším i mezi lidmi ne-programátory.

„Wow...“

Program WGA sice během let prošel dalším vývojem, ale i přesto není nemožné jej přelstít. Ve Windows XP, s přehledem stále tím nejpoužívanějším operačním systémem na světě, je to doslova brnkačka. Ve Windows Vista to jde o něco hůř, nicméně nemožné to není. Existuje více způsobů, jak nelegální Windows naoko zlegalizovat, třebaže řada z nich po zásazích Microsoftu je dnes už nefunkčních. Ovšem jde o princip ― pokud někdo bude chtít používat pirátská Windows, nic mu v tom nezabrání. Postiženým bude tak jen ten, kdo si Windows poctivě koupil. Svědky takovéhoto případu jsme byli právě před nedávnem, kdy chyba na serverech Microsoftu způsobila, že řada majitelů Windows byla označena za oběti pirátství, což se dá ovšem přeložit i tak, že sami byli piráti (více v již zmíněném článku).

Nová opatření, která Microsoft údajně chystá, sice v principu sníží počet nelegálních Windows, ale nikdo nemůže zaručit, že nepoškodí majitele řádně zakoupených kopií. I dnes se může stát, což se stává, že z nenadání vaše Windows budou označeny za nepravé. Krom otravných hlášení se uživateli Windows XP nic nestane. Ve Windows Vista je to dnes podstatně horší, ale systém je stále použitelný. Připravovaná novinka vás od počítače ale může odstřihnout úplně. Těžko si pak představit situaci, kdy v důsledku spontánní chyby zčerná obrazovka ve firmě nebo uživatelům, jež jsou profesně na počítači závislí.

Pravda, nebo lež?

Zprávy o černé obrazovce z dílny MS obletěly světy. Samozřejmě se zvedla obrovská vlna nevole uživatelů, kteří ― jako obvykle v podobných situacích ― přísahají, že vytáhnout zpět svá instalační CD Windows XP, že si stáhnou Linux nebo že si rovnou běží koupit MacBook. Těžko soudit, zda si Microsoft uvědomil, že to přepískl, nebo zda šlo a poplašnou zprávu nezakládající se na pravdě, ale redmondská společnost zprávy dementovala. Ovšem ne úplně. Jak uvádí Computerworld, Microsoft odmítl, že by toto protipirátské opatření dnes existovalo ― nevyloučil však, že se v budoucnosti nasadí.

Mluvčí Microsoftu prohlásil, že zprávy, které se vyrojily, byly nepřesné a že žádné aktualizace s takovouto vlastnosti nebyly vydány. Mimo jiné rovněž prohlásil, že „Microsoft, jeho partneři i zákazníci kvůli pirátství přicházejí o miliardy dolarů.“

Těžko soudit, ale pokud by Microsoft měl v úmyslu podobná protipirátská opatření zavádět, bude muset si být jist, že jím neohrozí vlastníka legální verze. O tom ale musí přesvědčit i samotnou veřejnost. Nicméně cosi se určitě chystá ― onen výpadek serverů starajících se o WGA totiž nebyl podle slov Microsoftu výpadkem. Na vině byla lidská chyba. Kdosi totiž na server nahrál nehotovou verzi nového softwaru pro WGA, verzi se silnějším šifrováním. Může nový software minimalizovat pravděpodobnost falešných hlášení o nepravosti na takovou míru, že „aktualizace Temnota“ může být reálnou?

14. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.