Úvod > Články > AT&T kontroluje děti

AT&T kontroluje děti

Noční můru každého teenagera začala uskutečňovat americká telefonní společnost AT&T –nový plán Smart Limits umožňuje rodičům kontrolovat řadu funkcí mobilního telefonu, od blokování některých čísel až po časové omezení provozu či regulace počtu SMS a stahování dat.

Nový plán nastartoval v úterý a nabízí kontrolu prakticky nad každou funkcí mobilního telefonu. AT&T není v této snaze ojedinělá, řada malých poskytovatelů se snaží o totéž. Příkladem může posloužit třeba Enfora s plánem TicTalk nebo Firefly Mobile, která nabízí speciální mobily určené jen pro děti. Disney Mobile nabídl většinu podobných funkcí již v červnu minulého roku, ale rodiče se k tomu musí providerovi upsat. Jedinou výhodou je funkce GPS, umožňující monitorovat kde dítě s mobilem je. To se však nelíbí řadě skupin starajících se o občanská práva, upozorňujících na možné zneužití.

AT&T nabízí novou službu jako doplněk již existující smlouvy, rodiče si pouze připlatí 4,99 dolarů měsíčně. Navíc s vyjímkou malého počtu zákazníků využívajících zastaralou část systému, a kteří AT&T postupně ruší, je možno novinku využít pro každé číslo.

Jednotlivé funkce budou rodiče moci vybrat a nastavit na speciální webové stránce, vyjímkou budou jen hovory přicházející a odcházející na čísla rodičů a samozřejmě volání 911. Další z možných restrikcí je blokování webových stránek, které rodiče považují za nevhodné.

To ovšem nebude fungovat na mobilu iPhone od Applu, neboť jeho browser toto omezení neakceptuje. Omezení nebudou fungovat ani v případě, kdy bude mobil připojen k síti Wi-Fi, neboť poskytovatel může blokovat pouze obsah, který přichází po jejich vlastní síti.

Děti jsou z nové možnosti pochopitelně nadšeny mnohem méně nežli rodiče. V řadě případů, kdy jsou účty v rozumné míře, nebudou zřejmě rodiče ochotni připlácet další částky a budou svým potomkům důvěřovat. Lidé jako Marcia McKinleyová, která platí svému synovi 400 dolarů měsíčně za jeho telefonní účty, se k nové službě upsala hned první den po jejím zavedení do provozu.

25. 9. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...