Úvod > Články > Policie má ohledně pirátů jasno

Policie má ohledně pirátů jasno

Další novinky uplynulých dní: Intel slibuje zařízení pro rychlý bezdrátový internet ― DVD chráněny sériovým číslem? ― AMD si stěžuje na Intel ― Skype trpí dalším virem ― a více...

Další obviněný v případu „Vrtané lahve“

Minulý týden jsme vás informovali, že policie obvinila z porušení autorského práva a práv souvisejících muže z Prahy, který kopii Svěrákova filmu Vratné lahve umístil na internet a umožnil dalším uživatelům, aby si jej stáhli. (Více zde.) Stejně tak vyšlo najevo, že audit, který nařídil ministr kultury Václav Jehlička, nezjistil žádné pochybení zaměstnanců ministerstva, pro které jediný existující DVD disk byl určen. Nabízela se tak otázka, kdo mohl disk z ministerstva vynést ven, když to nikdo z ministerstva nebyl. Vyšetřování police vedlo k zjištění, že provinilcem je dvaadvacetiletý technik firmy, která kopii DVD pro ministerstvo vyrobila. Pracovník si poté DVD odnesl domů, na počítači film zkopíroval a kopie pak rozdal příbuzenstvu a kolegům v práci.

Oběma obviněným mužům hrozí vysoký finanční postih a až pětiletý nepodmíněný trest.

Intel slibuje zařízení pro rychlý bezdrátový internet

Společnost Intel příští rok chystá do mobilních zařízení a přenosných počítačů zavést technologii WiMax a nové úsporné čipy. Zástupci firmy tak chtějí uspokojit čím dál náročnější uživatele, kteří touží po rychlém a bezproblémovém bezdrátovém připojení. Intel tím chce ale také zvyšovat penetraci internetu v chudších zemích.

Přenosné počítače by měly být úspornější díky technologii Hi-K, která se objeví ve 45nanometrových mobilních procesorech s kódovým označením Penryn. Dále půjde o uvedení technologie Montevina, jež dovolí integraci technologie WiMax, rychlejší varianty bezdrátové technologie s větším dosahem, do přenosných zařízení.

Nové, rychlejší USB

Ačkoliv mezi námi ještě tu a tam kolují počítače s „jedničkovým“ USB, chystá se už třetí verze, která bude pochopitelně mnohem rychlejší oba než její předchůdci. Čísla jsou následující: USB 1.1 umožňovalo maximální propustnost 12 Mbit/s (1,5 MB/s), současné 2.0 pak mnohonásobně vyšší ― 480 Mbit/s (60 MB/s). Třetí verze však přijde s 10násobnou rychlostí, tj. 4,8 Gbit/s, což je 600 MB/s. (Samozřejmě že takto rychlý přenos informací nebude probíhat mezi USB zařízením a pevnými disky počítačů, ale své upotřebení si najde jinde.)

DVD chráněny sériovým číslem?

Firma Sony společně se Sony Disk and Digital Solutions oznámila, že se chystá chránit optická média DVD jakýmsi sériovým číslem. Šlo by tedy o ochranu před softwarovými a filmovými piráty ―k instalaci softwaru a přístupu k datům na disku bude potřeba speciálního klíče, který bude dostupný jen na originálním DVD disku. Nakolik se tento druh ochrany v praxi osvědčí, vstoupí-li na trh, se uvidí. Existuje totiž jen málo ochran, které by odolaly „šikovnosti“ crackerů, pokud takové vůbec ještě existují.

Vyšel nový OpenOffice

Na svět se dostala nová verze kancelářského balíku OpenOffice s číslováním 2.3.  Obsahuje několik nových funkcí a různých oprav, z čehož z uživatelského hlediska nejdůležitější jsou následující. Textový procesor Writer se dočkal vylepšení vícejazyčné podpory a přibyla možnost dokumenty ukládat ve formátu MediaWiki. Mimo jiné došlo ke změně otevírání odkazů v dokumentech ― nyní je potřeba jako v Microsoft Office použít i klávesu Ctrl. Tabulkový procesor Calc doznal vylepšení v rámci práce s grafy, změněn byl průvodce grafy a zlepšila se i tvorba 3D grafů. Třebaže tyto novinky jdou nejlépe poznat v tabulkovém procesoru, týkají se celého balíku. U aplikace Draw, pro vytváření kreseb a diagramů, přibyla funkce exportu do obrázkového formátu .png. Kompletní přehled změn je dostupný na této adrese (anglicky).

Pokud si chcete kancelářský balík OpenOffice zdarma stáhnout, navštivte české oficiální stránky produktu. Zde. OpenOffice je určen nejen pro operační systém Windows, ale i Linux, Mac OS X a Solaris či FreeBSD.

Thunderbird se odštěpuje od Mozilly

Velice zajímavý tah provedla společnost Mozilla Foundation, jejíž „komerční odnož“ Mozilla Corporation je známá především vývojem webového prohlížeče Firefox a e-mailového klienta Thunderbird. Poslední dobou se však vývoj Thunderbirdu zpomaloval, což se nelíbilo ani samotným uživatelům. Zatímco Firefox se totiž dočkává vylepšených verzí poměrně často, v případě zmíněného Thunderbirdu vody tak divoké nejsou. Mozilla se proto rozhodla, že se Thunderbirdu zbaví. Zakládá novou dceřinou společnost, která se o vývoj Thunderbirdu bude nezávisle starat. Mozilla Corporation se tak bude moci soustředit pouze na vývoj Firefoxu. Do vínku nové společnosti přitom dá 3 miliony dolarů. Uživatelé Thunderbird se tak mohou těšit na rychlejší vývoj svého e-mailového klienta.

AMD si stěžuje na Intel

Dva nejznámější výrobci procesorů pro osobní počítače se dostali do dalšího sporu. Společnost AMD obviňuje Intel z vykrádání technologií pocházejících z dílen AMD, a to třeba technologie vestavěného řadiče či HyperTransport.

AMD ve své tiskové zprávě prohlásilo, že to, co Intel teď označuje za své „převratné“ technologie, již několik let prodává ve svých vlastních čipech. Intel finišuje práce na svém novém procesoru Nehalem, který dle AMD nese rysy několik let starých technologií, jimiž se pyšnily už AMD procesory řady Athlon, Sempron, Opteron i Phenom.

AMD pravděpodobně žádné právní kroky nezvažuje. Poukazuje jen na to, že je zarážející, že Intel dokáže „staré“ technologie jiných označovat za své a průlomové novinky.

Vyšel SP3 pro Microsoft Office 2003

Microsoft vydal třetí opravný balíček pro kancelářský systém MS Office 2003. Kromě oprav, které vyšly v průběhu minulých let, Service Pack 3 obsahuje i různé novinky. Pravděpodobně nejzajímavější je vypnutí funkce rychlého ukládání. Microsoft tak učinil v zájmu ochrany soukromí majitelů tohoto kancelářského balíku, protože Office neukládaly do souboru jen výsledný text, ale i celou jeho historii.

Přehled změn a stažení souboru zde.

Skype trpí dalším virem

Neuplynul ani týden, a po síti Skype se začal šířit další nežádoucí software, červ Worm_ Skipi.A. Jeho šíření je identické jako u jiné podobné havěti, které se přes Skype tu a tam šíří ― formou odkazu umístěného v textové zprávě. Více v minulém přehledu.

24. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.