Úvod > Články > Komunikační aplikace pro mobilní telefony

Komunikační aplikace pro mobilní telefony

Mobilní telefon není jen prostředek k uskutečňování hovorů, ale nabízí také desítky dalších funkcí a možností. Zůstaňme ale u komunikační funkce přístroje a ukažme si, jaké jsou možnosti doplňujících aplikací určených ke komunikaci, jež jsou postaveny na technologii Java.

Programovací jazyk Java je ve světě počítačů mocným nástrojem k vývoji multiplatformních aplikací. Taková aplikace se snadno zprovozní pod různými operačními systémy. Java pro mobilní telefony je označena jako Java ME (Micro Edition) a obsahuje jen část funkcí tohoto programovacího jazyka. Také virtuální stroj, který aplikace v mobilu spouští, je optimalizován pro nižší výkon hardwaru. Vývojáři se tedy musí držet určitých konvencí, což jim ale nebrání ve vytvoření velmi pokročilých a užitečných aplikací.

Typy komunikačních programů pro mobily

Pro mobilní telefony vzniká spousta aplikací a dlužno dodat, že většina je placených. Platí se za licenci, často pomocí PayPal nebo pomocí premium SMS. Z oblasti komunikace se nejčastěji setkáváme s adaptací aplikací pro rychlé zasílání zpráv (ICQ), VoIP aplikace nebo e-mailovými klienty. Dále jsou k mání aplikace usnadňující posílání textových a multimediální zpráv. Možnosti Javy ale nejsou neomezené. Lepší aplikační zázemí nabízejí tzv. chytré telefony.

ICQ a rychlé zasílání zpráv

V oblasti ICQ si na mobilech moc vybrat nemůžeme. Existují sice velmi pokročilé aplikace pro Windows Mobile nebo Symbian, ale na klasickém přístroji s podporou Javy je nejlepší volbou sáhnout po bezplatné aplikaci Jimm. Před několika lety vyvíjela jedna česká společnost nadějný projekt cMessenger, který slučoval ICQ, Yahoo a MSN. Vše fungovalo na protokolu Jabber, bohužel, vývoj byl ukončen, takže zpět k aplikaci Jimm. Jde o klasického ICQ klienta, který je velmi strohý, ale zato funguje účelně a má nízké nároky na datový provoz. Web výrobce aplikace jim naleznete na stránce www.jimm.org. Na stránkách jsou uvedeny informace o programu, podporované a nepodporované telefony nebo odkazy na diskusní fóra.

Vřele doporučujeme využít pro stažení do počítače nástroj nazvaný Download assistant. Snadno si stáhnete Jimm přímo pro váš telefon, v lokalizaci a s doplňujícími moduly. Instalace do telefonu je pak zajištěna pomocí obslužných aplikací k vašemu telefonu. S nastavením aplikace může být problém, pokud si nejste jisti, navštivte třeba tento web. Po stažení, instalaci a konfiguraci aplikace vyplníte své uživatelské číslo (UIN) a heslo. Následná vizáž aplikace je podobná s klasickým ICQ klientem, jen reklam a „vychytávek“ je zde méně. Historie není součástí základní instalace, pro její korektní ukládání si musíte ze stránek výrobce aplikace stáhnout dodatečný zásuvný modul. Dalšími kecálky postavenými na J2ME jsou mJabber nebo IMhere.

VoIP nemá na růžích ustláno

Co se internetové telefonie týče, tak si s běžným mobilem takříkajíc „neškrtnete“. Je to způsobeno odmítavým postojem operátorů, pro které představuje konkurenci. Větší možnosti mají majitelé mobilních telefonů s operačním systémem a podporou technologie WiFi. Pro ty existuje několik aplikací, které VoIP umožňují v rámci místní sítě. Pro klasické mobily zkrátka VoIP zatím není a v dohledné době ani nebude.

E-mail: Možností je spousta

Mobilní e-mail je dnes přístupnější, některé telefony obsahují e-mailový klient v základním softwarovém vybavení. Kde tomu ale tak není, tak si můžete vypomoci aplikacemi třetích stran. Podívejme se na některé z nich.

Whoosh – Velmi pěkný e-mailový klient se složkami a možností odesílat i obrázkové zprávy. Obsahuje integrovaný adresář a dokáže pracovat s několika e-mailovými účty. Bohužel jde o placenou aplikaci, takže její dlouhodobé užívání je spojené s placením licence.

Mobile Mail – E-mailový klient podporující GMail, Yahoo, Hotmail, POP3, IMAP a další emailové služby. Umožňuje velmi rychlé stahování e-mailů a podporuje kompresi zpráv. Základ tvoří 10ti denní trial verze.

mMail – Aplikace, která také dokáže pracovat s více účty, bohužel neumí protokol IMAP, na druhou stranu dovede převádět HTML e-mail na čistý text, čímž se šetří data. Součástí aplikace je i velmi solidní adresář.

Závěrem

V rámci klasických mobilních telefonů se veškerá přidaná komunikace točí okolo rychlých zpráv a e-mailů. Další možnosti přijdou nejdříve s větším rozšířením sítí třetí generace. Chcete-li od mobilu více, pak si pořiďte telefon s operačním systémem.

27. 9. 2007

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...