Úvod > Články > Světový unikát: Elektřina přes telefonní linky

Světový unikát: Elektřina přes telefonní linky

Třebaže se můžeme setkávat u operátorů s nabídkami TRIPLE PLAY, což je Internet, Telefon a Televize v jednom, Telefónica O2 Czech Republic udělala krok ještě dál. Jako první operátor svým zákazníkům nabídne balíček QUAD, tedy čtyři služby vedené po své infrastruktuře.

Česká Telefónica O2 svým zákazníkům připravuje překvapení. Podařilo se nám zjistit, že chce předčít nabídky konkurence a současné žhavé nabídky Triple Play o krok předskočit. Do svého portfolia plánuje zařadit i dodávku elektrické energie do domácností. Nejenže tím chce ukázat, co vše se můžou svou infrastrukturou přenášet, ale zároveň tím nabídne zákazníkům cestu, jak se vymanit ze závislosti na současném dodavateli elektrické energie. „Jistě, naše firma chce lidem nabídnout alternativu, která, jak doufáme, předčí nejen nabídky u datových služeb konkurenčních telekomunikačních operátorů, ale dokáže nabídnout i alternativu na poli energetiky,“ uvedl pro DSL.cz L .K., zaměstnanec Telefóniky O2 CZ, který si však nepřál uvést celé jméno.

„Že nejsou naše snahy marné, o tom se veřejnou mohla dozvědět již koncem letošního srpna,“ připomíná L. K. nedávnou událost, při které došlo k vyhoření několika pevných linek. Co se tehdy vlastně stalo?

„Ano, chtěli jsme vypálit konkurenci rybník, ale vypálili jsme lidem telefony a málem i jeden dům.“

Pilotní projekt O2 Quad Play neběžel ani pár hodin, a už došlo k problémům. „To víte, vždycky se musejí nějaké mouchy vychytat, zvláště při pilotních projektech,“ vysvětluje L. K.

28. srpna se zkušební start nové technologie vůbec nepovedl. Obyvatelé Ovocné ulice v Libiši zažili bezesnou noc. Ze spánku je probudilo zvonění pevných linek. Po zvednutí sluchátka se však nikdo neozýval. Situace se neustále opakovala, a tak někteří zděšení obyvatelé telefonní linky raději odpojili ze sítě. Jako první o tom informoval Mělnický deník.

„Na síť jsme na místo tradičních 50 voltů napojili 220. Sice jsme počítali s tím, že ne každý přístroj si s vyšším napětím hravě poradí, ale zkusit jsme to museli. Tato koncová zařízení mají vždy nějakou rezervu, ale jak vidíme, v rozmezí více než 400 procent to není,“ vysvětluje L. K. Pravda, „ne každý přístroj“ si s tím poradil, on to nevydržel vůbec žádný. Dokonce v jednom případě došlo k požáru, který propukl v podkroví rodinného domu. „Vyhořelé telefonní linky nahradíme novými, které by měly přechod na novou technologii vydržet.“

Vy jste nějak kontaktovali zákazníky, že v jejich lokalitě spouštíte O2 QUAD PLAY?

Ne, mělo to být překvapení. Proto jsme to zkoušeli v noci. Kdyby test byl úspěšný, mohli bychom ostrý start v okolí této lokality spustit již brzy. Sám určitě víte, jak to chodí s aktivací nových služeb na poli telekomunikací ― zákazníci by dostali prostě jen SMSku, že jim zdarma byla aktivována nová služba. V případě, že by ji nechtěli používat, stačilo by poslat do půlnoci téhož dne SMS zpět s textem „Dekuji, ale nechci vasi vyhodnou nabidku sluzby QUAD PLAY.“

Proč jste se pro elektřinu přes telefonní linky rozhodli? Jaká je vaše motivace?

To jsou potřeby trhu. Nebyli jsme první, kdo přišel s Triple Play. Televize přes IP protokol zde už byla, když jsme rozjížděli O2 TV. Teď se díváme, že už není jen televize přes internet, ale dělá se cosi opačného, internet přes televizi. Na druhou stranu se hovoří o tom, jak elektrickou rozvodnou sítí lítá internet a jak jde přes ni udělat i domácí síť. Řekli jsme si, že na to půjdeme jinak a místo internetu přes elektřinu nabídneme elektřinu přes internet.

Jen si představte, že máte doma jednu krabičku, do ní napojený telefon, modem, televizi a třeba i notebook, počítač... Nepotřebujete pomalu nic víc.

Odkud berete elektrickou energii vy a jaké řešení použijete pro současnou infrastrukturu, aby vše fungovalo? A budete schopni v případě zájmu uspokojit větší počet zákazníků?

Tak k první otázce nemůžu nic říct, jde o současné know-how. Tomu jistě rozumíte. O tom až později. A k poslední části asi tolik, že samozřejmě budeme muset, alespoň z počátku, zůstat při zemi. Jinými slovy to znamená, že abychom všem zákazníkům zajistili stejnou kvalitu a výkon, zavedeme jakousi obdobu měsíčního FUP, který v počtu kilowatt hodin musí ale uspokojit každého průměrně náročného zákazníka. O tomto limitu ještě ale nebylo rozhodnuto. Jeho výši a počet odebraných kW si zákazník bude moci zjistit přes aplikaci na našem webu; bude mít přehled nejen o FUP u internetového připojení, ale i o elektřině. Vše v rámci jednoho balíčku. Nikdo nikdy neměl tak jasný přehled.

Po překročení klesne elektrický příkon na určitou hodnotu a zákazník bude muset vyčkat příštího zúčtovacího období. Na druhou stranu, ač se to někomu nebude líbit, lidé se možná naučí energií šetřit.

Nemohl jsem si nevšimnout, že Telefónica O2 používá motivy vody a plynu...

Jste všímavý.

... takže se nabízí otázka, jestli, když vás tak poslouchám, nechystáte inovaci své infrastruktury tak, aby v budoucnosti přes ni bylo možné distribuovat vodu a plyn?

Jistě. A neplatičům pak pustíme plyn trochu jiný... (smích).

A točenou zmrzlinu?

Nevylučuji. Trh se hýbe, záleží na požadavcích.

(...)

(Pro případné zájemce o elektřinu od O2 je třeba připomenout, že zmíněnou službu na webu Telefónicy budou hledat marně. Zkusit to můžete i na zákaznickém centru, ovšem moc nepochodíte ani tam. Jestliže stojíte o podložené informace, proč telefonní linky vyhořely, přečtěte si následující článek. Podle všeho v tom stejně měla prsty společnost ČEZ... Ale zmíněný článek by si měli přečíst všichni.)

 

28. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.