Úvod > Články > Hackeři měli žně, loupili ve velkém

Hackeři měli žně, loupili ve velkém

A další novinky: Windows XP se budou prodávat déle - Amazon nabízí mp3 bez ochrany - Levný roaming je zde - Excel 2007 trpí vážnou chybou a jiné

Windows XP se budou prodávat déle

Microsoft přehodnotil své plány s ukončením prodeje operačního systému Windows XP a bude jej prodávat o půl roku déle, než jak zněly původní plány.

Přitom na počátku tohoto roku, kdy na trh byly uvedeny Windows Vista, Microsoft prohlašoval, že Windows XP z pultů obchodů za rok zmizí. Původní termín stažení z prodeje byl prvním zkráceným termínem pro přechod na novější verzi Windows. Všechny předchozí verze se totiž po uvedení novější standardně na trhu dva roky držely. Microsoft změnou plánu reaguje na stížnosti zákazníků, kteří poukazují na špatnou kompatibilitu Windows Vista se stávajícími aplikacemi a hardwarem, a to i přesto, že podle Microsoftu Windows Vista podporují více než 2,2 milionů zařízení a i ty nejznámější aplikace, které jsou pro nejnovější operační systém Microsoftu certifikovány.

Microsoft dříve prohlašoval, že příští rok v červnu bude v současnosti nejoblíbenějšímu OS Windows XP patřit jen kolem 20 % trhu (v současnosti jim celosvětově  patří více než 80 %), kdežto Windows Vista mají mít přes 70 %. Zdali se tyto předpovědi vyplní, to ukáže čas, nicméně Windows Vista mají co dělat, aby předpovědi vyplnily dnes mají na trhu podíl kolem 6,5 %.

Levný roaming je zde

Mobilní operátoři už dnes musejí nabízet levnější roaming. Regulace cen přišla na nařízení Evropské komise. Čeští operátoři své nabídky již upravili.

Maximální hranice eurotarifu činí 49 eurocentů/minutu, tj. asi 13,5 Kč/minutu odchozího volání a 24 eurocentů/minutu, tj. asi 6,6 Kč/minutu za příchozí hovor.

Současně s regulací cen přišla i povinnost, aby operátoři SMS zprávou zákazníka informovali o cenách volání, když překročí hranici své země.

Jestliže se někteří operátoři nařízením Evropské komise nebudou řídit, nehrozí jim od EK však žádná pokuta; pokutování za neplnění nařízení je totiž v plné kompetenci národních regulátorů zde se ale může narazit na legislativní problémy, neboť některé státy potřebné zákony nemají, popř. pokutování v tomto smyslu samy znemožňují.

Přívětivější FreeBSD

Jestliže jste někdy chtěli zkusit jiný operační systém než Windows či Linux, možná jste slyšeli i o další alternativě, FreeBSD, odvozenině unixového systému BSD. Ten je vyvíjen Kalifornskou univerzitou v Berkeley a je určen spíše pro znalé uživatele. Mnozí se totiž nedokáží prokousat ani jeho instalací. Jeho dvě další odvozeniny, nebo chcete-li distribuce, to chtějí změnit.

Jednou takovou odvozeninou je PC-BSD, který nedávno vyšel ve verzi 1.4. Totéž platí v případě další odvozeniny, operačního systému DesktopBSD. Ačkoliv vypadají a jejich názvy znějí velice podobně, jsou v nich jisté důležité rozdíly. Jestliže chcete vědět jaké, klikněte na FAQ DestkopBSD.

Poznámka na konec; BSD není Linux.

Oba systémy přicházejí s grafickým prostředím KDE.

Domácí stránka DesktopBSD

Domácí stránka PC-BSD

Windows Vista SP1 se blíží

Jestliže váháte s koupí Windows Vista a váš důvod je ten, že jim ještě nevěříte, a čekáte tak na první servisní balík, zbystřete. Microsoft Windows Vista SP1 uvolnil pro zhruba 12 000 testerů. Nejnovější build (sestavení) prvního servisního balíku však není dostupné v podobě samostatného instalačního souboru, nýbrž testeři obdrželi kompletní Windows Vista s již zabudovaným opravným balíkem. Nejdůležitější novinkou je přechod na novější verzí jádra Windows, kterou bude používat i Windows Server 2008. Vývojáři Microsoftu si opět posvítili na lepší výkon systému a přidali rovněž ovladače novějšího hardwaru. Podle zpráv testerů, kteří své zkušenosti publikují na internetu, jsou nové Windows Vista o poznání odladěnější a rychlejší.

Hackeři měli žně

Hackerům se podařil velký úlovek a schytala to aukční síň eBay. A to pořádně. Útočníkům se totiž podařilo ukrást údaje z 1 200 uživatelských účtů, mezi nimiž nechyběla ani čísla platebních karet či telefonní čísla zákazníků. Kolem celého případů se víceméně mlčí, protože ani samotní provozovatelé tohoto serveru neví, co přesně se ztratilo, jak k úniku došlo a kdo za ním stojí. Nevylučuje se však, že to vše má na svědomí někdo přímo z eBay.

Excel 2007 trpí závažnou chybou

Majitelé, hlavně firemní, kancelářského balíku Microsoft Office 2007 by měli tuto zprávu číst pozorně. V tabulkovém procesoru Excel se totiž objevila závažná výpočetní chyba. Při některých výpočtech Excel jednoduše vrací nesmyslné výsledky. Zkuste si třeba do buňky A1 zadat 850*77,1. Nedostanete správných 65 535, nýbrž rovných 100 000. Tentýž výsledek dostanete i při násobení dvou libovolných čísel, jejichž součin má být právě 65 535. Microsoft byl na chybu upozorněn, takže zatím můžete čekat na opravu. Do té doby si výpočty kontrolujte v jiném softwaru.

Amazon prodává mp3 bez ochrany

Internetový obchod Amazon.com začal svým zákazníkům nabízet hudební soubory ve formátu mp3 bez omezující digitální ochrany. V současné nabídce je zhruba 2,3 milionu skladeb.

Jde tedy o první velkou konkurenci hudebního obchodu iTunes, který hudební skladby bez DRM ochrany prodává také.

Absence digitální ochrany tak uživateli umožňuje zakoupené soubory přehrávat na libovolném počítači, mp3 přehrávači či vypalovat vlastní hudební CD. Když jsme ale zmínili konkurenční iTunes, je třeba vyzvednout jednu přednost hudebních souborů z Amazonu. Jak jsme vás informovali v polovině června, písně z iTunes obsahují identifikační údaje zákazníka, jež umožňují snadno vystopovat případného piráta (více zde). Tato „vlastnost“ u skladeb z Amazonu pravděpodobně chybí.

1. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.