Úvod > Články > V září internet zpomalil

V září internet zpomalil

Podobně jako v loňském roce i letos většina internetových přípojek v září v porovnání se srpnem zpomalila. Zpomalení se projevilo u DSL přípojek, kabelového internetu i u většiny WiFi sítí. Podle měřáku rychlosti internetu na DSL.cz se koncem měsíce září začala na rychlostech DSL služeb opět výrazně projevovat FUP (Fair Use Policy).

Pevné sítě


V následující tabulce je zaznamenán pokles u všech sledovaných DSL služeb i u největšího poskytovatele kabelového internetu UPC. Meziměsíční pokles však není nijak významný. Je zajímavé, že klienti bývalého Karnevalu, který byl již plně integrován do UPC, mají oproti ostatním zákazníkům UPC rychlosti v průměru o více než 10% nižší.




DSL v síti T/O2

Detailní pohled na průměrné rychlosti nejvyužívanějších DSL služeb v síti T/O2 (Telefóniky O2) je uveden v následující tabulce.



Uvedené rychlosti jsou výrazným způsobem ovlivněny postupným zaváděním FUP u jednotlivých přípojek v průběhu měsíce, což potvrzuje následující graf.



Zatímco na začátku měsíce jsou dle měřáku DSL.cz skutečně dosahované rychlosti na úrovni dvou třetin rychlostí objednaných, v posledních dnech měsíce průměrné naměřené rychlosti klesají pod polovinu objednaných rychlostí. Za povšimnutí stojí i velký pokles v poslední den měsíce, kdy se patrně mnoho uživatelů pokouší svoji internetovou přípojku využívat opravdu naplno. Poslední den měsíce je jediným dnem, kdy nikomu nehrozí, že by velké objemy přenesených dat vedly ke zpomalení rychlostí internetu ve dnech dalších. Uvedený vývoj rychlostí je částečně zkreslen skutečností, že tendenci k častějšímu měření mají právě zákazníci, na které byla FUP aplikována.

DSL přes LLU

Přes meziměsíční pokles rychlostí DSL služeb na principu LLU stále platí, že prakticky u všech sledovaných rychlostí dosahují jejich zákazníci v průměru vyšších rychlostí, než je tomu u DSL služeb v síti T/O2.



Mobilní sítě

U mobilního internetu většinou k výraznějším změnám rychlostí nedošlo. Výjimkou je CDMA síť T/O2, kde pokles ze srpnových 377 kbit/s na zářijových 335 kbit/s patrně způsobila nová nabídka pomalejších služeb s maximální rychlostí 256 kbit/s, která zjevně reaguje na nabídku konkurenčních operátorů.

Podle trendu počtu měření na měřáku DSL.cz je téměř jisté, že u operátora U:fon již došlo k překročení hranice 10 000 zákazníků a do konce roku se tento počet velmi pravděpodobně zněkolikanásobí. Stále je jasně nejprodávanější nabídka rychlejší služby U:fonův fofr internet, ale zdá se, že se postupně zvyšuje podíl pomalé levné služby U:fonův internet za 199 Kč měsíčně.



WiFi

I když u WiFi sítí došlo také k určitému meziměsíčnímu poklesu, jejich průměrné rychlosti nejčastěji zůstávají mezi rychlostmi DSL služeb a kabelového internetu. Jsou však i výjimky, kdy klienti bezdrátových poskytovatelů mají průměrné rychlosti přesahující 5 Mbit/s.



Přirozeně nejrychlejší zůstávají optické přípojky, jejichž zákazníci se v září mohli těšit z průměrných dosahovaných rychlostí na měřáku rychlosti DSL.cz ve výši 6 329 kbit/s. 

8. 10. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.