Úvod > Články > Američanka dostala pokutu přes 4 miliony korun za sdílení hudby

Američanka dostala pokutu přes 4 miliony korun za sdílení hudby

A další novinky uplynulých dní: Internet Explorer i pro piráty ― Počítače v EU bez operačního systému? ― Nokia se přidává k vývoji a propagaci WiMAX ― Kupte si levné MS Office 2007 ― a více...

Američanka dostala pokutu přes 4 miliony korun za sdílení hudby

Všichni, kdo za mořem stahují autorsky chráněný obsah a sdílejí ho, dostali další varování, že se to nemusí vyplatit. Třicetiletá Jamie Thomasová z nařízení amerického soudu musí zaplatit celkem 220 000 dolarů, což je v přepočtu něco kolem 4 440 000 Kč, za sdílení 24 hudebních skladeb přes program Kazaa.

Pro mladou Američanku mohlo být ještě hůř, protože sdílela přesně 1702 hudebních skladeb. Soud se ovšem zaměřil pouze na 24 z nich, přičemž za každou Thomasová musí zaplatit 9 250 dolarů (185 000 Kč). Jednoduše si dopočteme, že kdyby soud býval řešil všech 1702 skladeb, žena by musela dostat pokutu ve výši 15,74 milionů dolarů (bezmála 315 milionů korun).

Protipirátské organizace si zase mohou pogratulovat. Bohužel, pokud tento případ můžeme okomentovat, zase to schytala malá ryba, která třebaže prokazatelně autorské zákony porušila, se na tom nijak neobohacovala. Takovýchto případů je čím dál víc (za poslední čtyři roky bylo podobných obvinění vzneseno více než 25 000) a mají mít spíše výchovný a odstrašující charakter pro všechny ostatní „obyčejné sdíleče“. Nicméně není jasné, zda nahrávací společnosti, které se soudního řízení účastnily, budou částku 220 000 USD na Jamie Thomasové vymáhat. Zatím to vypadá ovšem na to, že částku bude splácet do konce života čtvrtinou své výplaty.

Internet Explorer bez ověření pravosti a rychlé Windows Vista

Microsoft si pravděpodobně uvědomil, že pokud si na trhu webových prohlížečů chce udržet většinový podíl a pokud se má Internet Explorer 7 stát lídrem na úkor IE 6, bude ho muset zpřístupnit i těm, kdo používají nepravou kopii nejrozšířenější operačního systému Windows XP. Dosud si totiž IE 7 pod XP mohli nainstalovat pouze ti uživatelé, jejichž systém úspěšně prošel testem pravosti.

Microsoft proto teď vydal novou verzi Internet Exploreru 7, která WGA nepotřebuje ― navíc došlo i k vylepšení grafického rozhraní a jiným drobným úpravám. V současné době je dostupný jen v anglické verzi, čeští uživatelé si budou muset chvíli počkat.

Microsoft rovněž vydal několik aktualizací pro systém Windows Vista, které mají hlavně vylepšovat jejich spolehlivost a výkon. Jde o aktualizaci Media Center (KB9411229), aktualizační balíček kompatibility (KB941649), aktualizaci spolehlivost v souvislosti s USB zařízeními (KB941600), balíček zvyšující spolehlivost WMP 11 (KB941651) a nástroj pro opravu služby BITS (KB940520).

OpenSuse 10.3 ke stažení

Před několika málo dny byla vydána nová verze linuxové distribuce OpenSuse 10.3. Při prvním pohledu to vypadá, že se tato distribuce vrátila ke svým „zeleným“ kořenům (snímek obrazovky zde). Přichází s grafickým prostředí KDE 3.5.7 i částmi KDE 4 a i GNOME 2.20. Pro kompletní přehled novinek navštivte stránky ABCLinuxu.

Ještě perlička na závěr. OpenSUSE si sice můžete koupit za 51,68 euro, ale pokud jste jej chtěli koupit na území Británie, e-shop Novellu vás vyzval k zaplacení 3 308 liber, takřka 132 000 Kč namísto skutečných 33,08 liber.

Velká sleva MS Office 2007

Microsoft se rozhodl po dobu podzimu a zimy prodávat nejnovější kancelářský balík MS Office 2007 pod cenou ― díky 50% slevě si tak studenti a domácnosti mohou tento produkt zakoupit za 1 690 Kč včetně DPH. Balíček obsahuje aplikace Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 a OneNote 2007 (elektronický poznámkový blok). Někomu tak může chybět e-mailový klient a organizér Microsoft Outlook 2007, ten lze dokoupit zvlášť. Krabicová verze poskytuje možnost instalace na 1 až 3 počítače v domácnosti.

Počítače do EU bez Windows?

Různé evropské organizace se cítí být posilněny nedávným rozhodnutím soudu, který zamítl odvolání Microsoftu proti pokutě, který mu vyměřila před třemi lety Evropská komise. Teď například Globalisation Institute v Bruselu podal návrh Evropské komisi, aby do Evropské unie byly dodávány počítače bez předinstalovaných operačních systémů. Samozřejmě že tím tento institut chce přistřihnout křidýlka Microsoftu, nicméně takto formulovaný požadavek by znamenal i zákaz dovozu počítačů s předinstalovaným systémem Linux (který bývá na počítačích společností Dell či Acer). Kdoví, zda si tohle uvědomují.

Pokud by však tento návrh měl vejít v platnost, dá se očekávat, že proti němu se postaví řada protipirátských organizací v čele s BSA. Ta totiž proti počítačům s prázdnými harddisky bojuje již dlouho ― důvod je jasný: pokud si někdo koupí počítač bez operačního systému (což vyjde na menší peníze v případě Windows), je vyšší pravděpodobnost, že než aby se vydal do nejbližšího obchodu s OS, zkopíruje si třeba Windows XP od známého. Bude zajímavé sledovat, jak se tento návrh vyvine.

Na WiMAX se usilovně pracuje

Společnosti Intel, Nokia a Nokia Siemens Networks usilovně pracují na vylepšování a rozšiřování bezdrátové technologie WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) rychlejším nástupcem klasické WiFi, který má mnohem větší dosah. O novinkách, které připravuje Intel, jsme vás informovali už v předešlém přehledu novinek zde dne 24. září. Nokia se nechala slyšet, že do svých zařízení Internet Tablet N-series nasadí právě intelovský WiMAX. Nové tablety jsou malými přenosnými multimediálními zařízeními, ve kterých nechybí třeba webový prohlížeč či dokonce populární komunikační program Skype. Klasické WiFi zařízení je dnes plně nahrazeno rychlejším WiMAXem, což umožňuje uživateli pracovat v náročnějších webových aplikacích, stahovat hudbu či videa. Nová řada má na trh přijít v roce 2008.

8. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...