Úvod > Články > Připojte se přes WiFi všude a zdarma

Připojte se přes WiFi všude a zdarma

Britská telekomunikační společnost BT Group (předtím známá jako British Telecom) kývla na spolupráci se španělskou společností FON a na území Velké Británie díky zákazníkům zpřístupňuje zdarma více než tři miliony „klientských hotspotů“ a dalších několik stovek tisíc vlastních „BT Fon hotspotů“. Jelikož i samotný projekt firmy FON se přímo dotýká českých uživatelů internetu, určitě stojí zato si říct více o tom, o co vlastně jde.

Spousta z vás možná ani nevěděla, že se můžete připojit zdarma na mnoha místech Evropy i celého světa.

FON

Společnost FON Wireless Ltd., krátce prostě FON, byla oficiálně založena v Madridu vcelku nedávno, v únoru 2006. Nejde o žádného poskytovatele bezdrátového internetového připojení v pravém slova smyslu. FON představuje vlastně provozovatele rozsáhlé „otevřené“ bezdrátové sítě sdíleného připojení. Jinými slovy, FON je komunitní sítí, která nabízí pro své členy zdarma bezdrátové připojení k internetu kdekoliv na světě, pokud to samozřejmě pokrytí dovolí.

Princip je vcelku jednoduchý. Chcete-li, abyste se někde na služební cestě, na dovolené nebo prostě mimo domov mohli k internetu připojit zdarma, můžete se stát členem komunity FON; stane se z vás Foneros. Podmínkou členství je samozřejmě to, že budete sdílet i vy své domácí broadbandové připojení.

Celý projekt měl a má vcelku raketový start ― o jeho smyslu jsou přesvědčené i leckteré společnosti zvučných jmen: hlavními investory se staly například Google a Skype, kteří s dalšími firmami do projektu napumpovali celkem 22 milionů amerických dolarů (takřka 440 milionů korun).

Specifický router

Z počátku stačilo, abyste do svého wifi routeru značky Linksys nahráli speciálně upravený firmware určený pro potřeby FONu. Dnes je situace poněkud jiná: abyste se stali součástí sítě FON, musíte si objednat vlastní wifi router FON LA FONERA. Ten standardní stojí 34,44 € (asi 945 Kč), novější La Fonera + 43,06 € (asi 1185 Kč). První zmíněný model se dá sehnat i v Česku v ceně kolem 900 Kč.

Poté máte na výběr, jakým členem budete. Buď se z vás stane Bill, nebo Linus. Leckomu z vás ani neunikne, od čeho jsou pojmenování členů odvozena. Ano, od Billa Gatese (Microsoft) a LinuseTorvaldse (autora jádra Linuxu).

Bille? Linusi?

Bill se z vás stane tehdy, když za poskytování části svého internetového připojení budete požadovat poplatky. Kdokoliv, kdo se přes váš hotspot bude chtít připojit, vám bude muset zaplatit přes účet PayPal. Jestliže se pak vy budete někde jinde snažit zdarma připojit k „síti“ FONu, budete mít ale smůlu.

Na druhou stranu, pokud se stanete Linusem, kdy za své zprostředkované připojení nebude nic chtít, můžete se zdarma připojit všude ve světě, pokud ve vašem aktuálním okolí bude další člen komunity. Nebudete tak muset hledat internetové kavárny, supermarkety či bary s otevřenou wifi sítí. Kromě toho se můžete připojit nejen pomocí notebooku, ale i zařízení PDA a zavoláte si i z telefonu Skype.

I když budete Linusem, a nebudete tak chtít za svou linku peníze, přesto si přivydělat můžete ― a tehdy, objeví-li se někdo ve vaší lokalitě, kdo členem FONu není (tzv. alien, vetřelec). Aby se totiž k vašemu hotspotu připojil, bude vám muset zaplatit opět přes účet PayPal.

Každého asi zajímá, jak to bude s vytížením vlastního připojení, pokud svou síť otevře ostatním členům FONu. O to se postará právě wifi router La Fonera, který by neměl dovolit více než padesátiprocentní využití pásma.

Pokrytí

Pokrytí této komunitní sítě je vzhledem k době, po kterou tento projekt běží, překvapivé. A to hlavně v Evropě. Trošku vás asi zklame, když se podíváte na mapu pokrytí (provozovanou kým jiným než společností Google) se záměrem vysledovat hotspoty na území střední a východní Evropy. Ukáže se vám totiž následující obrázek.

Na východ od Německa bezdrátová tma

Zatímco naší západní sousedé se v pokrytí hotspoty FONu doslova utápějí (a to jich je zobrazena jen malá část), u nás to vypadá na bezdrátovou tmu. K tomu se ještě dostaneme. Nicméně na dalších dvou obrázcích to tak zle, ne však dobře, nevypadá. Jestliže chcete zjistit, kolik FPN hotspotů se ve vašem okolí nachází, nebo v okolí cílů vašich častých cest, podívejte se přímo na mapu pokrytí.

 

 

Hrubší pohled na pokrytí České republiky

Situace v Česku

Teď, když jste si prohlédli mapu České republiky, se sami sebe můžete ptát, proč je u nás FON hotspotů jako šafránu. Na jednu stranu Česko patří k evropské špičce v počtu wifi hotspotů, na druhou stranu FON zde chybí. Kde je problém? Ačkoliv opravdu se u nás wifi těší velkému zájmu, musíme tuto skutečnost dobře interpretovat. Je potřeba si uvědomit, že zatímco v ostatních státech Evropy, hlavně tedy té západní, je wifi jakýmsi doplňkem „standardního“ internetového připojení, u nás je to pouhá alternativa. Česká republika se v nabídkách vysokorychlostního internetového připojení a jeho charakteristik nemůže rovnat se státy na západ od nás. ADSL přípojky nejsou všude, kabelové televize taky ne a optika je jevem ještě vzácnějším. Mnohým lidem tak nezbývá nic jiného, než využívat bezdrátu.

Přidejte k tomu nepříliš vysoké rychlosti linek, uvažte datová omezení (FUP) a protiopatření právě proti sdílení internetu. Pokud ještě vezmeme v potaz, že FON u nás nemá žádnou osvětu, dostaneme jasné a přímočaré vysvětlení, proč mapa České republika očima FONu vypadá tak liduprázdně.

FON ovládá Evropu

Spojení BT Group se společností FON otevírá bezdrátové připojení pro velkou část Britských ostrovů. Pro členy FON komunity se rázem naskytla možnost využít kolem tří milionů klientských hotspotů (ty musejí aktivovat ale sami zákazníci BT) a stovek tisíc hotspotů BT, které byly pro FON upraveny. Pokud se stanete členem komunity FONu, s velkou pravděpodobností nebudete mít problém se ve Spojeném království zdarma připojit k internetu. Jak ukazuje mapa Německa, síť FONu je velice rozsáhlá i tam ― vždyť svým pokrytím překonala i pokrytí hotspotů T-Mobile. I ve Francii došlo na spolupráci FONu s tamním operátorem: Neuf Cegetel (bývalý Neuf Telecom) do svých 600 000 zařízení nainstaloval software od FONu. Jen směrem na východ se toho příliš neděje...

12. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...