Úvod > Články > WiMax zase o krůček dál

WiMax zase o krůček dál

Situace kolem technologie WiMax se již delší dobu výrazně nemění. Na jedné straně se technologie vychvaluje jako konečně to pravé ořechové, na druhé straně se pravidelně mluví o tom, že právě letošní rok bude ten přelomový. A zase nic.

Pokud ale můžeme soudit z právě ukončené konference WiMax World, která proběhla v Chicagu, tak se WiMax konečně blíží k realizaci. Zastánci této technologie by měli poděkovat zejména firmě Sprint Nextel, která přinutila výrobce chipsetů k novým výrobkům, které odpovídají Wave-2 a mají nižší energetické nároky.

Ozvaly se i velké firmy – Morotola ohlásila svůj dlouho slibovaný chipset pro přenosné periférie, Nokia zase bude ve svých internetových tabletech využívat chipset Baxter Peak od Intelu. IBM spolupracuje na vývoji chipsetů 802.16e s firmou Wavesat.

Vedle slibů byly na konferenci i předvedeny nové výrobky. Motorola ukázala, že systém funguje i při pohybu lodi, auta nebo vlaku, a to až do rychlosti 50 mil za hodinu. Podmínky byly při této ukázce záměrně nastaveny jako náročné, neboť signál stínily postupně vysoké budovy, úzké koryto řeky i několik ocelových železničních mostů.

I Sprint Nextel ukazoval svoji WiMaxovou službu, kterou jeho pobočka Xohm testuje právě v Chicagu. Finální podoba by se měla objevit v dubnu příštího roku. Ostatně ukázky Motoroly využívaly sítě Sprintu a přístupových bodů Motorola WAP 25400.

Chicago je jedním z šesti oblastí, kde chce Sprint Nextel WiMaxovou technologii spustit. Služba se bude jmenovat Xohm Mobile Internet a vedle klasického přístupu k internetu nabídne i interaktivní komunikaci, multimediální služby a sociální sítě přistupné pomocí vlastního mobilního portálu, který Sprint připravuje ve spolupráci s Googlem.

Motorola testuje WiMax také v Kanadě. Ve spolupráci se společnostmi Primus Canada a Mipps Inc. jsou v Torontu testovány řešení wi4 WiMax. Firma Mipps má nejen v Torontu, ale i ve většině velkých kanadských měst monopol na 3.5 GHz spektrum, Primus je zase největším kanadským alternativním telekomunikačním poskytovatelem s více než 1 miliónem zákazníků. Řešení wi4 WiMax jsou součástí portfolia MOTOwi4 nových řešení a služeb bezdrátového broadbandu, které by měly pokrýt veškeré aspekty bezdrátové sítě. Detailní informace je možné najít zde.

16. 10. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.