Úvod > Články > Zrychlení práce v prohlížeči: používáme gesta myši

Zrychlení práce v prohlížeči: používáme gesta myši

V dnešní době existuje velké množství webových prohlížečů. Každý uživatel má možnost si vybrat ten, který mu bude nejlépe vyhovovat a splňovat jeho požadavky. Nejžádanější prohlížeče ze strany uživatelů jsou Internet Explorer, Firefox a Opera. A právě na tyto tři bych se nyní zaměřil a ukázal, jak se v nich dá pracovat rychleji pomocí tzv. gest myši.

Co jsou gesta myši?

Gesta myši jsou navigační gesta, tedy krátké pohyby prováděné pomocí myši, které reprezentují množství běžně používaných příkazů. Jedná se o praktickou vlastnost některých prohlížečů, a pokud si na ni člověk zvykne, dostane se do fáze velmi jednoduchého a rychlého používání internetového klienta.

Opera (od verze 5)

Tento internetový prohlížeč je jediný, který nabízí použití této vlastnosti přímo, tedy bez jakékoli instalace dalších pluginů. Aktivace gest se provede nejrychleji tím, že jedno z nabízených gest uživatel uskuteční. Všechna gesta využívají pravého tlačítka, tedy jeho podržení, po kterém následuje určitý pohyb myší (v některých případech lze pohyb myši nahradit klikem levého tlačítka) a následně uvolnění tlačítka. Po provedení první gesta se uživateli zobrazí dialogové okno s nabídkou aktivace gest. Zde stačí kliknout na tlačítko „Ano“, a poté zbývá jen učit se, učit se, učit se.

Nabídka gest

Opera disponuje gesty, jež lze shrnout do těchto čtyř kategorií:

·         navigační gesta

·         gesta pracující s okny

·         gesta pracující s odkazy

·         gesta s kolečkem

Firefox

Internetový prohlížeč Firefox ovládání pomocí gest myši nepodporuje. Pokud by chtěl uživatel gesta myši používat, je třeba doinstalovat tzv. rozšíření, neboli prográmek (plugin), který umožní gesta myši v browseru používat. Rozšíření je možno stáhnout na adrese http://www.czilla.cz/doplnky/rozsireni/mouse-gestures/. Na dané adresa je možné stáhnout jak poslední rozšíření ve verzi 1.5.2 (15. 10. 2007), jež je určeno pro Firefox od verze 1.5 do 2.0.0.7, tak starší verze.

Instalace rozšíření

Instalaci lze provést dvojím způsobem, a to přímo z webu, nebo z daného adresáře na disku, kde bylo rozšíření uživatelem předem uloženo. Instalace z webu se provede klikem na příslušný odkaz na stránce. Poté se zobrazí okno „Správce rozšíření“, kde je potřeba pro samotnou instalaci pouze kliknout na tlačítko „Instalovat nyní“. Po ukončení instalace a následného používání gest musí uživatel browser restartovat. Instalace z pevného disku je velice podobná. Uživateli stačí „navštívit“ menu prohlížeče, a to konkrétně Soubor / Otevřít soubor a v zobrazeném dialogu vybrat dříve stáhnutý soubor s gesty. Následující kroky instalace jsou již shodné s instalací prováděnou přímo z webového rozhraní.

Nabídka gest

Pro prvotní používání gest myši je nutnost zobrazit si jejich provádění v prohlížeči. Tak lze učinit z menu Zobrazit / Postranní lišta / Průvodce Gesty myší, nebo použít klávesovou zkratku Ctrl+Shift+O. Po aktivaci této položky se zobrazí nabídka a grafický způsob provedení všech dostupných gest v postranní liště.

Gesta jsou rozdělena do čtyř kategorií:

  • obecné mapovaní
  • prohlížeč
  • zobrazení zdrojového kódu
  • náhled tisku

Internet Explorer (verze 7)

Ani IE7, stejně jako Firefox, neobsahuje integrované použití gest myši. Takže je opět nutností si stáhnout instalační balíček rozšíření, jenž je k nalezení na adrese http://windowsmarketplace.com/details.aspx?itemid=2773921.

Instalace rozšíření

Instalace je velice jednoduchá, jelikož soubor rozšíření má příponu EXE. Postačí jej kdekoli spustit a projít dialogovými okny instalace bez jakékoli změny. Po skončení instalace je potřeba pro aktivaci gest restartovat prohlížeč.

Jednotlivá gesta myši

Ve všech třech prohlížečích se nachází velké množství gest, která lze využívat. Pro ukázku vybírám těchto několik, dle mého názoru, nejpoužívanějších.

Předchozí stránka

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myši vlevo

Následující stránka

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myši vpravo.

Zavření panelu (záložky)

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myší dolů a doprava

Nový panel (záložka)

Opera, Internet Explorer 7

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myši dolů

Firefox

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myši nahoru

Aktualizace panelu (záložky)

Provedení: stisk pravého tlačítka a pohyb myši nahoru a dolů

Zvětšení / zmenšení písma na stránce

Provedení: stisk klávesy CTRL a otočení kolečkem na myši

Jak je vidět z výše popsaných gest, základní navigace ovládaná pomocí myši je téměř totožná ve všech prohlížečích. Pokud bychom se ponořily více do hloubky a chtěli využívat určitá specifická gesta jako např. „zobrazení zdrojového kódu stránky“, tak provedení tohoto gesta bude již v každém prohlížeči jiné. A takových gest je bohužel většina. Pokud ovšem uživateli provedení jednotlivých gest nevyhovuje, lze je v příslušném menu předefinovat. Změnit jde jak způsob provedení gesta, tak funkci, která je přiřazena danému provedení. Samozřejmostí je také zavedení vlastních gest uživatelem. Pro gesta lze také nastavit minimální velikost (v pixelech), kterou je nutné pohybem myši vykonat, aby bylo gesto provedeno (Firefox). Výbornou pomůckou, hlavně pro začátečníky, je aktivace stopy po myši, která ukáže samotný pohyb myši, jenž je při vykonávání gesta prováděn (IE7, Firefox).

Závěr

Gesta myši jsou prvkem, pomocí kterého zrychlíte a zefektivníte svoji práci v prohlížeči. Nabídka je velice široká, od samotné navigace až po zobrazení nejrůznějších dat (zdrojový kód stránky, cookies, meta informace). Naučení se daných pohybů pro vykonávání jednotlivých gest samozřejmě stojí určité úsilí a čas, ale určitě se to vyplatí.

18. 10. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...