Úvod > Články > Windows XP dostanou nové funkce. Jsou lepší než Visty?

Windows XP dostanou nové funkce. Jsou lepší než Visty?

Nenáviděná i milovaná. Taková jsou Windows Vista. Uživatelé stále čelí řadě problémů, které jim Visty přinášejí, a někteří se tak zoufale vracejí k Windows XP. Svízele Vist by měl vyřešit připravovaný servisní balík. Ovšem i XP se dočkají dalších oprav. Windows XP SP3 obsahuje i něco z Vist...

Windows Vista jsou bezesporu modernějším operačním systémem než Windows XP. Obsahují nové jádro, různé nové funkce, lepší zabezpečení, nové nástroje správy počítače, nová vylepšení multimédií… výčet by byl opravdu dlouhý. Nicméně i tak jsou někteří pořád na pochybách, zda Vista za to stojí, když třeba jejich integrované desktopové vyhledávání je dostupné ke stažení i pro XP, zda nějaké multimediální prvky jsou tím pravým ořechovým, když přehrávačů multimédií a nástrojů s nimi souvisejících je ke stažení zdarma taky přehršel, jestli důvodem má být lepší zabezpečení, když i Windows Defender existuje v téže podobě pro XP (a ke stažení zdarma jsou i různé dobré firewally a antiviry)… Takhle bychom se mohli ptát opravdu dlouho. Nakonec se plno otázek zredukuje na otázku jedinou: Vyplatí se přejít teď na Windows Vista? Nebudeme vás přesvědčovat, jestli ano, nebo ne. Rozhodnutí je na každém uživateli. Ať jsou Visty ve svém jádru sebelepší, XP zdaleka nepatří na smetiště dějin.

Podíl na trhu

Windows Vista se podle dřívějších vyjádření Microsoftu prodávají, či prodávaly, dvakrát lépe než předchozí systém. Od uvedení na trh si v září „z koláče ukously“ něco přes 7 % (u nás cca 4 %). A za první čtvrtletí Microsoft prodal více kopií Vist, než se prodalo všech verzí MacOS od Applu dohromady.

Ovšem Windows XP stále kralují: podle měření Netapplications.com jim patří takřka 80 % trhu (u nás necelých 86 %). Microsoft dobře ví, že lidé se „XPéček“ nechtějí jen tak zbavovat. A důvodů je hned několik. Win XP jsou na trhu 6 let. Za tu dobu byla opravena spousta chyb a SP2 přinesl řadu nových funkcí ― kdybychom vše sečetli, dojdeme k závěru, že Windows XP jsou po těch 6 letech nejen skvěle podporovány bezpočtem aplikací a bezproblémově pracují s drtivou částí všeho hardwaru, ale jsou hlavně skvěle odladěné, stabilní a rychlé.

Na druhou stranu, Windows Vista jsou nová. A ještě bez prvního servisního balíku. Proto spousta lidí s jejich koupí váhá. A i když se vyvíjejí od roku 2001, vznikají vlastně od roku 2004. Není to protichůdné tvrzení. V rozhovoru pro Technet.cz to vysvětlil Aleš Holeček: „... Provedli jsme testy a výsledky byly tristní. Kompatibilita aplikací byla hrozná a výkon mizerný. Jako optimální postup se ukázalo začít znova načisto. Takže někdy v září 2004 jsme kompletně vymazali celý kód a začali jsme Visty psát úplně odznovu. Místo souborového systému WinFS jsme použili NTFS a místo .NET pak programovací jazyk C++. Koncepčně i vizuálně je systém úplně identický, ale je napsaný zcela jinak.“

Podíl operačních systému na trhu. Září 2007, měření Netapplications.com.

XP – vyladěná značka

Microsoft čelí zvláštní situaci: je konkurencí sám sobě. Uspokojit požadavky většiny zákazníků a dát jim XP SP3? Ale co Windows Vista? Dáme-li jim SP3, zůstanou u XP. Nerozhodnutí uživatelé zase čekají na Windows Vista SP1. Takže i když původní plány zněly, „vydáme XP SP3 a Vista SP1 zároveň,“ nakonec Microsoft zvolil logickou cestu a Vista SP1 vyjde (asi) s několikaměsíčním předstihem před XP SP3.

Mnoho firem a organizací přechod na Visty stále odkládá (což se týká i kancelářského balíku MS Office 2007). Například ani na olympijských hrách v Pekingu Windows Vista nebudou ― organizátoři spoléhají opět na XP.

I výrobci počítačů je stále nabízejí ― chtějí tak vyjít vstříc uživatelům. Stejně tak nabízejí i „downgrade“, čili přechod z novější verze Windows (Vista) na starší (XP). Dostanete-li počítač s předinstalovanými Vistami a nebudou-li se vám zamlouvat, můžete si říct zpětně o XP. Microsoft se sice tomuto kroku zpočátku bránil, leč neubránil: existuje již i Microsoftem posvěcená cesta k downgradu. Mnozí to ve vtipu neoznačují za downgrade, nýbrž upgrade. A nejen to. Microsoft přehodnotil i plány s ukončením prodeje Windows XP. Jako reakci na negativní ohlasy zákazníků na Windows Vista prodej XP prodloužil skoro o půl roku. A dokonce nedávno došly produktové klíče...

Windows XP ještě lepší

Před pár dny vypluly na povrch informace o novinkách, které s sebou přinese XP SP3. Třetí servisní balík o velikosti asi 335 MB teď obsahuje 1073 oprav a aktualizací, z čehož 114 se týká zabezpečení. Krom toho má přinést i Internet Explorer 7, Windows Media Player 11, nový Messenger a snad i Windows Defender. Mimo veřejně vydaných aktualizací má ale obsahovat i všechny „nevydané“ aktualizace, které jsou na požádání. Výše zmíněné programy jsou přitom ve Vistách. Ale to není vše. Ukázalo se totiž, že neveřejná testovací verze SP3 obsahuje i další vlastnosti Vist. Jako první byla odhalena síťová funkce NAP (Network Access Protection), která bude i součástí Windows Server 2008. Dále to jsou heslovitě tyto přídavky:  Descriptive Security Options UI (vylepšení Centra zabezpečení), Enhanced security for Administrator and Service policy entries Security (vylepšení zabezpečení a správy bezpečnostních nastavení pro administrátora), "Black Hole Router" Detection Networking (pro odhalení routerů potichu zahazujících packety), Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module Security (šifrovací modul jádra) a upravená knihovna UXTHEME.DLL, která by měla umožnit použití grafických témat nepodepsaných Microsoftem. A novinka nakonec: při instalaci nebudete muset zadávat klíč. Na to budete mít čas 30 dní přímo v prostředí XP (tak je tomu ve Vistách).

Když si všechny tyto skutečnosti sepíšeme pod sebe a přidáme k tomu odladěnost, rychlost a stabilitu XP a jejich kompatibilitu se softwarem a hardwarem, snadné rozšíření o aplikace (i certifikované MS), které z vašich XP udělají systém s průsvitnými okny, jak to známe z Vist, a další a další programy, nemůžeme se divit, že mnoho lidí s přechodem na Visty otálí. První servisní balík pro ně tak bude muset být opravdu dobrý a bude muset vyřešit vážně řadu potíží, aby i ti nerozhodní se nakonec rozhodli. Má-li se splnit předpověď Microsoftu, kdy Vistám má v červnu patřit 70 % trhu, musí něco velkého se stát...

19. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...