Úvod > Články > Nový film Gympl ke stažení. Nebo ne?

Nový film Gympl ke stažení. Nebo ne?

Další novinky posledních dní: Dva odesílatelé spamu dostali více než 5 let natvrdo ― Nezaplnitelné pevné disky od Hitachi ― Gmail zvyšuje kapacitu schránek ― a více...

Českými médii proběhla vlna zpráv o úniku nového českého filmu režiséra Tomáše Vorla na internet. Snímek Gympl se měl dostat na celosvětovou síť a na jeho stažení měly vést odkazy uveřejněné na mnoha českých serverech. Pravděpodobně jako první o tom informoval zpravodajský server iDnes.cz s odvoláním na ČTK. Senzační zprávu pak převzaly i ostatní velké i menší zpravodajské servery.

Redaktoři iDnes oslovili i ředitele společnosti Falcon Jana Bradáče, který na informaci o pirátské kopii reagoval slovy: "Směju se, protože už mě to vážně přestává bavit. Bohužel se to u českých filmů stává smutným pravidlem. Nedávno jsme řešili Medvídka a teď tohle.“

„Před chvílí mi volali z distribuční společnosti, prý zatím nemám nic říkat,“ řekl iDnes Tomáš Vorel. "Víte, jsem teď v lese, houby rostou, slunce svítí... Já zatím vážně nic nevím. Snad toho lumpa společně vypátráme a zastřelíme,“ s vtipem reagoval.

V článku na iDnes se dále píše, že film asi unikl přímo z nějakého kinosálu: buďto jej někdo natočil, nebo některý ze zaměstnanců jej převedl do digitální podoby. Nebo třetí možnost je, že film se na internet dostal přímo z postprodukce.

Vysvětlení je ale mnohem jednodušší. Gympl totiž vůbec na internetu není. Podle reakcí mnoha lidí šlo pouze o vtip nějakého člověka, který na web nahrál videosoubor se jménem gympl.avi, jenž ovšem nic společného se snímkem Tomáše Vorla nemá. Šlo tedy opravdu o vtípek, nebo cílenou reklamu?

Dva spameři dostali 5 a 6 let

Dva muži, kteří odeslali několik milionů pornografických nevyžádaných e-mailů, jsou prvními, které americký federální soud odsoudil podle nového zákonu Can-Spam.

Oba dva odsouzení muži, Jeffrey Kilbridge (41) a James Schaffer (41) si za spamování ve vězení odsedí 72, resp. 63 měsíců. Zároveň dostali pokutu ve výši 100 000 amerických dolarů, 77 500 dolarů zaplatí společnosti AOL a soud jim rovněž zabavil více než 1,1 milionů dolarů, na které si spamováním přišli.

Podle žaloby Kilbridge a Schaffer začali nevyžádanou poštu rozesílat v roce 2003 a v e-mailech lákali lidi na stránky s tvrdým pornem. Ke konci téhož roku pak začali využívat servery v Amsterdamu, aby zmátli vyšetřovatele. Nakonec byli dopadeni a 25. června tohoto roku si vyslechli obvinění za rozesílání spamu s falešnými hlavičkami a jmény domén, spiknutí, podvodu, praní špinavých peněz a obscénnosti.

Vyšel nový Winamp 5.5

Po velkém očekávání byla vydána finální verze velice populárního multimediálního přehrávače Winamp. Winamp 5.5 přináší řadu novinek, zejména co se práce v knihovně týče. Mezi hlavní nové rysy patří zcela nový skin (Bento), byla zabudována funkce na spolupráci s iPody a jinými přenosnými přehrávači, přidána byla i podpora dalšího formátu, změny a vylepšení se dotkly editoru souborů a mnoho jiného. Kompletní přehled vlastností si můžete zjistit na stránkách výrobce, odkud si Winamp můžete zdarma stáhnout. Více zde.

Rodina Ubuntu v novém

Podzimní linuxové žně pokračují. Po nedávném vydání OpenSUSE 10.3 a Mandriva 2008.0 se nové verze dočkala i další oblíbená linuxová distribuce Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon a její odvozeniny Kubuntu, Edubuntu a Xubuntu. Kromě nového jádra a jiných „standardních linuxových“ novinek obsahuje kupodivu také nejnovější grafické prostředí KDE (Kubuntu) ve verzi 3.5.8, které vyšlo jen jeden den před uvolněním Kubuntu 7.10 (snad asi proto teď ti, kdo upgradovali, mají problémy, jak se lze dočíst na mnoha diskusích). Na rozdíl od jiných distribucí je zde dostupný i kancelářský balík OpenOffice v nejnovější verzi 2.3 (jinde stále 2.2). Kubuntu se dočkal nového správce souborů, kdy tradiční Konqueror byl nahrazen programem Dolphin, a taky byl obohacen Správcem nesvobodných ovladačů (Restricted Driver Management) předešle známým jen z Ubuntu.

Novou verzi Ubuntu stahujte ze serveru ČVUT nebo povyšte na novou verzi přímo z prostředí Ubuntu. Uživatelé Kubuntu 7.04, kteří chtějí upgradovat, budou ve správci balíku Adept muset povolit Nevydané aktualizace (jde bohužel o chybu, na jejímž odstranění se pracuje a do týdne by měla být vyřešena, chcete-li čekat). Jestliže stojíte o instalační disk Kubuntu, tahejte ze serveru v Košicích.

Nová Opera, nový Firefox

Softwarovou sklizeň dnes zakončeme oznámením o vydání nových verzí webových prohlížečů Firefox a Opera. Firefox 2.0.0.8 opravuje osm bezpečnostních chyb, z čehož dvě jsou kritické. Celkem vývojáři „fixli“ 110 chyb (jejich přehled zde). Radost mohou mít uživatelé MacOS, protože nový Firefox poběží  na Mac OS X 10.5 (Leopard).

Opera ve verzi 9.24 opravuje dvě chyby související s RSS čtečkou a e-mailovým klientem. Stahovat ji můžete pro více operačních systémů (Windows, Mac OS X, Linux, Solaris i FreeBSD). Kromě toho byla uvolněna další alfa verze Opery 9.5 s kódovým označením Kestrel, jež doznala dalších vylepšení před vydáním první beta verze, jež je plánována na 25. října.

Ke stažení: Firefox 2.0.0.8, Opera 9.24, Opera 9.5 Alfa (Kestrel).

Gmail zvyšuje prostor velkou rychlostí

Google se rozhodl více konkurovat další bezplatné e-mailové službě Hotmail.com, která nabízí 5 GB prostoru pro poštu uživatele. Zatímco před několika málo dny byla velikost schránek Gmail.com kolem 2,8 GB, nečekaně skočila na 3,2 GB.  Dnes se její velikost pohybuje kolem 4 GB a podle toho, co prohlásil Google, by ještě tento týden měla být zvětšena na 4,3 GB. Kapacita poroste i nadále: v lednu to bude něco přes 6 GB a každým dnem se pak zvýší o 3,3 MB.

Schránku pro svou poštu si můžete založit na stránce www.gmail.com.

Disky od Hitachi snad nezaplníte

Společnost Hitachi vyrábějící pevné disky, zveřejnila smělé plány do budoucna. Podle prohlášení firmy se dokončily práce na nové nanotechnologii, díky které bude možné zmenšit na polovinu velikosti čtecích hlav. Kapacita disků má stoupnout natolik, že už v roce 2011 by disky s kapacitou 4 TB (4000 GB) neměly být na trhu problémem. Přitom disky do laptopů budou mít kapacitu 1 TB.

22. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...