Úvod > Články > Aktualizace Windows. Počítače přestávají fungovat

Aktualizace Windows. Počítače přestávají fungovat

Další novinky uplynulých dní: Piráti zakotvili na doméně IFPI.COM — Gmail podporuje IMAP — Grafický editor zdarma v nové verzi — a více...

Gmail podporuje IMAP

Jak jsme vás informovali minulý týden, Google pracuje na vylepšení své freemailové služby Gmail.com ― po boku rapidního narůstání kapacity schránek (z 2,8 GB během několika dnů byla navýšena na více než 4,4 GB a bude stoupat i nadále) se teď vývojáři Gmail.com rozhodli konečně implementovat i podporu protokolu IMAP. Doposud jsme mohli v e-mailovém klientu používat pouze POP.

Pokud nevíte, o čem je řeč, tak několik poznámek. Protokol POP vám umožňuje stahovat obsah schránky Gmail.com do vašeho počítače pomocí nějakého e-mailového klienta (Outlook Express, MS Outlook, Thunderbird, The Bat, Opera...). A to i s tou možností, že stažené zprávy se uchovají na serveru. Kromě toho protokol SMTP u Gmail.com (pro odesílání pošty) dokonce na serveru uchovává odeslané zprávy. Ovšem POP má jednu nevýhodu ― jestliže si jednou poštu stáhnete do počítače, e-maily jsou dostupné jen na jednom konkrétním počítači nebo na serveru. To je nevýhodné v tu chvíli, když jste si tutéž poštu chtěli přečíst třeba na mobilním telefonu nebo druhém počítači. Už se totiž nestáhne. Tenhle problém řeší právě protokol IMAP, který provádí synchronizaci s účtem na všech zařízení, ze kterých k serveru Gmail.com přistupujete. Poštu můžete synchronizovat jak v mobilu, tak i ve svém e-mailovém klientu v práci či doma na více počítačích.

IMAP si můžete zapnout v nastavení Gmail.com. Ovšem pozor. Tato volba zatím není dostupná v českém rozhraní ― abyste mohli IMAP používat, budete si muset přepnout jazyk schránky na angličtinu (US). Brzy by se to mělo změnit a IMAP snad bude přístupný i „v češtině“.

Grafický editor zdarma v nové verzi

Na světě je nová verze bezplatného grafického editoru Gimp určeného zejména pro práci s rastrovou grafikou (chcete-li příměr, je to vlastně obdoba proslulého Adobe Photoshopu). Gimp 2.4.0 byl upraven hlavně s ohledem na práci pro web (dodáno plno novinek právě pro tento účel) a pro jednoduchou úpravu fotografií s nejčastější vadou ― efektem červených očí. Nový filtr jej okamžitě potlačí.

Podrobný přehled změn naleznete v seznamu na domácích stránkách produktu (více zde). Gimp je určen nejen pro operační systém Windows, ale i Linux a Mac OS X. Je dostupný i v češtině. Stahujte.

Microsoft přijal rozhodnutí soudu

Společnost Microsoft se podřídí nařízení Evropské komise z roku 2004, kdy proti němu vedla antimonopolní řízení a vyměřila mu pokutu 497 milionů eur (takřka 14 miliard korun), kterou ještě loni navýšila o dalších 281 milionů eur za neplnění nařízení. O rozhodnutí soudu v Lucemburku a této kauze jsme psali v zářijovém článku Z rozhodnutí soudu jde strach.

Microsoft tak nevyužil šance se proti rozhodnutí odvolat a plně se podřídí nařízení Evropské komise. Za prvé bude muset uvolnit výrobcům softwaru podrobné specifikace systémů Windows (nikoliv však zdrojové kódy) a rovněž sníží poplatky za další technické informace. Microsoft už několik let vyrábí Windows ve dvou verzích, jak to chtěla Evropská komise ― v „plné“ verzi s Windows Media Playerem a v „osekané“ verzi bez tohoto přehrávače (důvody opět najdete ve výše zmíněném článku Z rozhodnutí soudu jde strach).

Piráti zakotvili na doméně IFPI.COM

Lidem kolem jednoho torrentového serveru se podařilo ulovit cenný skalp. A to naprosto legální cestou. Doména IFPI.COM, jež původně patřila organizace IFPI (International Federation of the Phonographic Industry, která brání autorský zákon a záležitosti s ním související), skončila v rukou The Pirate Bay („Pirátské zátoky“); a pod zkratkou IFPI se teď na této doméně prezentuje International Federation of Pirates Interests ― jinými slovy Mezinárodní federace pirátských zájmů.

Podle všeho IFPI prostě zapomněla doménu IFPI.COM obnovit, čehož jednoduše využili lidé z Pirátské zátoky. Organizace IFPI sice své stránky nadále provozuje na doméně IFPI.ORG, ale své původní domény se nechce vzdát. Dokonce kontaktovala WIPO (World Intellectual Property Organisation), aby IFPI.COM byla vrácena původnímu majiteli. Vzhledem k tomu, že The Pirate Bay získala doménu standardní cestou, nikoliv kybernetickým útokem, se jim to ale asi nepodaří.

Balíček vylepšení pro Visty. Ovšem...

Microsoft 23.10. dal po boku dalších aktualizací i nový balíček kompatibility a spolehlivost pro operační systém Windows Vista. Balíček KB941649 je dostupný pro 32bitovou i 64bitovou verzi OS Windows Vista a podle Knowledge Base opravuje tyto chyby:

Prodlužuje výdrž baterie v noteboocích,
zlepšuje stabilitu mobilních i desktopových PC s UPS,
zvyšuje spolehlivost systému při otevírání menu spouštěné aplikace
zlepšuje stabilitu WiFi,
zkracuje startovací čas systému využitím lepší struktury časování,
zkracuje čas pro zotavení po určité době nečinnosti,
zkracuje čas pro zotavení při opouštění spořiče obrazovky s fotografiemi,
zlepšuje stabilitu Windows PowerShell,
zlepšuje kompatibilitu s antivirovými aplikacemi třetích stran,
řeší problém se spolehlivostí, ke kterému dochází při použití určité konfigurace síťových ovladačů.

Bohužel je zde jeden závažný problém, který s tímto balíčkem souvisí. Ukázalo se (jak se lze dočíst na mnoha a mnoha diskusních fórech), že na některých počítačích s určitými čipsety s AHCI a optickými mechanikami zapojenými přes SATA systém po restartování nenaběhne. V takovém případě se pak doporučuje použít instalační DVD Windows Vista a obnovit systém.

Přehled aktualizací ke stažení zde.

29. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...