Úvod > Články > Moderní operační systém zcela zdarma

Moderní operační systém zcela zdarma

Pokud toužíte po moderním operačním systému, který chcete použít pro kancelářskou práci, pro internet, práci s multimédii a fotografiemi či profesionální programování, nemusí vás nic stát. Stačí si jej jen stáhnout…

Ač si leckdo pod pojmem „operační systém“ představí jen MS Windows, existuje i řada jiných, vhodných systémů jak pro profesionály, tak i domácí uživatele. Někomu se pod „operačním systémem“ vybaví ještě možná „Mek“ od společnosti Apple (Mac OS) a pravděpodobně i Linux. I kdybyste chtěli zkusit jiný OS, na výběr toho zdánlivě moc nemáte. „Jablečná“ alternativa vás asi kvůli vysokým cenám a špatné informovanosti (u nás nulové reklamě) neoslovila (nemluvě o tom, že pokud neumíte anglicky, máte smůlu, protože MacOS v češtině není) a o Linuxu si pravděpodobně myslíte, že je určen pro ty, kteří celé dny nemají nic jiného na práci, než jen sedět u černé konzole a zadávat příkazy.

Vnutit něco někomu nejde ― každý uživatel používá to, co mu vyhovuje, nebo to, co umí ovládat. Jestliže někdo nemá problémy s Windows, má je vyladěné, upravil jejich vzhled, líbí se mu možnost používat spoustu různorodého softwaru a pracují-li jeho zařízení připojená k počítači dobře, k jinému operačnímu asi jen tak nesáhne.

Motivace?

Kdo má Windows XP dobře nastavené a „vymazlené“, bude jen stěží mít důvod pro koupi Windows Vista, o kterých se na webu moc pochvalně nepíše (třebaže některé výtky jsou neopodstatněné). Problém ale nastává při koupi nového počítače: koupit ho s XP nebo Vistama? Kupovat nový stroj se starým operačním systémem, kterému brzy odzvoní, i co se podpory týče, asi moc rozumný krok není. A strach z Windows Vista, pro které ještě nevyšel první servisní balík, a z jejich nároků na hardware leckoho ještě stále odrazuje. Nicméně existuje další možnost: koupit počítače bez systému (a mnohdy tak ušetřit pár tisícovek) a vyzkoušet nějakou linuxovou distribuci.

Podobně jako ve Windows: skvělá nabídka „Start“, panel nástrojů s ikonami oblíbených programů, lišta spuštěných aplikací, ikony aplikací v systémové oblasti, hodiny, tlačítko pro odhlášení uživatele, vypnutí počítače, uspání na disk/do RAM, přepnutí do jiného OS...

Předsudky a FAQ spjaté s Linuxem

Linux už nějakou dobu není jen systémem pro šílence. Existují pro něj příjemná grafická prostředí, která z něj dělají prakticky „klikací“ systém, jehož ovládání je podobné práci s Windows. Na to, abyste s Linuxem pracovali, nepotřebujete znát ani hromady příkazů, které tu a tam na stránkách věnovaných distribucím Linuxu vidíte. Prakticky záleží na konkrétní linuxové distribuci, jak moc budete muset některé příkazy znát (někdy však ani jeden, o tom ale jindy).

Linuxové distribuce

Striktně vzato, operační systém Linux vlastně neexistuje. Linux je jádro, které je srdcem rozličných operačních systémů. A těch je spousta. Možná to je právě problém, proč Linux (používejme tedy toto „zlidovělé“ pojmenování nadále) se stále drží kolem 1 % podílu na trhu. Debian, (Open)SUSE, Mandriva, Ubuntu (Kubuntu, Edubuntu, Gobuntu, Xubuntu), Knoppix, Red Hat/Fedora, Gentoo, PCLinuxOS, Linspire/Freespire, Puppy Linux,... To vše jsou linuxové distribuce. A je jich víc. Tady vidíte, kolik operačních systémů můžete použít ― jak ale potom vybrat tu správnou distribuci, ve které mi vše pojede? Těžká otázka, kterou nejde zodpovědět. Není divu, že člověk, který by i o jiný operační systém stál, nakonec řekne „Tak mi k tomu počítači zabalte Windows.“ Na druhou stranu, znalejším uživatelům tyto operační systémy dávají možnost volby, protože když některé linuxové distribuce poznají, dokážou mezi nimi vybrat jednu (nebo skupinu), která jejich potřebám (a přesvědčením) bude vyhovovat nejvíce. K otázce, kterou distribuci si vybrat, se později dostaneme (a vybere mi si takovou, která po vás nebude chtít znalost žádných „děsivých“ příkazů).

Co mi přinese Linux?

Když člověk situaci kolem Linuxu sleduje, vždy uvidí něco jiného, co lidi vede k používání linuxových operačních systémů. Pro někoho je hybnou silou nenávist k Microsoftu, někdo chce poznávat a učit se něco nového, někdo chce ušetřit peníze za systém i potřebný software. Důvodů je spousta. Ale zkusme několik― z hlediska obyčejného uživatele ― vypíchnout:

Linux je zdarma; ve většině případů vás Linux nebude nic stát. Pokud netoužíte po oficiální podpoře (telefon, e-mail), nezaplatíte nic. Při nákupu počítače tak ušetříte. Není nutný produktový klíč, registrace či aktivace.

Linux se nenakazí viry; ano, je imunní vůči virům, spywaru, adwaru…, který na vás čeká (nejen) na internetu.

Linux je open-source; jeho zdrojový kód je otevřený. To zaručuje, že jeho (i bezpečnostní) chyby mohou být velice rychle odhaleny a odstraněny. Není tedy možné, aby někdo z něj udělal špionážní software.

Linuxové distribuce jsou kompletní; když si nainstalujete, nedostanete jen holý systém, ale i kupu všemožných aplikací, které v menu „Start“ budou přehledně rozdělené podle typu (Kancelář, Internet, Grafika, Multimédia, Systém...)

Programy pro Linux jsou zdarma a i jejich kódy jsou otevřené; platí to samé co výše. Existují samozřejmě i komerční programy, ale kvalitní aplikace vás nemusejí nic stát. V jednotlivých distribucích se vývojáři snaží do daného systému vnést ty nejlepší dostupné programy, takže tím je zaručeno, že se k vám dostane kvalitní software. Nic vám ovšem nebrání si další jednoduše nainstalovat.

Akcelerovaný 3D desktop; v Linuxu je dostupné akcelerované grafické prostředí. Viz např. toto video.

Časté aktualizace systému/jednoduchý přechod na novou verzi; jakmile se objeví nějaká chyba v systému, za krátkou dobu dostanete přes automatické aktualizace (jež máte plně pod kontrolou) příslušné opravy. Když vyjde nová verze celého systému, snadno na ni můžete přejít, aniž byste ztratili dokumenty).

A našly by se i další. A teď k několika častým otázkám.

Jak získám Linux?

Linux si můžete zdarma stáhnout z internetu, nebo si objednat instalační CD/DVD. Za peníze dostanete často přídavná DVD se softwarem, tištěnou dokumentaci, návody a podporu. (O tom více příště.)

Můžu mít na jednom disku Windows i Linux?

Ano, samozřejmě. Na disku svého počítače můžete provozovat více systémů, ale je potřeba disk rozdělit na více oddílů. To provedete buď pomocí nějakého programu přímo z prostředí Windows, nebo necháte disk rozdělit při instalaci. Pro začátečníky bude jednodušší asi druhá volba.

Budu mít na výběr, jaký operační systém spustit?

Jistě. Při startu počítače se vám zobrazí nabídka a vy si vyberete, jaký z přítomných OS spustit.

Přehraju si hudbu v mp3?

Ano. Pokud vaše distribuce podporu formátu mp3 neobsahuje od základu, lze snadno doinstalovat (často se instalace při puštění písničky sama nabídne).

Můžu si Linux vyzkoušet a přitom jej neinstalovat?

Ano. Jednou takovou možností je použití tzv. Live CD. Systém nabootuje z CD a pevný disk zůstane nedotčen. Můžete si tak zjistit, jestli s danou distribucí nebudete mít problémy.

Je můj hardware podporován?

To uvidíte i při použití Live CD. Dnes linuxové distribuce podporují řadu „železa“, takže byste moc často problémy neměli mít. Pokud nejde o muzejní kousky zvukových či grafických karet, nebo naopak o ty nejnovější modely, Linux s velkou pravděpodobností bude vaše zařízení podporovat (nové ovladače si můžete pak stáhnout ze stránek výrobců karet). Samozřejmě zase záleží na tom, jak je stavěná zvolená linuxová distribuce, takže pokud ve vašem systému něco nebude fungovat, neznamená to, že nebude fungovat v dalších. Podporovány jsou i webové kamery, televizní karty, WiFi adaptéry, modemy, čtečky karet, fotoaparáty, tiskárny, scanery... Ovšem pokud máte pocit, že vaše zařízení je něčím výjimečné, vždy se vyplatí si zjistit informace na webu nebo u prodejce.

O dalších otázkách si povíme příště, ale hlavně poradíme, po jakém linuxovém systému sáhnout ― s ohledem na minimální znalosti. Sami uvidíte, že instalace a práce v Linuxu není jen pro máničky z potemnělých zákoutí.

Dodatek z 8. 11.:                     
Někteří čtenáři se v diskusi i e-mailech ozvali, že pro MacOS česká lokalizace existuje. Mají pravdu jen částečně. Tento jazykový balík nemá totiž nic společného s Applem, je to aplikace třetí strany, která bohužel způsobuje řadu problémů. O tom se můžete dočíst na řadě diskusních fór věnovaných tomuto OS a i v různých článcích. Proto spousta uživatelů raději používá bezproblémové anglické rozhraní. (Pro nejnovější verzi neexistuje zatím vůbec nic.)

7. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.