Úvod > Články > Linux používaný jako Windows 98

Linux používaný jako Windows 98

Opět vám s časovým odstupem přinášíme přehled podílů jednotlivých operačních systémů na desktopech a webových prohlížečů jak u nás, tak i ve světě.

Poslední statistiky, které jsme na našem serveru publikovali, se týkaly časového období června a července letošního roku. Podívejme se, jak se trh od té doby vyvinul.

Windows kralují s přehledem

Světu osobních počítačů stále přesvědčivě vládnou Windows, to asi žádné překvapení není. U nás je jejich pozice silnější než na globálním trhu: všechny verze Windows tvoří více než 98% část všech desktopových operačních systémů používaných českými uživateli s přístupem na internet. Naproti tomu ve světě Windows mají rovných 92 %.

Hlavní zásluhu na tom stále mají Windows XP, které se vysokému zájmu uživatelů těší mnoho let. U nás je používá více než 85 % uživatelů s přístupem na internet, ve světě už ale klesly pod 80 %. Propad na obou frontách je způsoben zejména migrací uživatelů na nejnovější systém Microsoftu Windows Vista, jejichž podíl stoupá takřka konstatní měrou. Co se Vist týče, Česko stále zaostává; ve světě jsou skoro dvakrát tak populární než u nás. Podrobnosti v grafech níže.

Linux se u nás stále drží kolem své standardní hodnoty 1 %, byť teď mírně ztratil. Ve světě ale kupodivu stoupá více a jeho podíl na trhu OS je skoro stejný jako u nás. Dosáhl téže hodnoty jako Windows 98 ― na světovém trhu si z koláče ukousl 0,81 % (Windows 98 0,82 %).

 

Podíl desktopových OS ve světě (říjen, Netapplications.com)

Internet Explorer u nás sílí na úkor Firefoxu

Lídrem mezi webovými prohlížeči stále zůstává Internet Explorer od společnosti Microsoft, byť jeho náskok není v poslední době tak velký jako před pár lety. U nás mu v současné době patří asi 65 % trhu, ve světě dokonce takřka 78 %. Dvojkou je tradičně Firefox, kterému v Česku patři skoro třetina trhu (29,6 %), ve světě pak zhruba 15 %. Opera zatím díru do světa neudělala, u nás je 5krát oblíbenější (zhruba 5 % vs 1 %).

V Česku kupodivu stoupá podíl Internet Exploreru na úkor všech ostatních prohlížečů. Firefox ztratil docela hodně, tři procenta. Rovněž i Opera spadla pod svých pět procent. Ovšem ve světě se Internet Explorer o více než procento propadl. To se projevilo na mírných nárůstech u Opery, která snad poprvé dosáhla globálně jednoho procenta, a o půl procenta u Firefoxu. Stejně tak o necelé půl procento se zvýšil podíl prohlížečů s jádrem KHTML (Safari pro Mac/Windows a Konqueror v Linuxu).

Podíl webových prohlížečů ve světě (říjen, Netapplications.com)

Piráti šanci využili

Microsoft před nedávnem vyšel vstříc pirátům. Alespoň se to tak jevilo z té skutečnosti, že uživatel, který si stáhnul nejnovější webový prohlížeč od Microsoftu Internet Explorer 7, nemusel svůj operační systém podrobovat zkoušce pravosti. Samozřejmě, že Microsoft tím nechtěl jen potěšit piráty, ale hlavně si od tohoto kroku sliboval, že se zvýší podíl Internet Exploreru 7 na trhu webových prohlížečů. To se mu skutečně povedlo. Nejenže stoupl celkově podíl Internet Exploreru, ale právě i jeho sedmé verze, jak si to Microsoft přál. A to nejen v Česku, ale i ve světě. U nás za zvolené období nárůst činí bezmála 17 %, ve světě 3,5 %. Instalace IE 7 bez ověření pravosti se ovšem týká pouze nižšího sestavení této aplikace, a to přesněji poslední verze pro systém Windows XP.

Vývoj Linuxu ― strmý vzestup?

Když se podíváte na starší, přitom ne zas tak staré, statistiky zastoupení operačních systémů s jádrem Linuxu, všimnete si, že za polední dva roky silně posilují. Slovíčko „silně“ si nesmíte však vykládat tak, že z nuly by se Linux dostal na mnoho procent. Ovšem když si nakreslíme graf ukazující podíl těchto operačních systémů za poslední dva roky, vidíme, že se opravdu zvedá. Největší skok nastal mezi druhou polovinou roku 2005 a první půlkou roku 2006 (z cca 0,3 % na 0,5 %, což ― při tak malých číslech ― činí absolutní skok o 67 %), ale křivka se začala „nebezpečně“ zvedat hlavně během letošního roku.

Mnozí si to vysvětlují nespokojeností uživatelů se systémem Windows Vista (nespokojenost vyjádřili například i představitelé společnosti Acer, kteří své laptopy začali raději prodávat právě i s linuxovými distribucemi). Jestliže tento vývoj trhu bude pokračovat stejným tempem, za rok by Linux mohl dosáhnout dvou i více procent ― sice nic, co by ohrozilo pozici Microsoftu, ovšem s ohledem na vcelku danymický vývoj na poli linuxových operačních systémů by to mohlo znamenat i lavinový efekt; zkusím/uvidím/zůstanu? Čím více uživatelů se totiž o Linuxu bude vyjadřovat pochvalně, tím vyšší je pravděpodobnost, že ho čtenář nakonec vyzkouší. Hodně napoví příštích pár měsíců a pak hlavně také vydání prvního servisního balíku pro Windows Vista (a uričtě i SP3 pro XP). 

9. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...