Úvod > Články > Photoshop poražen?

Photoshop poražen?

On-line grafické editory zažívají nebývalý rozmach a jejich kvalita i možnosti se rychle rozšiřují. Dokáží vytlačit z trhu klasické instalované editory? To je otázka, na kterou se pokusíme najít odpověď v následující recenzi, ve které srovnáme zřejmě dva nejlepší on-line editory Picnik a FotoFlexer.

Jaké jsou výhody těchto produktů a proč jim vůbec dávat přednost? Pro mnoho lidí bude velkým lákadlem absence běhu či instalace software na počítači, ať již kvůli požadavkům na hardware či omezením pracovní stanice správcem sítě, dále provázanost s on-line alby také neunikne pozornosti zvláště jejich častým a pravidelným uživatelům a v neposlední řadě také přístupnost z jakéhokoli počítače, takříkajíc dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu.

Naopak kritici budou namítat omezené spektrum služeb a nástrojů nebo dlouhý upload, což je zvláště při větším množství fotografií ne zrovna zanedbatelný problém.

FotoFlexer (http://fotoflexer.com/app/)

Prvním z dvojice testovaných produktů je výborně provázán s největšími fotohostingovými servery současnosti: Facebook, MySpace, Photobucket, Flickr či Picasa. Fotografie z nich můžete nejen editovat, ale také na ně nahrávat a ukládat, což není zrovna nepohodlné a může vám to ušetřit spoustu času. Další možnost, jak nahrát fotografii k editaci, je užití url adresy či přímý upload. Hovořit o velikosti úložného prostoru je vzhledem k těsné spolupráci s alby poměrně zbytečné. Prostředí je vytvořeno ve Flash, což s sebou nese řadu výhod i nevýhod – například nutnost disponovat Flash Player v patřičné verzi není pro mnoho lidí pozitivem. Také rychlost běhového prostředí není nijak oslnivá při načítaní prostředí a fotografií nebo užívání složitějších efektů (nejhorší je Morph – prolínání fotografií, které zabere jen těžko uvěřitelných 14-17 minut).

Co naopak funguje rychle a dobře, je přepínaní mezi jednotlivými nabídkami v menu. To je poměrně přehledné a malé, nachází se v horní části obrazovky a řídí veškerou práci s obrázky. Samostatným panelem je zoom, který se nachází v dolním levém rohu a je nepohyblivý, což může být někdy dost nepříjemné (jeho funkce jsou ale velice luxusní – plynulý přechod velikosti (od 50 % do 400 %) jak posuvníkem, tak ručně zadávanou hodnotou a náhled malého obrázku s naznačeným místem zazoomování je velice dobře zpracovaný).

Hlavní menu je rozděleno na jednotlivé karty – Basic (nabízí základní úpravy – ořez, rotaci, kapátko, tužku, „plechovku“, zrcadlení), Layeres (práce s vrstvami – vložení nového objektu, výběr objektů, sloučení, přenášení do pozadí či dopředu), Easy FX (základní efekty – převod na černobílou, bronzovou či sephia fotografii, tvorba negativu, výměna barevných kanálů, stará fotografie, dále perokresba, „tužkokresba“ a malba (výborné funkce pracující dle mého názoru lépe než v mnohých klasických editorech), carton (další pro umělecká funkce) a PopArt (rozdělí obrázek či fotografii na čtyři části a přiřadí každé části jeden zvýšený barevný kanál)), Style FX (změny jasu, barvy a sytosti), Distort (sada zvláštních efektů – vír a další zajímavé deformační efekty), Beautify (efekty ke zkrášlení – doostření, rozmazání, redukce červených očí, Auto Fix, Smooth Wrinkles (jakési odstraňování vrásek), Fix Blemishes (retušovací nástroj)), Text (již podle názvu sada pro práci s textem – tedy nejen jeho běžné vkládání, ale také umísťování do bublin. Bohužel zatím musíte zapomenout na volbu fontu či diakritiku. S textem můžete následovně posouvat či ho libovolně natáčet, chová se jako další obrázek či vrstva). Nejzajímavější funkce jsou však v kartě Advanced (zde naleznete nové a vysoce pokročilé funkce – Smart recolor – umožňuje míchat barvy a vytvářet zajímavé fotomontáže až koláže, Smart Cutout pro výřezy speciálních tvarů, podobný jako Smart recolor, Morph (nástroj na prolínání obrázků, skvělý s velkým potenciálem, ale malou rychlostí), tvorba rámečků (zatím nepříliš bohatá, ale zato vkusná), Insert A Face (do několika předdefinovaných obrázků, můžete do tváře vložit vaši grafiku)).

Zajímavým doplňkem je i fullscereen mód, který se mi jeví poměrně prakticky. K dispozici jsou také tlačítka vpřed a zpět. Aplikace si poradí také s webkamerou, což jistě její majitelé uvítají. Naopak jako mínus lze brát skutečnost, že projekt je financován z textového reklamního proužku umístěného mezi obrázkem a horním menu, což může některé uživatele zmást. Druhou slabinou je ukládání fotografií, neboť jsou podporovány jen formáty .png a jpg.

Picnik (http://www.picnik.com)

Druhým testovaným produktem se stal až do nedávna volně přístupný a dnes již částečně zpoplatněný Picnik. Za necelých 25 USD za rok dostanete do rukou flexibilní produkt, který svou sílu opírá o přehledné a pohodlné ovládání, velké množství efektů, dokonalý export a širokou spolupráci s on-line webovými alby. Podívejme se tedy na tento produkt podrobněji.

Po jednoduché registraci, ve které vyplníte jméno, e-mail a heslo (i když ho lze používat i bez registrace) se před vámi otevře přehledný nazelenalý program, který svou inspiraci zjevně hledal v programu Picasa. Také on podporuje fullcreen mód, což je pro práci často příjemnější, naleznete zde také karty, které zřetelně oddělují jednotlivé funkce – Home (zde naleznete seznam novinek, FAQ, ale také například možnost změnit heslo či e-mail nebo otevřít poslední upravovaný obrázek), Photos (umožní zpřístupnit webová alba (Picasa web album, Flickr, Facebook, Photobucket či Webshots) nebo stahování obrázků z počítače či zadáním url adresy (právě rychlé a efektivní propojení s alby lze považovat za jednu z hlavních výhod tohoto programu)), následuje položka Edit (zde naleznete základní obecné úpravy fotografií – rotace, změna velikosti, ořez, odstranění červených očí, doostření, vyladění kontrastu či jasu, teploty, saturace barev, nebo funkce Auto Fix, Auto colors), Create (paleta efektů a dalších funkcí, kterým se budeme věnovat v samostatném odstavci), Save and Share (vysoce propracované ukládání jak do alb, tak na počítač, podporuje formáty jpg, png, tiff, bmp, gif či pdf, vše včetně nastavení komprese obrázků v tomto ohledu vysoce překonává FotoFlexer, dále možnost poslat obrázek e-mailem, nebo jeho export na Flicker Slideshow a tisk).

Pokud jde o kartu Create, ta je dělená na položky Effects (od převodu na černobílou či jakkoli jinak barevnou fotografii, přes rozmazání, po různé deformace, pixelizace či lokální změny barev a ostrosti. Zmíním však ještě funkci Pencil Sketch, která převede obrázek či fotografii do tužkou načrtnutého obrázku, což je funkce umělecky velice zdařilá), Text (6 fontů pro všechny zdarma a téměř 70 dalších v placené verzi, toho času ještě dalších 8 volně přístupných halloween fontů, text je možno různě natáčet, zmenšovat, zvětšovat, měnit barvu či průhlednost, některé fonty zvládají i diakritiku), Shapes (automatické tvary a jednoduché obrázky, opět několik volně přístupných, většina placených, umožňují tvorbu zajímavých grafických struktur), Touch – Up (nabízí čtyři „zábavné“ či karikaturní efekty) a Frames (tvorba rámečků – rychlá, pohodlná, kvalitní).

Popravdě řečeno jsou mé pocity s Picnik smíšené, neboť většina funkcí je již placená a pokud hledáte nástroj zdarma, naleznete jen funkčně omezenou demoverzi. Pokud si ale připlatíte, máte silný, rychlý (až na iniciační načítání) nástroj, který je stále po ruce.

Koho vybrat

Pokud vám nevadí si připlatit 25 USD za Picnik, pak je souboj vyrovnaný – první má vícero funkcí, druhý je rychlejší v aplikaci efektů, kterých je podstatně více, stejně jako fontů. Pro Picnik hraje také možnost lepšího exportu. Otázkou je, jestli to za necelých 500 Kč stojí. Osobně bych ale dal přednost FotoFlexer a pokročilé úpravy nechal na volně přístupných klasických programech (ať již GIMP či PhotoFiltre), ale konečné rozhodnutí nechám samozřejmě jen na vás.

13. 11. 2007

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.