Úvod > Články > Pronásledování malých ryb v pirátském moři končí

Pronásledování malých ryb v pirátském moři končí

A další novinky uplynulých dní: Skype 3.6 s videohovory ve VGA kvalitě ― Microsoft uvolnil Vista SP1 RC ― Windows skoro bez aktualizací ― iDNES bude vysílat fotbalové utkání ― a více...

Pronásledování malých ryb v pirátském moři končí

Policie se nebude už v budoucnosti zabývat malými případy softwarového, herního a zábavního pirátství ― zatím alespoň ta kanadská. To se týká všech lidí, kteří si stahují soubory pro vlastní potřebu. Vyšetřovatelé se chtějí zaměřit pouze na organizovanou formu pirátství, která z této činnosti těží. Kanadská policie se dále nechala slyšet, že nebude ani nijak stíhat lidi spojené s projektem Demonoid.com (bittorrentový tracker), tedy ne jeho provozovatele (o těch řeč nebyla), ale uživatele, kteří na něm měli zřízený účet. Demonoid.com, který se do Kanady přesunul v létě, byl nedávno na nátlak protipirátských organizací totiž uzavřen.

Za rozhodnutím policie stojí skutečnost, že nejsou kapacity na to, aby se stíhal kdejaký člověk, který autorské zákony porušuje. Vyšetřovatelé přiznali i to, že s pirátstvím se bojuje velmi těžko a že vlastně neexistuje ani žádný účinný způsob, jak jej potírat efektivně. Vyjádřili i přesvědčení, že pirátství na poli hudebního průmyslu naopak zvyšuje prodej nosičů s hudbou.

K této problematice v návaznosti na dění na české (proti)pirátské scéně se brzy na našem serveru vrátíme.

Skype 3.6 s videohovory ve VGA kvalitě

Vyšla nová verze komunikační aplikace Skype. Nová verze 3.6 pro Windows nyní umožňuje videohovory s vysokou kvalitou (HQ video). Další velkou novinkou je propojenost se službami MySpace.

Podmínka pro video ve vysoké kvalitě (640 x 480) je následující: musíte mít dvoujádrový procesor (dual core) a rovněž i příslušnou webovou kameru s HQ Video certifikací ― těch po pravdě řečeno moc není. Jsou to jen tři typy od společnosti Logitech (QuickCam Pro for Notebooks, QuickCam Pro 9000 a QuickCam Sphere AF). Ani uživatelé asymetrických připojení k internetu nebudou mít radost, protože minimální rychlost směrem ven (upload) se pohybuje kolem 380 kbit/s.

Krom obecných změn v manažeru doplňků či Skype pluginu pro IE došlo rovněž ke zvýšení kvality hovorů vedených přes pomalejší internetové připojení a také například k navýšení rychlosti při relay módu na 70 kB/s.

Stahovat můžete ze stránek Skype.

Microsoft uvolnil Vista SP1 RC

Společnost Microsoft mílovými kroky míří k dokončení prvního servisního balíčku pro systém Windows Vista. Zhruba patnácti tisícům testerů začala rozesílat Vista SP1 RC (Release Candidate ― kandidáta na vydání). Balík je dodáván jen v hlavních jazycích (anglicky, německy, francouzsky a japonsky).

První servisní balík je zatím dostupný v podobě celého instalačního DVD Windows Vista, ale měl by se objevit i v podobě samostatných instalačních souborů.

Google si brousí zuby na DoubleClick, EK se to nelíbí

Schyluje se k něčemu, o čem se dlouho mluví: Google je krůček od nákupu společnosti DoubleClick, jež se orientuje na internetovou reklamu. A rovněž se potvrdilo i to, že tento obchod se nebude líbit Evropské komisi, která reguluje snad vše s výjimkou výsledků sportovních utkání.

Podle informací, které kolují internetem i papírovým tiskem, Google za DoubleClick nabídl 3,1 miliardy dolarů (takřka 60 miliard korun).

Před tímto krokem ale varují konkurenční společnosti, jako je Microsoft a Yahoo, které upozorňují na to, že z Googlu se tím stane vládce internetové reklamy. Totéž si myslí i Evropská komise, která bude stav analyzovat a v případě, že by byla porušena pravidla hospodářské soutěže, můžeme se těšit na regulační kroky. Do první čtvrtiny příštího roku by v celé situaci mělo být jasněji.

Windows skoro bez aktualizací

Pravidelná dávka měsíčních záplat byla v listopadu poněkud chudá. Vyšly pouze dvě: jedna kritická a jedna důležitá.

Kritická je zranitelnost v obsluze URI, jež umožňuje útočníkovi spustit libovolný kód, a to zejména (či pouze) prostřednictvím Internet Exploreru 7. Chyba je obsažena v souboru Shell32.dll a týká se operačních systémů Windows XP a Windows Server 2003.

Druhá záplata s přívlastkem důležitá se týká jenom serverových systémů Windows, a to přesněji Windows Server 2000 a 2003. Opravuje chybu v DNS serveru.

Microsoft tak kupodivu zcela ignoroval chybu v ovladači SECDRV.SYS ochrany SafeDisk od společnosti Macorvision. O tomto problému jsme vás informovali minulý týden. Jak jsme psali, bezpečnostní chybu opravila sama společnost Macrovision, vydala aktuálnější verzi svého ovladače. Proč ale Microsoft záplatu nerozeslal uživatelům Windows, zůstává záhadou.

iDNES bude vysílat fotbalové utkání

Portál iDNES.cz v pátek 23. listopadu jako první zpravodajský server u nás odvysílá fotbalové utkání nejvyšší české soutěže nezávisle na televizi. Chystá vysílat zápas 14. kola Gambrinus ligy mezi celky Slavia Praha a Sigma Olomouc. Vysílat se bude přímo ze Strahova od 17 hodin.

"Bude to poprvé v historii, kdy přímý přenos utkání české nejvyšší soutěže poběží pouze na internetu, a nikoliv současně v televizi," uvádí Jaroslav Kábele, ředitel iDNES.cz.

Portál iDnes práva na fotbalový přenos získal od společnosti STES, marketingového partnera Českomoravského fotbalového svazu. "Bytostným zájmem fotbalu je, aby držel krok s vývojovými trendy a udržel si i do budoucna své významné postavení mezi ostatními sporty," řekl pro iDnes Jaroslav Vacek, místopředseda fotbalového svazu a šéf ligy.

Zápas bude snímat celkem sedm kamer a iDNES se postará i o přestávkový program.

Prohlížeč od Apple pro Windows

Společnost Apple vydala další zkušební verzi svého webového prohlížeče Safari pro Windows. Prohlížeč Safari 3.0.4 Beta doznal řady bezpečnostních oprav, byla opravena stabilita, kompatibilita, zvýšila se rychlost zpracování JavaScriptu, dodány byly i nové klávesové zkratky a mnoho dalšího.

Stahovat můžete ze stránek Applu.

19. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...