Úvod > Články > Minulost se vrací: Netscape Navigator 9.0

Minulost se vrací: Netscape Navigator 9.0

Zmrtvých vstání, aneb návrat zapomenutého giganta. Tak jednoduše by se dal popsat příchod prohlížeče Netscape Navigator v aktuální verzi 9.0. Tento prohlížeč dominoval u uživatelů před deseti lety. Jak se změnil a co nového nabízí? Pojďme se podívat.

Historie

Historie prohlížeče Netscape sahá 13 let do minulosti, tedy do roku 1994. Vše začalo prohlížečem Mosiac, jehož vývoj se datuje od počátku devadesátých let. Mosiac byl vyvíjen hlavně pro platformu Unix, ale později byl také vydán pro systémy Mac OS X i Windows. Jeden z autorů tohoto browseru (Marc Andreessen) později zakládá s Jimem Clarkem firmu Mosiac Communications Corporation, která je časem přejmenována na Netscape Communications Corporation. Od této chvíle se rozběhne vývoj prohlížeče, který je znám pod jménem Netscape Navigator.

Jednotlivé verze browseru lze rozdělit do několika skupin, které zapouzdřovaly název, pod kterým byl prohlížeč vydáván. Tím dávala firma najevo, k čemu se prohlížeč bude využívat. První verze browseru obsahovaly „pouze“ webového klienta. Příchodem další verze (2.0) je do prohlížeče přidán e-mailový klient. Netscape Navigator se tímto stává jakýmsi balíčkem služeb nabízeným uživateli. Vše ještě podtrhuje příchod verze 3.0, která dostala do vínku několik nových vlastností (pluginy, aplety, …). Zde přichází zlom a Netscape Navigator přijímá nový název, a to Netscape Communicator. Během této éry přichází na svět několik verzí, jež obsahují nejrůznější vylepšení, např. CSS1.

Následovaly určité problémy, které firmu vyvíjející Netscape postihly, ale tomu se zde nechci věnovat. Jen jsem je připomenul, jelikož ty zapříčinily, že naplánovaná verze 5, která měla přijít v roce 1998, nevznikla.

Proto další produkt, který se ocitl mezi uživateli, byl Netscape označený prostou číslovkou 6. Šestka byla již založena na Mozille 0.6 (od verze Netscape 4.8 je prohlížeč vyvíjen open source projektem Mozilla). Mozilla ovšem v této verzi nevykazovala moc stability, což postihlo i Netscape. Následující verze 6.1 byla již postavena na mnohem stabilnější Mozille 0.9.2. Příchodem roku 2002 spatří světlo světa Netscape ve verzi 7 (Mozilla 1.0.1).

V roce 2003 firma Netscape Communications Corporation zaniká (rozhodnutí vlastníka – firmy AOL). Vývoj prohlížeče Netscape ovšem nezanikl. Firma AOL vydává v roce 2005 osmou verzi pojmenovanou Netscape Browser. Základ již nestojí na Mozille, ale na starém známém Firefoxu. Zajímavostí tohoto browseru je možnost přepínání mezi jádrem Gecko a jádrem Trident, který používá Internet Explorer.

Co nabízí 9.0

Základ verze 9.0 stojí, jako předešlá verze 8 (Netscape Browser), na Firefoxu. Hned na první pohled tato skutečnost není úplně zřejmá, ale na druhý už ano. Pokud uživatel využívá služeb Firefoxu, podobnost mu určitě neujde. Design prohlížeče se nese v duchu zeleno-šedivé palety barev (default skin), což lze považovat za záležitost vlastní pro Netscape. S funkcemi je to ale už horší. Oba zmiňované prohlížeče mají totožné hlavní menu, a co se týče nových funkcí v jednotlivých nabídkách, jejich počet není nikterak velký.

Některé nové (či vylepšené) funkce a vlastnosti:

  • Restart prohlížeče (nabídka „File“)
  • Weather Bug (nabídka „View -> Toolbars”)
  • Mini Browser (nabídka „View -> Sidebar”)
  • Link Pad (nabídka „View -> Sidebar”)
  • Automatická oprava URL
  • Integrace s portálem Netscape.com
  • Blokování pop-up oken
  • Pamatování hesel na jednotlivých stránkách

Možnost restartovat prohlížeč je zajímavá, ale dalo by se říci pouze kosmetická změna, ačkoli uživateli ulehčí vypnutí a opětovné zapnutí browseru. Velice podobně je na tom i možnost zobrazení aktuálního počasí ve status baru (Weather Bug). Větší pozornost by se měla ubírat k použití tzv. Mini Browseru, Link Padu, či automatické opravě URL stránky.

Mini Browser

Už samotný název napovídá, že jde o samostatný browser, který lze zobrazit jako postranní panel. Tento panel obsahuje vlastní pole pro zadávání URL adresy a také tlačítka pro navigaci a reload stránky. Uživatel má díky této vlastnosti možnost mít zobrazené 2 stránky najednou, a nemusí překlikávat mezi záložkami. Prohlížeč nabízí v souvislosti s tímto nástrojem ještě jednu „vychytávku“, a to možnost zobrazit si v Mini Browseru stránku, jejíž odkaz se nachází na stránce zobrazené v hlavním okně prohlížeče. Pokud uživatel klikne pravým tlačítkem myši na odkaz v hlavním okně a z menu vybere možnost „Open Link in Sidebar“, může si vesele číst stránku skrývající se pod tímto odkazem v Mini Browseru.

Link Pad

Jedná se o nástroj, po jehož zobrazení se objeví v levé části prohlížeče postranní panel. Tento panel slouží pro umístění odkazů na jednotlivé stránky. Do panelu lze odkaz jednoduše přidat pomocí myši, a to pouhým přetáhnutím názvu stránky ze záložky, ve které je zobrazována. Nástroj má sloužit jako dočasná úschovna webových stránek, které uživatel hodlá zhlédnout, ale nechce je navštěvovat stabilně a tudíž je vkládat do oblíbených položek.

Automatická oprava URL

Novou záležitostí je možnost prohlížeče opravovat špatné zadání URL adresy. Každému se určitě stalo, že provedl překlep a tím zadal nesprávnou URL a browser následně stránku nezobrazil, jelikož ji nenašel. Například místo www.netscape.com bylo zadáno www.netscapecom. Prohlížeč v tomto případě provede korekci URL, jelikož předpokládá, že jste udělali chybu a chcete zobrazit stránku www.netscape.com. Přitom vás ještě upozorní pomocí dialogového okna, zda jeho předpoklad je správný, a na vás je, zda zprávu odsouhlasíte, či zamítnete. Browser je údajně schopen opravit až 30 různých druhů překlepů.

Kde pořídit a jak instalovat

Nejjednodušší cesta, jak se dostat k prohlížeči, je navštívit stránku výrobce, tedy http://browser.netscape.com. Hned na titulní stránce je odkaz na download prohlížeče (platforma Windows). Pokud by uživatel chtěl využívat browser na jiném operačním systému, v levém horním menu najde odkaz „Download“ a následně bude odkázán na stránku, kde je možné si vybrat systém, pod kterým bude prohlížeč provozovat.

Instalátor má něco málo přes 6 MB. Průběh instalace je bezproblémový a uživateli stačí pouze vybrat (změnit) adresář instalace, pokud je default adresář nastavený instalátorem nevyhovující.

Závěr

Netscape Navigator 9.0 nabízí nové nástroje, které by mohly být pro určité uživatele zajímavé. Co se týče designu, základní zeleno-šedivý skin prohlížeče lze zaměnit za skiny používané pro Firefox. Je otázkou ovšem, zda se tento prohlížeč ve světě internetu a velké konkurenci ostatních browserů prosadí. Dle mého názoru novinek v 9.0 není zase takové množství (a také nejsou nijak razantní), aby oslovily určité větší množství uživatelů jiných prohlížečů, a ti následně přešli k používání Netscapu. Jejich přechod bude určitě také ovlivněn nabízenou lokalizací prohlížeče, a to pouze v anglické verzi. Plusem pro 9.0 je multiplatformní nabídka. Lze jej používat jak v operačním systému Windows, tak i v Linuxu a v Mac OS X (výhoda vůči IE, nikoli však vůči taktéž multiplatformním Opeře a Firefoxu.)

Netscape ve verzi 9.0 tedy nabízí několik novinek a vylepšení, jež snad některé uživatele osloví, ovšem dle mého názoru nějaký velký rozmach tohoto prohlížeče očekávat nelze.

20. 11. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.