Úvod > Články > Další problém Skype: až 10 000 zákazníků přijde o svá čísla

Další problém Skype: až 10 000 zákazníků přijde o svá čísla

A další novinky nedávných dní: Zprávy Google i v češtině ― Fotbal na internetu měl úspěch ― XP SP3 RC na světě ― Jízdenka MHD v Praze přes SMS ― a více...

Fotbal na internetu měl úspěch

Jak jsme vás informovali před týdnem, český zpravodajský server iDNES.cz v (teď již minulý) pátek vysílal fotbalové utkání naší nejvyšší ligy mezi celky Slavie Praha a Sigmy Olomouc. Přenos byl výjimečný tím, že nebyl zároveň v televizi, ale pouze na internetu, na portále iDNES.cz.

Podle zástupců iDNES.cz si zápas podle prvních odhadů na svém počítači pustilo na 30 000 diváků. O velkém zájmu svědčí i fakt, že chvilkami docházelo k "zamrznutí" obrazu.

"Spousta lidí se připojila takřka v jeden okamžik a servery měly problémy je najednou uspokojit. Museli jsme tento nápor poněkud "přelít" na další servery a rozptýlit zátěž. Potom už to bylo v pořádku," řekl pro iDNES.cz Jakub Vaněk, hlavní inženýr firmy Visual Connection, která přenos technicky zajišťovala.

Až 10 000 zákazníků Skype přijde o svá čísla

Jak 22. listopadu informoval server The Register, zákazníci Skype mohou přijít o svá dosavadní čísla. Až 10 000 lidí si do 20. prosince bude muset změnit číslo začínající na 020 7870.

O celé záležitosti se toho moc neví, ale na vině jsou rozmíšky mezi společností Skype a voipovým operátorem GCI Telecom. Hrozí, že právě o ta čísla, která má Skype pronajatá, lidé přijdou.

Spekulace o Windows Live Messengeru 9

Internetem začínají kolovat informace o chystané, již deváté verzi velice populárního internetového komunikátoru Windows Live Messengeru (zkráceně WLM).

Devátá verze WML je plánována až na druhou půlku roku 2008 (že by souběžně s Windows XP SP3?), ale už nyní se někteří testeři začali na webu dělit o své zkušenosti se zkušební verzí.

Z hlediska uživatele dojde k několika viditelným změnám, i když ne nijak revolučním (přidávání různých zvuků k jednotlivým kontaktům či ― konečně ― přidána podpora animovaných avatarů ve formátu GIF apod.). Nejzajímavější spekulací je dodání i podpory jiných sítí ― k dnes existující podpoře sítě Yahoo by se mělo snad přidat i ICQ (i když tohle se spíše zdá jako české zbožné přání) a Google Talk/Jabber.

XP SP3 RC na světě

Třetí servisní balík pro systémy Windows XP je ve fázi RC (Release Candidate; kandidát na vydání). V rukou jej teď má 15 000 testerů a zdá se, že práce na něm už opravdu finišují.

O celkové koncepci třetího a posledního service packu pro "XPéčka" jsme vás informovali několikrát, naposledy například v samostatném článku Windows XP dostanou nové funkce. Jsou lepší než Visty?

Krom již vydaných aktualizací bude SP3 XP obsahovat i další dosud nevydané nebo ty "na požádání", ale i některé prvky ze systému Windows Vista. Pro detaily doporučujeme výše zmíněný článek.

Podle nových testů jsou nová Windows XP SP3 o nějakých 10 % rychlejší než SP2. Windows Vista SP1 naproti tomu údajně žádné viditelné zrychlení práce s PC nevykazují. Nicméně více ukážou až finální verze obou balíčků.

První verze Firefox 3 - stahujte

Na světě se objevila první veřejná testovací verze webového prohlížeče Firefox 3. Dle vývojářů se nový Firefox zaměřuje na ochranu uživatelů před škodlivým softwarem (malwarem), který na ně na webu číhá. Změn je opravdu mnoho, a proto bude dobré, když si je zájemce přečte v původním přehledu změn.

Beta verze třetího Firefoxu je dostupná i v češtině, takže máte-li zájem, stahujte.

Zprávy Google i v češtině

Společnost Google před pár dny spustila i českou mutaci služby Google News.

Google News shromažďuje zprávy z mnoha oblastí a z více zpravodajských zdrojů, a čtenáři tak umožňuje vybrat si mezi články různých společností či je vzájemně porovnávat.

"Zprávy Googlu vznikly proto, aby mohl uživatel porovnat zprávy z jednotlivých zdrojů, číst různé pohledy na stejnou událost. Nyní lze prohledávat i stovky českých webů," říká ředitelka české pobočky Google Taťána le Moigneová.

České Google News si prohlédněte na adrese http://news.google.cz/.

Jízdenka MHD v Praze přes SMS

Pražský dopravní podnik šetří papír. Takto bychom s nadsázkou mohli uvést novinku, kterou si připravil pro cestující. Pokud nebudete mít kupon na MHD, na nepřístupné automaty či vyprodané lístky se už vymlouvat nebudete moci ― odteď si každý cestující totiž může jízdenku objednat přes krátkou textovou zprávu. Jako odpověď přijde právě ona "jízdenka", kterou při kontrole cestující předloží revizorovi.

Německý soud: prodávejte iPhone bez smlouvy

Soud v Německu nařídil, aby iPhone od společnosti Apple byl dostupný všem, nejen zákazníkům operátora T-Mobile, který jej nabízí jen při podpisu smlouvy na dva roky.

Za rozhodnutím stojí zemský soud v Hamburku a T-Mobile se mu podřídil. iPhone už ale v tomto případě nestojí 399 eur, ale závratných 999 eur (takřka 27 000 Kč).

Pokud by se T-Mobile rozhodl jinak a iPhone by prodával jen na smlouvu, hrozila by mu pokuta ve výši čtvrt milionu eur za každý prodaný přístroj.

26. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...