Úvod > Články > Amazon nabízí čtečku e-knih

Amazon nabízí čtečku e-knih

Už se zdálo, že se nad čtečkou e-knih zavřela voda, koneckonců vývoj vzdali i stratégové Microsoftu, a tam se během dlouhých let do čtečky nalila pořádná dávka peněz. A najednou, podobný bájnému Fénixovi, je tu zase.

Tentokrát kope čtečka v barvách giganta internetového obchodování Amazon. Oproti předchozím pokusům je Kindle o kousek dál – dostal pod kapotu možnost bezdrátového připojení. Získávání nových knih je tak jednodušší, stačí připojení k obchodu Kindle Store, zaplatit za knihu a během minuty ji máme staženou. Cena celkem lidová, 9,99 USD za kus, a nabídna sice ne na omdlení, nicméně solidní – 88 000 knih včetně 89 procent knih na současném seznamu nejprodávanějších knih Spojených států. Amazon k tomu přisypal i noviny a časopisy, od New York Times či Washington Post až po Time a Forbes. A pro vzdělance dokonce noviny zahraniční, včetně relativně exotických The Irish Times.

Kindle nepoužívá Wi-Fi, ale síť EVDO, takže nemusíme hledat hotspot a připojit se můžeme všude tam, kde funguje mobilní telefon. Amazon k tomu používá vlastní technologii Whespernet. Když přidáme solidní výdrž baterií, překvapivě jasný displej (nová technologie nazvaná „elektronický papír“) a možnost posílat si e-mail s fotografiemi, Kindle tak úplně špatný není. Některé části nabídky jsou poněkud záludné, je totiž pěkné dostávat ráno automaticky noviny, na druhé straně je ale podivné, že za jejich „doručení“ na Kindle zaplatíme. Nevšimli si u Amazonu, že na internetu jsou stejné noviny zdarma?

Některé věci zde chybí – např. podpora PDF, ale to je lehce opravitelná maličkost. Větší problémy budou spíše s vysokou pořizovací cenou a skutečností, že Amazon si hodlá držet nabídku knih pěkně u hrudi a nepustit do systému knihy, které nebudou nabízeny prostřednictvím Kindle Store. Tady si očividně Jeff Bezos vzal ze Steva Jobse příklad.

Má Kindle šanci na úspěch? Někteří analytikové doufají, že Kindle bude představovat iPod pro čtení. Osobně pochybuji, knihy po celém světě pomalu ale jistě umírají na úbytě a čtení se z nutnosti stává kratochvílí, zatímco pasivní zábava v podobě sluchátek na uších řádí dál. O čtečku e-knih se v minulosti snažil kde kdo, od Microsoftu přes Gemstar, Xerox, Philips či iRex až po knihkupectví Barnes and Noble, ale úspěchu se nedočkal nikdo. Na druhou stranu – pouhých 400 dolarů, no nekupte to.

27. 11. 2007

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...