Úvod > Články > Balík programů od Microsoftu zdarma ― E-mail s 5GB místa, videohovory, fotky...

Balík programů od Microsoftu zdarma ― E-mail s 5GB místa, videohovory, fotky...

Microsoft oficiálně uvedl počeštěný balíček služeb Windows Live. Jestliže chcete nového kvalitního e-mailového klienta, komunikovat s přáteli textově či přes videohovory, upravovat fotky a psát blog, je Windows Live pro vás.

Čtyři aplikace

Balík desktopových aplikací Windows Live přichází se čtyřmi programy, které vás propojí s vaším online světem. Krátce si řekněme, co jsou zač a k čemu slouží.

Mail: e-mailový klient se správou kontaktů i RSS zpráv

Windows Live Mail je program určený pro přístup k elektronické poště. Podporuje přitom protokoly POP3 i IMAP. Pokud nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl, ve zkratce si řekněme, že POP3 stáhne zprávy z poštovního serveru jen jednou ― když se pak pomocí dalšího e-mailového klienta připojíte z druhého počítače k tomu samému účtu, složky už nebudou mít stejný obsah jako ty na prvním počítači. Synchronizace je zaručena při použití druhého protokolu IMAP. Nicméně zde se sluší říct, že pokud několik let používáte Gmail a máte v něm tisíce zpráv, s Windows Live Mail není práce přes IMAP nikterak slastná. Nebudeme se pouštět do spekulací, proč tomu tak je ― pokud chcete, sami si to vyzkoušejte. Jinak raději používejte POP.

Větší rozlišení

Pokud byste chtěli využívat e-mailovou stránku od Microsoftu s 5GB úložištěm, můžete si ji zřídit se dvěma doménami: tradiční @hotmail.com nebo novou @windowslive.com. Tuto svou novou adresu pak použijete pro další aplikace i svůj blog. Jestliže nechcete pátrat na webu, kde si máte svou e-mailovou schránku založit, klikněte na tento odkaz, nebo si účet zřiďte přímo přes některou aplikaci Windows Live (Mail nebo Messenger).

Další funkcí WL Mail je čtečka RSS zpráv. Výborné pro všechny, kdo nechtějí, aby jim zvlášť běžely aplikace pro poštu a RSS. Díky integrované RSS čtečce budete mít v WL Mailu přehled nejen nad svou poštou, ale i články z oblíbených zdrojů.

V této aplikaci samozřejmě můžete používat více e-mailových účtů přes oba protokoly (záleží na tom, co poskytovatel vaší e-mailové služby podporuje).

Messenger : klient pro výměnu rychlých textových zpráv, audio i video hovory, sdílení souborů

Windows Live Messenger je další aplikací z rodiny komunikačních programů (podobně jako ICQ. Yahoo! Messenger, Skype, Google Talk aj.) Podporuje nejen textovou komunikaci, ale i audio či video hovory, můžete s kontakty sdílet soubory (Sdílená složka), hrát hry, přenášet soubory, sdílet i aplikace či se přesunout do svého blogu. Kromě toho vás informuje o nové poště (propojenost s MS Outlook nebo WL Mail). Jestliže si Messenger budete chtít upravit podle svých představ a doplnit jej o nové funkce, přečtěte si jeden starší článek na našem serveru, který pojednával o rozšířeních A-patch a MsgPlus Live (více zde). Kromě sítě MSN podporuje i Yahoo.

Fotogalerie: aplikace pro prohlížení a správu fotografií, které můžete sdílet se světem prostřednictvím svého blogu Windows Live Spaces.

WL Fotogalerie je šikovný program pro správu vašich obrázků, fotografií i videí. Umožní vám snadno procházet všechny fotografie, udělá z nich celoobrazovkovou prezentaci, snímky můžete snadno poslat e-mailem, vypálit na CD/DVD nosič, komentovat i upravovat dle potřeb. Zároveň máte možnost je publikovat na svém blogu (Spaces) či na serveru Flicker. Veřejně publikovat můžete i svá videa na serveru SoapBox.

 Větší rozlišení

 Větší rozlišení

Writer: aplikace pro psaní blogových příspěvků.

Tento program z balíků Windows Live s kvalitním WYSIWYG editorem je určen všem, kteří si píší svůj internetový deníček. Kromě Windows Live Spaces podporuje spoustu dalších blogovacích systémů a služeb (s podporou MetaWeblog API). Jmenujme alespoň WordPress, Blogger či LiveJournal.

Stažení

Pokud o služby Windows Live projevíte zájem, navštivte stránku http://get.live.com/. Jestliže kliknete na odkaz Získat služby Windows Live, zobrazí se vám nabídka, co si přejete stáhnout a jaká mají být nastavení.

Instalace probíhá online, to znamená, že abyste si produkty Windows Live mohli nainstalovat, váš počítač v tu chvíli musí být připojený k internetu. Pokud byste si například stáhli ze stránek Windows Live Messengeru jeho nejnovější verzi (8.5), nedostali byste jen jeho instalátor, ale opět byste byli vyzváni k výběru instalace i dalších aplikací. To, co si nainstalujete, záleží jen na vás. Nicméně všechny aplikace stojí za vyzkoušení.

Další provázaní služby

Do rodiny Windows Live patří i další služby, které s výše uvedenými aplikacemi souvisejí. Samozřejmostí je Windows Live Search, internetový vyhledávač, který umí vyhledávat i „na akademické půdě“ či v RSS zdrojích. Dále pak WL Hotmail s 5 GB prostoru a WL Spaces, prostor pro váš blog a publikování fotografií (souvislost s Live desktopovými aplikacemi je zřejmá). Kromě toho existují i další služby, které jsou však ve stadiu beta, čili jsou ještě ve zkušebním provozu a v našich končinách nefungují nebo fungují omezeně (SkyDrive, prostor o velikosti 1 GB pro webové sdílení souborů; Maps, mapa světa; Calendar, online kalendář se sdílením, či služba Favorites, která vám umožní přístup k vašim oblíbeným webovým položkám, ať už jste kdekoliv.

7. 12. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...