Úvod > Články > Windows XP SP3 pro všechny

Windows XP SP3 pro všechny

A další novinky nedávných dní: Lokalizace pro mobily bez GPS ― Přišel i SP1 pro Visty ― Google dělá na vlastní encyklopedii ― a více...

Google vás najde i bez GPS

Velice zajímavou novinkou v oblasti lokalizace je nedávno aktualizovaná verze Google Maps pro mobilní telefony. I když nemáte možnost v telefonu využít GPS navigaci, díky nové verzi Google Maps 2.0.3 můžete svou polohu přesto zjistit. Jde o přidanou funkci „virtuální GPS“, která na základě údajů z vysílačů pro mobilní síť (BTS) vaši lokalizaci odhadne.

Když říkáme „odhadne“, myslíme tím, že v případě virtuální GPS vaše poloha opravdu nebude příliš přesná. Sám Google hovoří o rozptylu kolem jednoho kilometru (některá média zase o 1000 stopách, což by bylo něco kolem 300 metrů). Nová vlastnost Maps for Mobile by měla fungovat na většině telefonů s Javou, BlackBerry, Windows Mobile i Symbianem.

Více na http://google.com/gmm

Novinky pro Windows: XP SP3, Vista SP1, MS Office 2007 SP1...

Podstatnou část dnešních novinek budou tvořit zprávy z Redmondu: Microsoft totiž v této předvánoční době zaplavil uživatele Windows řadou novinek. Ty nejpodstatnější jsou nejnovější záplaty a aktualizace pro systémy Windows a kancelářský balík MS Office.

MS Office 2007 SP1

Aktuální verze balíku s kancelářskými aplikacemi se dočkala prvního kompletního service packu. Ten má opravovat řadu chyb, které se v MS Office 2007 objevily. Pokryty byly všechny oblasti: stabilita, výkon, bezpečnost i vylepšení spolupráce s novým systémem Windows Server 2008. Samozřejmě že obsahuje již vydané aktualizace.

Pokud se vám balíček nenabídne sám v automatických aktualizacích, stáhnout si ho můžete ze stránek Microsoftu. Více zde (225,8 MB).

Windows XP SP3 RC1

Microsoft celkem překvapivě dal do oběhu i kandidáta na vydání třetího a posledního servisního balíku pro stále s přehledem nejpopulárnějšího operačního systému Windows XP.

Tento testovací balíček SP3 byl přednedávnem uvolněn jen pro oficiální testery. Jak se zdá, Microsoft na něm práce finišuje a dává ho k dispozici mnohem širší základně uživatelů. Na základně připomínek, podnětů a ohlášených problémů bude vytvořena finální verze. Je to tedy poslední šance, jak jej opravit. Ačkoliv třetí servisní balík má podle předchozích prohlášení Microsoftu vyjít v půlce příštího roku, vypadá to, že by mohl vyjít i dříve.

O Windows XP SP3 jsme naspekulovali už dost, ale je jasné, že finální verze bude jiná, než se na několika místech hlásalo. Nicméně některé z funkcí, o kterých se tady psalo, v balíku opravdu jsou. Více v článku Windows XP dostanou nové funkce. Jsou lepší než Visty?

Dosavadní verze XP SP3 RC1 není samozřejmě ještě dostupná v českém jazyce, ale pokud vlastníte anglickou verzi XP, stahujte odtud (336 MB).

Windows Vista SP1 RC1

Kandidát na vydání prvního service packu pro systémy Windows Vista je už také přístupný všem zájemcům. Stejně jako u XP SP3 RC1 i zde platí, že práce na něm finišují, takže Microsoft Vista SP1 potřebuje otestovat co nejvíce uživatelů, aby se do oficiálního vydání stihlo vše opravit a vyladit. Na rozdíl od XP SP3 RC1 je tento balík dostupný už i v českém jazyce, a to jak pro 32bitovou, tak i 64bitovou verzi Windows. Zájemci mohou stahovat odtud.

Pravidelné aktualizace a záplaty

Pravidelná dávka aktualizací a záplat byla v prosinci podstatně bohatší než v předchozích měsících. Vyšlo celkem sedm bezpečnostních záplat, z čehož tři byly označeny jako kritické. Opraveny byly nejen systémy Windows, ale i DirectX, DirectShow, Internet Explorer a Windows Media Format Runtime.

Pokud nemáte zapnuté automatické aktualizace, navštivte web Windows Update nebo si je stáhněte ručně odtud.

Greenpeace: ach, ty chemikálie!

Zelená je tráva, fotbal to je hra. Nicméně zelené podle Greenpeace nejsou herní konzole. Zatímco u nás aktivisti Greenpeace vylézají na komíny, jinde se šťourají ve složení herních konzolí Nintendo, Xbox a Playstation. Podle nich se v herních krabičkách skrývá opravdu ničící a smrtící síla, ovšem nikoliv v příslušných hrách, ale použitých materiálech. Vše shrnuli na webové stránce Clash of the Consoles. Podle aktivistů mohou změnu přinést jen samí hráči, když budou na to společnosti tlačit, za zelenější elektroniku. „Vy máte v rukou ovladač. Vy jste lidé, které tyto společnosti poslouchají...“

(Jen by mě zajímalo, z jakých materiálů byl notebook, mobilní telefony a ten elektrický generátor na benzín, které měli na komíně. Že by ze stébel trávy?)

Google má vlastní Wikipedii

Společnost Google rozjíždí vlastní encyklopedický projekt. Zatím uzavřená variace (dostupná na pozvánku, jak tomu bylo u Gmailu) na Wikipedii nese název Knol. Přirovnání s Wikipedií má čtenáři přiblížit encyklopedický charakter projektu, ale tím veškerá podobnost končí: Knol nebude tvořen masou lidí, ale odbornými autory. Ostatní lidé budou moci jen autora a jeho články hodnotit, odkazovat na ně, dělat recenze a případně snad i v jisté míře editovat. Autor bude mít možnost si do svých článků vložit reklamu Adsense, aby za svou práci dostal prémie.

Wikipedie mění licenci

U internetových encyklopedií ještě chvilku zůstaňme. Wikipedie Foundation se své dítko rozhodla překřtít z GNU Free Documentation Licence (GFDL) na licenci Creative Commons. Znamená to, že obsah Wikipedie dostává z pohledu návštěvníka a všech, kdo používají její texty, více svobody, jak s texty nakládat.

17. 12. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...