Úvod > Články > Bezdrátový analog v USA končí

Bezdrátový analog v USA končí

Již v roce 2002 rozhodla americká vláda o tom, že operátoři analogového bezdrátového připojení mohou poskytovanou službu ukončit 18.2.2008. Toto datum bude znamenat konec sítě, která vznikla již před 24 lety.

Většině Američanů je to jedno. Existuje ale skupina lidí, kteří protestují a dokonce se obracejí na soudy. Přijít o analogovou mobilní síť nikomu nevadí, i když tuto síť stále využívá zhruba milión Američanů. Přechod na digitální síť bude znamenat relativně levnou investici do nového mobilu, který bude možná operátor dotovat. Stejnou analogovou síť ale využívá navigační systém OnStar, který je ve stovkách tisíc amerických automobilů.

OnStar vlastní General Motors, a i když firma o datu zániku sítě dobře věděla od samého začátku, s klidem instalovala OnStar do svých aut až do konce roku 2005. Novější periférie je možné převést na digitální verzi navigačního systému a GM to za 15 dolarů nabízí. Až do roku 2005 však většina aut dostávala verzi, kterou není možné změnit. V roce 2006 začala společnost GM varovat své zákazníky prostřednictvím webové stránky. O rok později potom všem poslala dopis. Když se objevily první stížnosti, GM začala rozesílat 500dolarové kupóny, které lze ale použít pouze při nákupu nového auta.

OnStar zatím na své stránce stále propaguje mapu analogového pokrytí. Pokud se chceme podívat na digitální pokrytí, musíme na stránce hledat podstatně důkladněji. Navíc množství míst bez digitálního pokrytí je tak velké, že celý systém postrádá smysl.

Analogovou síť využívá také 400 000 zákazníků, kteří mají některé typy domácích bezpečnostních zabezpečení. Ve většině případů toto bezdrátové připojení představuje „pouhý“ záložní přístup k informování centra o potížích, primární způsob je klasický telefon.  Počet domácností s analogovou sítí a současně bez pevné linky se odhaduje na 130 000. Většina velkých bezpečnostních firem, jako je třeba známá ADT, již dávno využívá digitální síť, takže potíže budou mít pouze zákazníci malých firmiček. Ty často ani nevědí, jakou síť používají, neboť některé systémy označované jako „digitální“ ve skutečnosti využívají digitální podkanál analogové sítě a skutečně digitální modemy bezpečnostních sítí se začaly zavádět až v roce 2006.

Z velkých mobilních operátorů mají analogovou síť Verizon Wireless, Alltel a AT&T. Všichni již ohlašují postupný přechod na digitální síť. Řada malých operátorů, např. Plateau Wireless v oblasti západního Texasu, se naopak nechává slyšet o tom, že jejich analogová síť bude fungovat dál.

27. 12. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.