Úvod > Články > Aktualizace poškozuje Windows

Aktualizace poškozuje Windows

A další novinky uplynulých dní: Počítače DELL v Tescu ― Internet Explorer 8 se blíží ― Pevný disk s kapacitou 1,5 TB ― a více...

Počítače DELL v Tescu

Jeden z největších počítačových výrobců, americká společnost Dell, končí s výhradním přímým prodejem svých výrobků. Své počítače už nebude prodávat jen přes telefon či internet, ale v Evropě přes obchodní řetězec Tesco.

Dell už dříve zahájil prodej desktopů a laptopů v americkém řetězci Wal-Mart. Od ledna se tedy s touto proslulou značkou setkáme v Tescu ve Velké Británii, Irsku, na Slovensku, v Polsku, ale i u nás.

Není elektronika z Tesca jako elektronika z Tesca...

Podvodné weby nakradly 3,2 miliardy dolarů

Dnes již profláknuté slovo phishing, které znamená něco jako "nachytání" oběti na podvodný obsah (zejména pomocí e-mailů a následně přes web) podle výzkumu společnosti Gartner má za rok 2007 na triku škody ve výši 3,2 miliardy amerických dolarů. Nepozorní uživatelé internetu, kteří se na phishing nachytají, tak sdělením svých soukromých dat (čísla platebních karet, hesla apod.) přišli v přepočtu přes 60 miliard korun.

Proti phishingu neexistuje žádná stoprocentní ochrana. Moderní webové prohlížeče sice umožňují "phishingovou kontrolu" webu, ale hodně uživatelů této funkce (očividně) nevyužívá. Oproti minulému roku, kdy celková škoda činila 2,3 miliardy amerických dolarů, tento typ útoku zažil velký rozmach. Proto buďte opatrní a v žádném případě neodpovídejte na e-maily, které zdánlivě vypadají jako odeslané např. z vaší banky a které po vás v odpovědi požadují sdělení hesla.

ČT a její videopůjčovna

Jak jsme na našem serveru před nějakou dobou avizovali, Česká televize má vlastní videopůjčovnu. Před pár dny ji oficiálně otevřela ― na co se můžete těšit? Musíme ihned podotknout, že v ní v žádném případě nenajdete filmy či pořady, které by nevzešly z dílny České televize, nebo na kterých by se nějakým způsobem nepodílela.

Leckoho může rozhořčit výše poplatku za snímek a hlavně použitá technologie; jeden film stojí 39 Kč včetně daně, jeden díl seriálu 19 Kč, pořad pro děti 39 Kč a dokument 29 Kč. Všechny soubory jsou ve formátu WMV (Windows Media Video) a jsou vybaveny ochranou DRM. A abyste si něco mohli stáhnout, musíte si předem nainstalovat aplikaci VC DownloadManager (ten dále vyžaduje prostředí Microsoft .NET 2.0 a vyšší).

Opera 9.25 ke stažení

Webový prohlížeč Opera se dočkal další změny ve verzi. Opera 9.25 přichází s opravami řešícími bezpečnost a stabilitu, tedy nic, co byste okem poznali. Pro zájemce je na následující stránce uveden seznam změn. Více zde.

Práce pokračují i na zbrusu nové Opeře značené jako Kestrel (Opera 9.5). 21. prosince vývojáři uvolnili další sestavení zkušební verze Kestrelu. Pokud máte zájem, Operu 9.5 si můžete vyzkoušet i vy (vaše stávající instalace Opery nebude nijak dotčena).

Více na blogu vývojářů.

Internet Explorer 8 se blíží

Microsoft připravuje novou generaci webového prohlížeče Internet Explorer. Podle blogu vývojářů by veřejná zkušební verze měla vyjít v polovině roku 2008. Jak stojí v blogovém příspěvku (více zde), Internet Explorer 8 v dnešní vývojové fázi projde dokonce Acid2 testem, o kterém byla řeč v nedávném článku Zmizí Internet Explorer z Windows?

Zprávy o IE 8 a jeho podpoře standardů přišly jen chvíli poté, co se světem rozlétly informace o stížnosti, kterou na Microsoft v souvislosti právě s Internet Explorer, podala společnost Opera Software ASA. (O tom více ve výše uvedeném článku.)

Pevný disk s kapacitou 1,5 TB

Společnost Hitachi prolamuje další milník ve světě pevných disků. Aspoň to tak vypadá. Je to už skoro rok, co jsme si na našem serveru pověděli o discích s kapacitou 1 TB, které na trh uvedla právě tato firma. Dnes pomalu avizuje příchod 1,5TB disků ― byť nepřímo heslíčkem „1.5 IS COMING“ (1.5 přichází). Nové disky by tak měla předvést na nadcházející akci Consumer Electronics Show.

Winamp 5.51

Dalším velice populárním softwarovým kouskem, který se dočkal oprav a aktualizací, je multimediální přehrávač Winamp. Současná verze 5.51, která vyšla krátce před Vánocemi, obsahuje řadu vylepšení, přidaných funkcí i oprav stability. Pokud máte předchozí verzi 5.5, měli byste si stáhnout novější instalační balík. Pro pohodlí zde uvádíme příslušné odkazy.

Winamp Lite, Pro a Full.

Aktualizace Windows dělá problémy

Prosincová aktualizace Windows, přesněji Internet Exploreru (KB924615) přináší staré bolístky tohoto webového prohlížeče. Internet Explorer verze 6 (pro Windows XP SP2) totiž na mnoha webových stránkách okamžitě padá.

Oprava opravy pro opravu od Microsoftu potřebuje opravit. I tak by se celá situace dala shrnout. Jde totiž o starou chybu, která v Internet Exploreru objevovala už dříve a s novými opravami se vracela.

Než Microsoft uvolní novou opravu (pokud vůbec), chybu můžete vyřešit sami: buď odinstalujte zmíněnou opravu (KB924615), nebo proveďte úpravu registru Windows. Zkopírujte následující text do textového souboru a uložte jej jako .reg (*.txt přejmenujte na *.reg) a spusťte.

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerMainFeatureControlFEATURE_PROTECT_DECOMPRESSION_FILTER_FROM_ABORT_KB942367]
"*"=dword:00000001

 

28. 12. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...