Úvod > Články > Windows XP SP3 ― co přináší?

Windows XP SP3 ― co přináší?

Poslední měsíce se stále více hovoří o třetím servisním balíku pro systémy Windows XP. Napovídalo se toho sice dost, ale mnozí uživatelé stále nevědí, co poslední service pack přinese. A napovídali jsme toho spoustu i na našem serveru. Podívejme se, co XP SP3 obsahuje a na co budete muset zapomenout.

Microsoft před nedávnem uvolnil veřejný testovací třetí servisní balík pro Windows XP ve fázi RC1 (Release Candidate, kandidát na vydání). Ostrá verze se už lišit nebude ― RC1 je poslední možnost, jak testeři mohou svými reakcemi zaslanými Microsoftu oznámit potíže, které beta verze balíku způsobuje. Bohužel XP SP3 RC1 není dostupný v češtině, ale jen v angličtině, němčině a japonštině. Nicméně pokud máte anglická Windows XP, můžete si service pack 3 vyzkoušet. Před několika málo dny k tomu vyšel v novém sestavení.

Windows XP SP3 RC1 si stáhněte přímo ze stránek Microsoftu. (336,1 MB)

Nejlepší samozřejmě bude, když si ho nainstalujete na čerstvou instalaci Windows XP. Pokud si chcete vytvořit vlastní instalační CD Windows s tímto service packem již integrovaným, můžete tak učinit pomocí aplikace nLite, o které jsme se už několikrát bavili (např. v článku Vytvořte si vlastní instalační CD Windows XP SP3). Jde to sice i bez ní, ale nLite vám ušetří spoustu práce i času. Stejně tak není od věci v případě zkoušení XP SP3 RC1 a jiných experimentů virtualizovat (pomocí bezplatné aplikace VirtualBox). O tom jsme si psali také.

První pohled

Třetí servisní balík samozřejmě obsahuje všechny doposavad uvolněné aktualizace a záplaty (zlepšení bezpečnosti, stability a výkonu) ― pokud máte původní instalační CD Windows XP bez prvního a druhého service packu, nebudete muset instalovat předchozí balíčky; SP3 všechno potřebné obsahuje. Tedy „skoro všechno...“


Po prvním spuštění vás XP SP3 vyzvou k nainstalování aktualizací. Zde jen Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru. Jaká to úleva.

Po prvním spuštění Windows XP SP3 RC1 si všimneme několika věcí. Na první pohled nic nového nepřibylo (nečekejte tedy skok, jaký byl mezi SP1 a SP2). Někomu z nás to možná radost udělá, jinému ne: ony totiž do balíku nebyly zakomponovány ani takové aplikace jako Internet Explorer 7 či Windows Media Player 11. Vaše“ XPéčka“ budou i po nejnovější instalaci obsahovat stále jen Internet Explorer 6 a ― což je ještě zajímavější a podivnější ― Windows Media Player ve verzi 9. Dnes už zastaralý (2003) multimediální přehrávač tak od základu nebude nahrazen ani verzí 10. Je to s podivem, jelikož dříve, v prvních týdnech po uvolnění obou aplikací, byly jak IE 7, tak i WMP 11 kritickými aktualizacemi, které se stáhly samy automaticky.


Windows XP SP3 ve VirtualBoxu pod XP SP2. Větší obrázek zde.

Dřívější spekulace k tomu všemu hovořily, že Windows XP SP3 by měly obsahovat dokonce Internet Explorer 8. Ten však ještě pro veřejnost nevyšel ani v testovací verzi a jak Microsoft prohlašuje, dostupný bude nejdříve v polovině roku 2008. Finální verze tak nepřijde nejspíše ani do konce roku 2008. Windows XP SP3 obsahuje ovšem záplaty nejen pro IE 6, ale i pro chybějící IE 7 ― uživatel si samotný prohlížeč, stejně jako přehrávač médií, podle chuti může nainstalovat později.

Aktualizace a IE 6 hlásí pád

Hned při prvním startu Internet Explorer 6 padá ― a to i při další kontrolní čerstvé instalaci Windows XP SP3 (chyba v URLMON.dll). Pádu se dá zabránit změnou domovské adresu ve Vlastnostech Internetu (www.msn.com spolehlivě IE shodí) nebo použít tentýž trik s registrem, jak jsme si ukázali v nedávném přehledu novinek (Více zde). Další skutečností, kvůli které řady uživatelů na třetí service pack čekají, je, že po prvním spuštění systému nejste vyzvání ke stažení více než stovky aktualizací; ty jsou totiž, jak jsme říkali, integrované v balíku. Potkáte se leda s výzvou ke stažení Nástroje pro odstranění škodlivého softwaru.


Internet Explorer 6 v XP SP3 spolehlivě padá.

Co ale obsahuje?

Už tedy víme, co Windows XP SP3 neobsahuje. Ale je toho mnohem víc, co do něj Microsoft přidal. Vyjmenujme si nejdříve ty prvky, které jsou jinak dostupné jen jako samostatné instalační soubory.

MMC 3.0 (Microsoft Management Console), MSXML 6.0 (Microsoft Core XML Services), Microsoft Windows Installer 3.1 v2 (3.1.4000.2435), Background Intelligent Transfer Service (BITS) 2.5, IPsec Simple Policy Update for Windows Server 2003 and Windows XP, Digital Identity Management Service (DIMS), Peer Name Resolution Protocol (PNRP) 2.1, Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2).

Běžný uživatel v tom nenajde prakticky nic užitečného, protože jde o systémové služby, o jejichž existenci nemá většinou ani ponětí. To, že se Microsoft zaměřil na vylepšení podpory sítí, je jasné i z dalšího krátkého seznamu zcela nových funkcí, které si Windows XP SP3 vypůjčily z Windows Vista.

„Black Hole“ Router Detection ― XP SP3 obsahuje vylepšení detekce „černoděrných“ routerů, které zahazují pakety. Tato vlastnost bude ve výchozím nastavení systému zapnuta.

Network Access Protection (NAP) ― další vylepšení zabezpečení sítí známé z Windows Vista a připravovaného Windows Serveru 2008. Popis NAP zájemce najde zde.

Description Security Options User Interface ― Detailní popisy pro Místní nastavení zabezpečení.

Enhanced security for Administrator and Serivce Policy entries ― vylepšení a změny v System Essentials for Windows XP.

Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module ―popis zde.

Windows Product Activation ― Po integraci SP3 do instalačního CD Windows XP uživatel nebude muset zadávat produktový klíč Windows. Ten vloží až ve spuštěném systému.(Bohužel tohle se nepodařilo ověřit. I po integraci SP3 RC1 se Windows při instalaci na klíč dotazovaly. Možná tomu bude jinak ve finální verzi.)

Co dále chybí

Další avizovanou změnou mělo být „odemčení“ knihovnyUXTHEME.DLL i pro Microsoftem nepodepsaná grafická témata Windows. Bohužel knihovna zůstala neupravena a bez aplikace třetí strany nebo stažením upravené verze knihovny si vzhled Windows nezměníte.

Windows Messenger ― ačkoliv v Centru stažení softwaru na stránkách Microsoftu je dostupná verze 5.1, v XP SP3 je integrovaná jen starší verze 4.7 (4.7.3001). Změny nenastaly.

DirectX ― zůstává ve verzi 9.0c, což asi nikoho nepřekvapí. DirectX 10, potažmo 10.1, zůstane nadále určen výhradně pro systémy Windows Vista a novější.

Windows Defender ― ani tento nový program určený k zabezpečení Windows nebyl do SP3 pro XP zakomponován. Uživatel si jej stále může stáhnout sám ze stránek Microsoftu.

Závěrem

Vzhledem k novinkám, které přinesl Windows XP SP2, mnozí z vás pravděpodobně čekali trochu víc. Nicméně třetí a poslední servisní balík pro „XPéčka“ se nese v duchu shrnutí existujících oprav (i těch nevydaných) a několika vylepšení systému s ohledem na síť, což však běžný uživatel nepozná. Podle několika testů jsou upravené XP i o něco rychlejší než XP SP2. Microsoft překvapivě nezahrnul do balíku novější verze nejčastěji používaných aplikací a dává tak uživateli šanci, aby se rozhodl sám (třebaže WMP 9 v roce 2007 vypadá jako vtip). Na druhou stranu se není čemu divit, že MS z XP SP3 neudělal příliš atraktivní balík ― slovy Microsoftu je SP3 je určen těm, kdo zatím kvůli staršímu hardwaru nemohou přejít na Windows Vista.

2. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...