Úvod > Články > Vyplatí se vůbec aktualizovat software?

Vyplatí se vůbec aktualizovat software?

Udržovat svůj operační systém v bezpečí prostřednictvím aktualizací, včetně dílčích softwarových složek, se obecně pokládá za doporučený krok. Ovšem často jsou celé akce kontraproduktivní ― pády aplikací, selhání systému, nefunkční hardware...

Pamatuji si vcelku živě, jak jsem byl před lety ohromen, když Windows se začaly aktualizovat samy. V rané době českého internetu bylo každý megabajt dat luxusem, ovšem ten pocit, že se vám někdo na dálku stará o váš systém ― leckdo bude oponovat ― za těch někdy i pár hodin připojení stál.

Dnes je situace podstatně jiná a nějaký megabajt dat nikdo neřeší. Instalujeme nové a nové verze programů, které vycházejí poměrně často, stahujeme automatické záplaty... A to vše ve víře, že systém bude bezpečnější, rychlejší, stabilnější, programy spolehlivější a prostě že vše nové je lepší. U mnohých z nás se pravidelné aktualizování a upgradování stalo i jakousi obsesí. Leč začínám věřit staré dobré poučce, že „neopravuj nic, co funguje“.

Snad něco z textu čtenářům pomůže při řešení potíží nebo poskytne aspoň užitečné informace. Tak popořadě. Několik málo problémů, se kterými jsme se mohli setkat.

Jak jsme psali nedávno v souhrnu novinek, aktualizace Internet Exploreru 6 ve Windows XP SP2 způsobila jeho časté pády. Řešení spočívá v odinstalování oné aktualizace (KB942615), nebo v použití triku s úpravou registru (kvůli špatnému dělení řádku byl text v článku špatně zobrazen ― ve zdrojovém kódu stránky je vidět celý). Náležitou úpravu registru můžete provést spuštěním skriptu, který je ke staženízde.

Na konci října zase další balíček spolehlivosti a kompatibility pro Windows Vista na počítačích s určitými čipsety s AHCI a optickými mechanikami zapojenými přes SATA způsoboval totální kolaps ― Windows už nenaběhly. Řešení spočívá v obnově systému pomocí instalačního DVD.

Dvě loňské jarní aktualizace Windows naproti tomu zapříčinily nefunkčnostvelice rozšířených zvukových karet HD Realtek Audio; aktualizace přitom souvisely s kritickou bezpečnostní chybou Windows (jejíž charakter si žádal okamžité vydání záplaty ještě před tradičním uvolněním pravidelné měsíční dávky). Řešení problému se zvukovou kartou pak nabídl sám Microsoft, ale i společnost Realtek (instalace nových ovladačů a softwaru).

Obtíže spojené s hardwarem zná určitě více uživatelů, kteří na doporučení nainstalují nové ovladače. Místo kýženého navýšení výkonu se můžou setkat s okamžitým selháním Windows při spuštění her nebo při zapojení druhého monitoru (Dual View).

Ale od Windows se přesuňme k Linuxu. V půlce listopadu aktualizace openSUSE 10.3 poškodila Yast, respektive ZYpper a odstranila libzypp ― chyběl tak celý nástroj pro instalaci softwarových balíčků a nebyly možné ani aktualizace. Běžný uživatel problém určitě nemohl vyřešit sám.

Uživatelé linuxových systémů s desktopovým grafickým prostředím KDE se v těchto dnech potýkají s jinou nepříjemností: nefunkčností Flash Playeru a s ním souvisejícím pádem nspluginvieweru. Na vině je aktualizace, kterou společnost Adobe vydala v reakci na odhalení kritických děr ve Flash Playeru. Nová verze bohužel nepracuje s žádným webovým prohlížečem, které nemá jádro Gecko ― uživatelé Opery a Konqueroru (výchozího webového prohlížeče grafického prostředí KDE) flashové prvky na webu neuvidí. Bohužel samotná společnost Adobe je z obliga, protože oficiálně podporuje jen prohlížeče Firefox, Mozilla a SeaMonkey, takže z tohoto pohledu“ je vše OK“. Vývojáři KDE společně s Operou (v beta verzi 9.50 už flash funguje) pracují na odstranění potíží, a aktualizace, která problém vyřeší, by někdy na počátku ledna měla snad vyjít. (Ať tak, či onak, někteří se nemohou dočkat Moonlight.) Jinak zprávě o pádu předejdete zakázáním flashe v Konqueroru, popř. použijte předchozí verzi Flash Playeru  (např. flash-player-9.0.48.0-16.i586.rpm)

Už pomalu ohranou písničkou je, když po aktualizaci linuxového jádra přestane fungovat WiFi a jiná zařízení, které k běhu používají ndiswrapper. To je sice vzhledem k charakteru tohoto softwaru pochopitelné, ale běžný uživatel, kterému WiFi konečně chvíli fungovala, bude po restartu systému asi nepříjemně překvapen, že jeho zařízení zas nefunguje. Řešením je: zopakovat celou proceduru s instalací nového ndiswrapperu a ovladačů z Windows.

Další nedávná aktualizace v linuxových distribucích způsobila, že přestal fungovat virtualizační nástroj VMWare Server. I zde se sice problém dá vyřešit, ale celá procedura je velice pracná a pro běžného uživatele dosti složitá.

Problémy však způsobují i ty produkty, které mají počítače doslova chránit. Možná si vzpomenete na aktualizace virové databáze antivirového programu Norton od Symantecu, které chybně označily důležité systémové knihovny Windows XP SP2 za nebezpečné trojany ― uzamkly je a při dalším startu počítače se už Windows nespustily. Antiviry v tom nejsou samy: velice oblíbený firewall Zone Alarm 7.1 podle ohlasů na webu škodil tím, že deaktivoval aktivace u OEM Windows Vista (ozývali se hlavně uživatelé pirátských kopií Windows).

Což o to, každý, kdo má na disku důležitá data, by měl zálohovat. Nicméně se ukázalo, že jeden nástroj pro zálohování uložená data poškozuje. Řeč je o Windows Home Serveru, úložním systému od Microsoftu, který je určen pro domácnosti. Redmondská společnost v minulých dnech upozornila, aby uživatelé na domácím serveru needitovali soubory pomocí programů, jako jsou Windows Vista Photo Gallery, Windows Live Photo Gallery, OneNote 2003, OneNote 2007, Outlook 2007, Microsoft Money 2007, SyncToy 2.0 Beta, torrentové aplikace, ale i jiné (které nebyly primárně zkoumány). Všechny editované soubory totiž budou nenávratně poškozeny. Microsoft pracuje na opravách.

Výčet by mohl být značně delší a jsem si jist, že i každý z vás by mohl přidat svou trochu do mlýna. Co z toho potom vyvodit? Neaktualizovat a nechávat systém v potenciálním bezpečnostním ohrožení? Zůstat u jedné verze oblíbeného programu, která má sice mouchy, ale funguje, nebo aktualizovat a přijmout riziko, že se tím zapříčiní jiné potíže? Žádný program není dokonalý a bez chyb, to ví každý. Když se to vezme kolem a kolem, jedním z účinných receptů tak je: vyčkávat. Systém a aplikace sice aktualizovat, ale s několikadenním odstupem. Pokud se totiž nějaká vážná potíž s aktualizacemi objeví, nejspíše se o tom dočtete. A taky svá důležitá data zálohovat (s Windows Home Serverem bychom ještě ale měli počkat).

Osobně ale asi zase neodolám a flashnu si rovnou BIOS.

4. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.