Úvod > Články > Rychlosti mobilního internetu zaostávají

Rychlosti mobilního internetu zaostávají

Zatímco v roce 2006 dosahovaly průměrné rychlosti mobilního internetu v ČR 318 kbit/s, průměr za loňský rok se zvýšil pouze na 332 kbit/s. Rychlosti mobilního internetu tak v porovnání s jinými možnostmi internetového připojení stále více zaostávají. Letité prognózy a přání o mobilním internetu s rychlostmi v řádu několika Mbit/s se tak stále nenaplňují.

Protože se tento článek  zabývá rychlostmi z posledního měsíce roku 2007, budu se zde více než v jiných měsících věnovat vývoji dosahovaných rychlostí za celý rok 2007.

Pevné sítě

Nejvýraznější zvýšení rychlostí v roce 2007 zaznamenali zákazníci DSL služeb v síti Telefóniky O2 (T/O2). Slušné nárůsty zaznamenali i zákazníci DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky (LLU). Nejrychlejší internetové přípojky mají z velký poskytovatelů zákazníci kabelového operátora UPC.



Desítky lokálních poskytovatelů nabízejí připojení po optice, které je nejrychlejší a dlouhodobě nejperspektivnější variantou řešení internetového připojení. Bohužel však žádný ze stávajících poskytovatelů, kteří připojují koncové zákazníky s využitím optické infrastruktury, nemá výraznější celorepublikové pokrytí. Připojení k internetu na optické infrastruktuře tak v ČR využívá výrazně méně než 10% uživatelů internetu, zatímco v internetově nejvyspělejších státech se v letošním roce počet optických přípojek začne vyrovnávat počtu DSL přípojek. Nepochybuji o tom, že trend je jasný i české T/O2 a je tak dost možné, že se dočkáme prvních lokalit s nabídkou internetu po optice pro domácnosti i od tohoto operátora.

DSL v síti T/O2

Průměrné rychlosti DSL služeb v síti T/O2 trvale dosahují 50-60% hodnot uváděných v názvu služeb a trochu překvapivě se tento poměr nezměnil ani po loňském navyšování datových limitů pro FUP.


DSL přes LLU

Příznivějšímu poměru mezi dosahovanými rychlostmi a rychlostmi uváděnými v názvech služeb se trvale těší zákazníci DSL přípojek na principu LLU. Tyto přípojky sice nezaznamenávají žádné zpomalování vlivem FUP, ale postupně všichni operátoři přistupují k tomu, že jsou vypovídány smlouvy se zákazníky, kteří mají na svých přípojkách až řádově vyšší provoz oproti zákazníkům ostatním. Naštěstí se uvedené dotýká pouze velmi malého procenta uživatelů DSL přípojek na principu LLU.


Mobilní sítě

Nejvýraznější událostí roku 2007 je nástup nového poskytovatele mobilního internetového připojení U:fon. I když si majitelé provozovatele sítě U:fon pravděpodobně přáli ještě lepší výsledky, zahájení poskytování služeb U:fonův internet a U:fonův fofr internet pro mnohé překvapivě ukázalo, že není problém pomocí atraktivní cenové nabídky získat za pár měsíců desítky tisíc nových zákazníků internetového připojení.



V mobilním internetu se velmi dobře daří T-Mobilu, který v loňském roce zvýšil počet zákazníků využívajících internet zhruba o polovinu. Počet zákazníků T-Mobile s mobilním internetem nyní dosahuje přibližně 250 000. V tabulce uvedený pokles průměrné rychlosti služeb T-Mobile Internet 4G je zapříčiněn velkou popularitou levnějších a tedy i pomalejších služeb.

Jak bylo na začátku uvedeno, rychlosti mobilního internetu se v roce 2007 na rozdíl od jiných typů internetového připojení příliš nezměnily, což potvrzuje následující graf.

 

Mobilní internet tak již dnes svými rychlostmi jiným typům internetového připojení příliš konkurovat nemůže. V posledních letech se často psalo o brzkém spuštění mobilního internetu s reálnými rychlostmi v řádu několika Mbit/s, nebo dokonce nad 10 Mbit/s. Dnes je zcela zřejmé, že tyto prognózy byly přehnaně optimistické. Na tom nic nemění skutečnost, že nejvyšší dosahované rychlosti v mobilních CDMA sítích Rev. A (služby T/O2 a U:fona) již dnes přesahují 2 Mbit/s, ale takové rychlosti jsou v praxi stále výjimkou.

WiFi

V posledním týdnu prosince byly rychlosti všech druhů internetového připojení vlivem většího zatížení infrastruktury poskytovatelů po vánočních svátcích nižší. To se týká i poskytovatelů bezdrátového internetu, jejichž zákazníci tak v prosinci dosahovali v průměru nejnižších rychlostí za posledních 6 měsíců.



Vzhledem k tomu, že v letošním roce neočekávám časté meziměsíční změny rychlostí u jednotlivých typů připojení, nebudou naměřené rychlosti na DSL.cz již komentovány každý měsíc, jak tomu bylo poslední 4 roky. Tabulky naměřených rychlostí budou nadále měsíčně zveřejňovány. V případě zajímavého vývoje rychlostí u některého z poskytovatelů čtenáři DSL.cz o komentář nepříjdou.

7. 1. 2008

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...