Úvod > Články > Internet v autobuse zadarmo

Internet v autobuse zadarmo

Další novinky uplynulých dní: Nové útoky na klienty České spořitelny ― Potvrzeno: Warner končí s HD DVD ― Microsoft předává dokumentaci vývojářům open source ― Netscape definitivně skončil ― a více...

Další útoky na klienty České spořitelny

Na zákazníky České spořitelny se snesla další vlna tzv. phishingového útoku. V posledních dnech řadě z nich byly doručeny podvodné e-mailové zprávy, které se ze zákazníků snaží dostat autorizační údaje potřebné k přihlášení do systému elektronického bankovnictví.

Jak už to tak v případě těchto útoků bývá, v e-mailu ― který vypadá, jako by jej poslala právě Česká spořitelna ― je uveden odkaz na podvodnou stránku, která kopíruje vzhled www.servis24.cz. Ta není umístěna na zmíněné adrese, ale na www.servis24.us, která v současné chvíli už ale není funkční.

Není jasné, zda se některý ze zákazníků na „rhybaření“ nachytal. E-mailová zpráva totiž svým obsahem mohla leckoho odradit: text v těle byl napsán zkomolenou češtinou s příměsí azbuky.

Ke stejným útokům došlo už loni v březnu a také v dubnu, kdy klienti téže společnosti dostávali SMS zprávy, které se z nich snažily dostat PIN kódy karet.

Netscape definitivně skončil

Ačkoliv prohlížeč Netscape nedávno vyšel v nové verzi (Netscape Navigator 9), což mělo být jeho zmrtvýchvstání, společnost AOL se rozhodla tento kdysi nejpopulárnější webový prohlížeč poslat do věčných lovišť. (O nové verzi a „zmrtvýchvstání“ pojednával jeden listopadový článek i na našem serveru DSL.cz, ve kterém se dočtete i o jeho historii.)

Jestliže se tedy někdo těšil, že se Netscape vrátí do webových vod a bude konkurovat stále sílícímu Firefoxu (na němž byl sám založen) a stále vedoucímu Internet Exploreru, bude se muset smířit s realitou ― jak prohlásila i společnost AOL, Netscape končí z důvodu nezájmu uživatelů. Na tomto místě bychom se alespoň několika větami měli zastavit. Když se totiž podíváte na statistiky měření zastoupení webových prohlížečů na trhu podle Netapplications.com, zjistíte, že Netscape je na tom lépe než (u nás vcelku populární) Opera. Zatímco Opeře v celosvětovém měřítku patřilo v prosinci 2006 0,64 % trhu, Netscapu o chloupek víc, 0,66 %. Přitom Opera se rozhodně nechystá z trhu stahovat. (Pro úplnost bychom ale měli říct, že nejpoužívanější verzí Netscapu k prosinci loňského roku byla pořád ta s číslem 6.0, nejnovější verze se do výsledků měření ani nevlezla...)

Intel odchází od projektu levných notebooků

Společnost Intel, světoznámý a největší výrobce procesorů, oznámil oficiální odchod z projektu OLPC (One Laptop Per Child, Jeden laptop na dítě, nikoliv za dítě, jak by někdo mohl špatně přeložit), který měl přinést počítače dětem z chudých rozvojových států. Hlavní a prý jediný důvod tkví v tom, že vedoucí projektu kladli na Intel nesplnitelné požadavky: aby se Intel neúčastnil jiných podobných programů na rozvojových trzích. Podle představitelů Intelu tak při rozhodování nehrála žádnou roli skutečnost, že počítače OLPC jsou osazeny i procesory konkurenční firmy ADM (Advanced Micro Devices).

Jak to tak vypadá, problémy se projektu OLPC nepřestanou vyhýbat. Už dříve totiž vyšlo najevo, že původně stodolarový notebook bude mnohem dražší ― když loni v říjnu přišel na trh, stál dvojnásobek, a to cena mohla být ještě vyšší, nebýt dárcovského programu.

Potvrzeno: Warner končí s HD DVD

Už pár měsíců se hovoří o tom, že hollywoodské filmové studio Warner Bros. upustí od podpory HD DVD a vrhne se výhradně na konkurenční formát Blu-Ray. Teď se spekulace potvrdily na výstavě CES 2008. Warner svým rozhodnutím šokoval všechny přítomné i nepřítomné. Nejhůře to nesla společnost HD DVD Promotional Group, která šokovaná realitou zrušila večírek i nedělní tiskovou konferenci, na které měla představit společně se společnostmi Microsoft a Toshiba úspěchy a výhody řešení HD DVD. Překvapivý krok od Warner Bros. to jistě je, vždyť u zrodu HD DVD sama stála. Není jasné, proč nakonec vedení společnosti změnilo svůj názor, ale šušká se o štědré nabídce od společnosti SONY.

Jak celý souboj dvou formátů dopadne, ukáže čas. Nicméně dřívější prognózy dávaly větší šance HD DVD, kterému se dostává větší podpory ze strany pornoprůmyslu a taky kvůli snadnějšímu výrobnímu postupu (v souvislosti s přechodem z lisování klasického DVD).

Microsoft předává dokumentaci vývojářům open source

Vývojáři software s otevřeným (chcete-li veřejným) kódem mají důvod k radosti. Microsoft na příkaz Evropské komise předal za jednorázový poplatek 10 000 euro organizaci PFIF dokumentaci pro vývoj softwaru bezproblémově komunikujícího se systémy Windows. Organizace PFIF tedy materiály předala vývojářskému týmu Samba, který se stará o implementaci síťového protokolu SMB (NetBIOS) do prostředí UNIXU (Linux, Solaris, BSD,...). Tím bude postaráno o lepší komunikaci mezi těmito systémy a operačním systémem Windows (sdílení složek, tiskáren, ...).

Internet v autobuse zadarmo

Autobusový dopravce Megabus.cz provozovaný společností Asiana zavedl do svých autobusů bezplatnou službu pro cestující ― WiFi připojení. Po první dálkové trase Praha – Karlovy Vary přichází dopravce i s linkou Praha – Brno.

Jako poskytovatel internetového připojení byla zvolena společnost Telefónica O2 Czech Republic a jako technologie řešení CDMA, kterým je dálnice D1 spojující Prahu s Brnem velice dobře pokryta. Na první uvedené trase jsou sice problémy, ale na zlepšení pokrytí se už Megabus jedná s T/O2. Podle vyjádření této firmy se průměrná rychlost pohybuje kolem 600 kbit/s a mezi cestující je signál rozdělen pomocí routeru (takže pokud byste se báli, že musíte mít CDMA modem, buďte klidní).

O WiFi na cestách autobusem nějakou dobu hovoří i konkurenční Student Agency. Nicméně kvůli velkému počtu autobusových linek společnost pracuje na jiném řešení, které by internet přivedlo do co nejvíce autobusů. Půjde hlavně o „sesbírání“ datových sítí, které se v danou chvíli v dané lokalitě budou nacházet, a výběr té, která poskytne lepší konektivitu. 

8. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...