Úvod > Články > T-Mobile nabízí internet přes ADSL

T-Mobile nabízí internet přes ADSL

Mobilní operátor T-Mobile rozšířil nabídku svých služeb. Kromě mobilního připojení začal poskytovat internet přes ADSL. Může internet přes pevnou linku v podání T-Mobilu něco nabídnout?

O choutkách tohoto mobilního operátora na internet přes ADSL se šuškalo už v létě a posléze jsme vás o tom informovali i na našem serveru (viz článek Mobilní operátoři nabídnou ADSL).

Na konci srpna odstartoval pilotní projekt a teď 3. ledna T-Mobile začal službu nabízet naostro. První změnou pro někoho jistě vítanou je skutečnost, že Internet ADSL (jak T-Mobile službu nazval) není určen jen business klientele, jak se zpočátku hlásalo, ale i domácnostem. To potvrzuje i Petr Dvořák, ředitel řízení kategorie a produktů společnosti T-Mobile."Věřím, že tato nabídka osloví domácnosti v těch oblastech, kde dosud není náš Internet 4G. Také pro podnikatele máme připraveny speciální tarify. Firmy často potřebují konvergovaná řešení spojující internet přes pevnou linku a mobilní hlasové služby. Nyní najdou u T-Mobile vše, co pro své podnikání potřebují."

Nicméně těžko říct při pohledu na detaily nabídky , zda T-Mobile domácnosti opravdu osloví. Ale popořadě. Nejdříve si tedy zmíníme hlavní body, které proklamuje i samotný T-Mobile

- Internet ADSL již od 399 Kč bez DPH (475 Kč s DPH).

- Noví zákazníci dostanou jeden měsíc surfování zdarma.

- Speciální nabídka také pro firmy.

Jak T-Mobile píše ve svém tiskovém prohlášení, s Internetem ADSL je možné surfovat rychlostí od 2 Mbit/s. Samozřejmě ― což potom v tabulce není opomenuto ― „od 2 Mbit/s” se pojí i se slovíčkem „až, nicméně se to špatně řekne. Každopádně rychlost 2 Mbit/s není jako u jiných ADSL připojení garantována, ale je to maximální rychlost dané varianty připojení.

Jestliže byste doufali, že se domácímu zákazníkovi dostane nabídky bez datových omezení či FUP, rychle na to zapomeňte. T-Mobile český zvyk nijak nehodlá měnit (vzhledem k tomu, že nejde ani o jeho vlastní infrastrukturu, se nelze divit) a nabízí prakticky to co ostatní. K této otázce se ještě vrátíme. Ovšem teď už slibovaný přehled služeb.


Tabulka 1: Nabídka Internet ADSL od T-Mobile  pro domácnosti (*Cena bez DPH/s DPH, zaokrouhleno, nezapočítány poplatky za pevnou linku ani hlasové paušály.)

Na první pohled vidíme již tradiční tři rychlostní varianty pro download (směrem k zákazníkovi) od 2 do 8 Mbit/s. Rychlosti směrem od uživatele (upload) se bohužel od dalších konkurenčních nabídek neliší. Dnes již směšná rychlost 128 kbit/s neudělá radost asi nikomu, kdo chce někdy poslat svým známým alespoň pár rodinných fotek. ADSL se nejmenuje sice ADSL pro nic za nic, ale asymetrie mezi rychlostmi by vůbec nemusely být tak markantní. I nejrychlejší varianta Internet ADSL 8 Mbit/s je doprovázena stále ― pro dnešní účely ― nepostačující rychlostí uploadu s hodnotou 512 kbit/s.

Dalším koloritem jsou datové limity a následovaná aplikace FUP. Datové limity stanovené na ― velkému počtu zákazníků ADSL známých ― 10 až 40 GB na měsíc s aplikací FUP spočívající ve snížení rychlosti 128/64 kbit/s a s cenou dalšího gigabajtu dat ve výši 42 Kč s daní (při zachování původní rychlosti).

Pro někoho možná zajímavější nabídkou je druhá skupina doprovázená dovětkem „Business“. Útok na business klientelu je zřejmý, ale to neznamená, že tento typ nabídky ADSL si nemůže koupit domácnost. Zajímavější z toho pohledu je, že u totožných variant jako výše neexistují datové limity ani rychlostní omezení FUP. Logicky je u této skupiny výrazně vyšší cena (i více než dvojnásobná). Žel bohu ani „Business“ skupina si na vyšší upload nepřijde.


Tabulka 2: Internet ADSL od T-Mobile, skupina „Business“.

Kopírka

Lecjaký čtenář možná prožívá pocit ne nepodobný déjà vu. Při pozornějším pohledu nám totiž neunikne, že nabídka Internet ADSL od T-Mobile je stejná jako nabídka konkurenční (až se v tomto kontextu obávám tohoto slova použít) Telefónicy O2 CZ, jejíž služby také nesou název Internet ADSL. Netřeba dalších slov, sami si nabídky srovnejte (vynechána 6Mbitová nabídka, která neexistuje u T-Mobilu).


Tabulka 3-4: Nabídka O2 Internet ADSL i s typem Extreme (analogickým typu Business u T-Mobile). (*Cena bez DPH/s DPH, zaokrouhleno, nezapočítány poplatky za pevnou linku ani hlasové paušály.)


Malé rozdíly jsou patrné pouze u rychlostí po aplikování FUP. (Pro lepší přehled se podívejte na velký obrázek spojující zmíněné nabídky. Zde.)

ADSL bez pevných hlasových služeb?

Jelikož T-Mobile nenabízí hlasové služby vázané na pevné linky, mnozí z vás by se konečně mohli zaradovat, že na trh přichází tolik kýžená nabídka ADSL internetu bez povinnosti platit pevnou linku. Že by T-Mobile přinesl ADSL a možný balíček spojený s mobilními hlasovými službami? Nikoliv. Či lépe řečeno, ne tak docela. Internet ADSL od T-Mobilu je pořád vázán na aktivovanou pevnou linku a zákazník pořád musí platit Telefónice O2 CZ. (I když ještě jedna „možnost“ existuje, viz níže.)

Zákazník si může vybrat: buďto využívat ADSL pouze v návaznosti na pevnou linku, nebo spojit tři služby zahrnující navíc i mobilní hlasovou službu od T-Mobilu. (Obecně se předpokládá, že kdo si pořídí pevné připojení od T-Mobilu, je už jeho zákazníkem. Vzhledem k charakteru a parametrům služby se nenabízí jiná logická možnost.) T-Mobile v druhém případě svým zákazníkům nabízí slevu. Pomineme-li bezvýznamný „bonusový bonbonek“ v podobě jednoho měsíce surfování zdarma při podpisu smlouvy na 2 roky do konce března letošního roku, máme tady 20% slevu tarify ADSL připojení. Jinými slovy, voláte-li s T-Mobilem a aktivujete-li si jeho ADSL, na účtu vám bude odečteno 20 % z jeho ceny. Má to ovšem také své „ale“: procenta vám sice odečtou, ale maximální slevy je 150 Kč bez DPH (178,50 Kč s daní). (Ještě jedna poznámka ke smlouvě a výši aktivace: pokud zákazník smlouvu na 2 roky podepíše, aktivace služby vyjde na 1 Kč. V opačném případě zákazník zaplatí 594 Kč s DPH.)

Ale vraťme se ještě k otázce pevné linky a všech poplatků spojených s ADSL od T-Mobile. Jak jsme řekli, zákazník bude potřebovat pevnou linku; pokud by chtěl někdo minimalizovat náklady volbou tarifu O2 Mini, má smůlu ― „dostane pokutu“ 119 Kč/měsíc s daní, takže minimální poplatek spojený s pevnou linkou je 356 Kč s DPH měsíčně. K tomu musíme započítat paušál za hlasovou službu od T-Mobile, cenu tarifu Internet ADSL (minus sleva, viz výše) a pak ještě provolané peníze. U prostřední varianty (4 Mbit/s) tak minimální výše poplatku za  ADSL je 926 Kč + paušál za mobil + celkové hovorné.

V ceníku T-Mobilu je ještě zmíněna možnost Internet ADSL bez pevné hlasové služby. Je uveden pouze poplatek za používání pevné linky ve výši 345 Kč s DPH (+ paušál za zvolený tarif ADSL). Fakticky tak vlastně jde o „vykoupení“ za nepoužívání hlasových služeb přes pevnou. „Úspora“ v závratné výši 11 Kč...

Výsledek?

Z pohledu potenciální domácího zákazníka nejde o nic světoborného. Nabídka připojení, parametry, omezení i ceny jsou naprosto stejné jako u ADSL od T/O2. Lákadlem může být snad jen sleva v maximální výši necelých 180 Kč. Na své si možná přijdou firmy, které v konvergencích služeb své výhody určitě najdou. Celá situace se ― alespoň z mého pohledu ― špatně hodnotí, protože chybí jakékoliv bližší informace (od kterých se odvíjí i výše zmíněná fakta). Není ani přesně známo, jak a s kým na ADSL T-Mobile spolupracuje (byť podle nabídky se jasná, značně překvapivá, odpověď nabízí). Jasno v tom neudělala zatím ani jiná média: všechna přebrala jen základní (či spíše povrchní) informace uvedené v tiskové zprávě T-Mobilu, anižby se na celou věc podívala jakkoliv podrobněji. Nabízí se proto otázka, zda ― vzhledem k nulové publicitě a neexistujícím reklamním akcím ― T-Mobile opravdu ADSL nabízí naostro a zda nakonec celá služba nebude mírně přehodnocena/pozměněna.

9. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetupřipojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.