Úvod > Články > Software za 0 Kč včetně DPH? II.

Software za 0 Kč včetně DPH? II.

V dnešním přehledu zdarma dostupného softwaru se pokusíme zaměřit na tvorbu internetových stránek, programování, vypalování či práci se soubory. Nad tím, zdali mají placené programy alternativu, se pokusíme zamyslet v následujícím článku.

Již v prvním díle jsme předeslali, že open-source a freeware projekty testy v odborných časopisech nevyhrávají, protože se často snaží především o to, aby funkčně nahradily komerční konkurenci, což znamená časové zpoždění ve vývoji těchto programů.

Většina z nás však nejnovější verze placených programů nevyužívá, protože jejich funkce se často stávají svátečně využitelnými. Je pak otázkou, zdali se vyplatí investovat několik tisícikorun do funkcí, které využijeme jen jednou či dvakrát za život, pokud tedy vůbec.

Webové stránky snadno a rychle

Narozdíl od předchozího článku, kde jsme probírali kategorie, ve kterých existují neplacené plnohodnotné alternativy, zde bude hledání obtížnější. Pokud potřebujete programy jako Macromedia Dreamweaver 8 či HomeSite 5.5, pak budete zklamáni. Žádný zdarma dostupný nástroj jim nekonkuruje a zřejmě ani konkurovat nemůže.

Pokud ovšem nepotřebujete vytvářet rozsáhlé weby plné multimediálních prvků a postačí vám něco jednoduššího, pak se jistě několik alternativ najde. Mezi WYSIWYG editory hledejme nástroje především pro začátečníky, nebo pro ty, co nechtějí s tvorbou ztrácet příliš mnoho času.

NVU nabízí přehledné prostředí, vestavěného FTP klienta, velice solidní CSS editor, kontrolu validity kódu a je tak velice zajímavým nástrojem na tvorbu statických webů. Nevýhodou je naprostá absence podpory dynamických prvků jako PHP, ASP, JSP… Celkově je ale zajímavou zdarma dostupnou volbou, pro menší a jednodušší projekty.

BlueVoda je založen na jednoduché práci se šablonami. Do těch pak jen vkládáte vlastní obsah. K dispozici je celá řada předdefinovaných tlačítek, log a bannerů. Autoři tvrdí, že tvorba webových stránek je stejně náročná jako práce ve Wordu. Pokud nepožadujete příliš velkou míru svobodné tvorby a potřebujete rychle vyrobit solidně vypadající web, může být právě tento produkt vašim černým koněm. Podpora drag and drop ve tvorbě html stránek je jistě počinem, který si zaslouží vaší pozornost.

Mezi NoWYSIWYG editory lze najít opravdu kvalitní a takřka profesionální produkty -First Page 2006 FINAL je špičkovým editorem s podporou celé řady skriptovacích jazyků. K dispozici je několik módů, která nastavují vzhled a organizaci menu podle pokročilosti uživatele. K dispozici je také 1 500 předdefinovaných skriptů, které můžete umístit na vaše stránky. Samozřejmostí je pokročilá zpráva projektů, FTP klient a další užitečné drobnosti. V této kategorii je po HomeSite 5.x druhým nejsilnějším produktem. K dispozici je také placená verse s technickou podporou a s některými nadstandardními funkcemi.

Zajímavým a velice účinným nástrojem pro práci s CSS je TopStyle, který možní vytvořit externí soubor s kaskádovými styly během několika málo minut. K dispozici je také náhled, práce s třídami a mnoho dalšího.

Zajímavým českým počinem je také například H-Brouczek, nástroj který kombinuje jak přímou tvorbu, tak práci se zdrojovými jazyky (html, php, asp). Pokud máte nainstalovaný příslušný lokální server, umožní vám také náhled na dynamické stránky. Některé důležité funkce zatím přibývají jen velmi postupně (např. validace kódu), ale i tak se jedná o nástroj, který jistě stojí za zkoušku.

Vypalování rychlostí blesku

Pokud nejste držiteli licencovaného produktu Nero či jiné komerční pokročilé aplikace, pak máte překvapivě široké možnosti. Ještě před dvěma lety byla situace na poli zdarma dostupných nástrojů dosti neutěšená. Dnes je však nabídka poměrně dostačující.

Burn4Free nabízí vypalování audia z různých vstupních formátů (WAV, WMA, MP3, MP2, MP1 and OGG),  podporu CD-R/CD-RW/DVD-R/DVD+R/DVD-RW/DVD+RW/DVD-RAM mechanik (SCSI - IDE/EIDE - USB) či více cest k vypálení CD/DVD (přes drag & drop, menu přiřazené pravému tlačítku myši či interní, interní souborový manager). Někteří uživatelé však mají problémy s nedostatečnou rychlostí.

CDBurnerXP mnohými označován za velkého konkurenta Nera. Nabízí širokou škálu podporovaných mechanik (kterých je již více než 1000, a abyste nerazili na nepodporovanou, musíte mít asi poměrně smůlu), bohaté funkce a přehledné pracovní prostředí. Nedostatky je naopak neumí vypalovat na dvouvrstvá DVD, DVD Video či kopírování mezi dvěma mechanikami. Stížnosti jsou také na chod v MS Vista.

Pokud hledáte jednoduchý program, který umí jen jednoduše vypalovat CD/DVD datová či audio, pak může váš zrak dopadnout například na DeepBurner, ve versi free.

Velice užitečným nástrojem pro práci s iso soubory a emulací virtuálních mechanik vůbec je DAEMON tools.

Programování

Pokud máte v úmyslu programovat operační systémy či složité počítačové hry, pak budete zřejmě nuceni užít služeb placených programů. Pokud však máte ambice o něco nižší, možná Vám nabídka několika zajímavých nástrojů přijde vhod.

Asi nejlepším nástrojem pro „Céčkaře“ je Dev-C++. Ten nabízí přehledné pracovní prostředí, překladač jazyka C/C++ a nástroj pro ladění programů. Editor podporuje zobrazování syntaxe jazyka a editování "resource" souborů, bezproblémová je také práce s knihovnami. Mé zkušenosti s používáním o něco starší verse jsou poměrně pozitivní, snad až na občasné problémy se stabilitou.

Pro milovníky „školního “ Pascalu pak můžeme doporučit Dev-Pascal, který je v postatě klonem Dev-C++, pro Pascal. Zvýrazňuje syntaxi, správce projektů, šablony a mnoho dalšího. Dobře pracuje i ladič chyb.

Také pro programátory v Javě existují kvalitní nástroje, které jsou zdarma dostupné. NetBeans IDE je populární visuální prostředí, které umožňuje instalaci celé řady Plutonů, které umožní rozšířit funkce programu například o podporu C++. Prostředí lze dobře využít i pro tvorbu webu, například aplikace v AJAX, JSF a další. Pokud vám toto prostředí z jakýchkoli důvodů nevyhovuje, pak můžete využít například Eclipce, který lze kromě nástrojů pro programovaní aplikací pro Javu, zvládne s přídavnými balíčky i práci s webem za podpory PHP či C++.

Práce se soubory

I v tomto odvětví platí, že Total Commanderu se některý produkt vyrovná jen těžko, ale i zde lze úspěšně hledat a nacházet zajímavé projekty. freeCommander nabízí solidní práci se soubory, hex či binárními soubory, prohlížení obrázků či tvorby screenshotů. Bezproblémová je práce s klávesovými zkratkami, či možnosti individuálního nastavení. Umí vytvářet archivy zip či cab. Nevýhodou je absence FTP klienta. Unreal Commander je dalším zajímavým produktem – kromě obvyklé práce se soubory podporuje vylepšené vyhledávání, práci se záložkami, dávkové úpravy souborů a obsahuje i FTP klienta. Jeho hlavní předností je však schopnost používat rozšíření WLX a WCX, která používá i Total Commander. Díky nim je množství funkcí prakticky neomezené a váš souborový manažer může být zcela unikátně konfigurovatelný. Pro svou rychlost a malou velikost (asi 210 kb) je stále oblíbený i stařičký  Servant Salamander 1.52.  Všechny produkty jsou mimochodem lokalizovány.

Potřebujete vytvořit komprimovaný adresář? Dobrou volbou může být ZipGenius, který je skinovatelný, obsahuje FTP klienta, bez problémů pracuje s hesly a především si poradí s většinou používaných archivačních typů – zip, rar, arj, cab, iso,… Jeho nedostatkem je však malá stabilita. Alternativou pak může být například populární 7-zip.

Také kvalitní FTP klient je k mání zdarma. Pokud vám z nejrůznějších důvodů nedostačují ty, zabudované v souborových manažerech, pak je možno sáhnout po oblíbeném FileZilla, který nabízí například možnost podpory připojení přes firewall či proxy server, podporu SSL, možnost uchovávání jednotlivých relací připojení a mnoho dalšího. Další volbou může být například LechFTP, který z nestandardních funkcí mimo jiné umí navázat přerušené stahovaní nebo obnovit spadlý přenos.

Závěr

Jak je vidět, zdarma dostupnému softwaru se daří lépe než kdy jindy, a v některých oblastech se již plně vyrovná placené konkurenci, nebo ji dokonce i předběhne. Hlavním důvodem jeho používání je však především poměr ceny a výkonu. Jen odhadem si zkuste vypočítat, kolik peněz by stálo komerční programové vybavení, ke kterému jsme v těchto dvou dílech našeho seriálu hledali alternativy. Byl by to několikanásobek ceny běžného PC. Pokud tedy nechceme krást, nabízí nám freeware a open-source velice často dobrou možnost kvalitně využívat počítač.

17. 1. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...