Úvod > Články > Zapomeňte na Visty, Windows 7 jsou zde

Zapomeňte na Visty, Windows 7 jsou zde

U nás se Windows Vista neprodávají ani rok a už se objevují informace o další generaci tohoto operačního systému od MS. Windows Seven se možná na trh dostanou dříve, než jsme si mysleli. Uvnitř článku snímky i video z nového operačního systému!

MS Windows Vista jsou v divné pozici. Neustále čteme o stížnostech uživatelů, píše se o jejich rozličných problémech, ale zároveň probíhá intenzivní vývoj prvního servisního balíku, který by měl k přechodu z Windows XP přesvědčit zatím nerozhodnuté uživatele. Přitom „XPéčka“ se mají brzy dočkat posledního, třetího servisního balíku, který z už tak zavedeného a osvědčeného systému učiní ještě spolehlivější prostředí. Zároveň se čím dál častěji hovoří o další generaci Windows, kterým se zatím říká Windows 7 (Seven) podle číslování verze jejich jádra.

Před několika dny se na různých webech vyrojily informace o tom, že Microsoft začal svým klíčovým partnerům dodávat první milník Windows 7, jejich ranou vývojovou verzi. Ta se tak i označuje: Windows 7 Milestone 1. Spekuluje se o tom, že Milestone 2 přijde během dubna či května a Milestone 3 ve třetím čtvrtletí 2008. Beta verze ani Release Candidate (RC, kandidát na vydání) nemají ještě daný termín vydání. O to nejistější je uvolnění ostré verze Windows 7, ale prý vcelku reálně vypadá už rok 2010. Dokonce zaznívají hlasy, že by se mohly objevit už ve druhé polovině roku 2009.

Podle dostupných zpráv existují Windows 7 stále ve dvou variantách: jak moderní 64bitové, tak i klasické 32bitové.

Plané řeči?

Informace o vývojové alfa verzi Windows 7 leckdo ovšem pokládal za povídačky. Záhy se ale objevily i první psané zkušenosti. Nejprve bylo známo číslo sestavení alfa verze Windows 7, ale to právě samo osobně vzbuzovalo pochybnosti: Windows 7 Milestone 1 Build 6.1.6519.1. Právě ta část „6.1“ neodpovídá tomu, že Windows 7 jsou Windows 7; jinými slovy, jádro 6.1 je obsaženo v chystaném systému Windows Server 2008.

Na serveru NeoWin.net se objevil následující příspěvek, který informoval o prvních zkušenostech s Windows 7.

„Na mém hlavním počítači se [systém] ptal na ovladač SATA (to se mi při instalaci Vist nikdy nestalo, jelikož moje disky byly v BIOSu nastaveny na IDE). Poté, co jsem ovladač přidal z USB klíčenky, instalace konečně začala. Ovšem po prvním restartu [systém] nenabootoval. Na mém notebooku proběhla instalace bez problémů, ale chyběla podpora ovladačů pro grafickou kartu. Po mnoha pokusech jsem to nakonec vzdal, takže efekty Aero jdou pro teď stranou.“

Nejprve tak chyběly úplné informace o grafickém rozhraní Windows 7, třebaže Aero patrně nechybí (o tom níže). Nicméně tento nedostatek podložených informací byl zase vodou na mlýn všem těm, kdo o existenci novém systému od Microsoftu pochybovali. Stejný autor poté ještě dodal: „Grafické rozhraní, jak můžete hádat, je velice podobné jako u Vist. Netuším, jestli ― až použiju vhodnou grafikou kartu ― na mě nevyskočí nějaké překvapivé blikající věci. Systém je velice svižný a po startu zkonzumuje sotva 480 MB paměti.“

Windows 7 přicházejí s vylepšeným Windows Explorerem (Průzkumníkem/správcem souborů), písmy XAML a aplikací XPS Viewer (prohlížeč souborů XPS). V přehledu na serveru NeoWin.net se dále píše o integraci gadgetů (miniaplikací) přímo do exploreru. „Můžete pravým tlačítkem kliknout na plochu a vybrat ‚Přidat gadget‘ nebo ‚Skrýt gadget‘,“ pokračuje příspěvek. Tamtéž dále stojí, že přibyla miniaplikace Windows Media Center informující o přehrávané skladbě.

Mezi nejvýraznější novinky, kterých si uživatel ihned všimne, patří vylepšené nástroje pro práci se sítí. Ty mají mít schopnost zjistit, v jaké síti člověk je a podle toho změnit nastavení a zařízení; pomocí účtu Live si člověk může přenášet nastavení Internet Exploreru i oblíbené položky. Přítomné jsou i nové verze Kalkulačky, Malování a Wordpadu využívající WPF. Instalace prý zabere 10 minut a vyžaduje jedno restartování počítače.

Cosi jako důkaz

Pořád to však byla nepodložená tvrzení. Spousta zainteresovaných čtenářů žádala však více: nějaký hmatatelnější důkaz, že Windows 7 opravdu mezi partnery Microsoftu běhají. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a na webu se objevily první snímky. A opravdu: Windows 7 M1 skutečně vypadají jako Windows Vista, jak se psalo. Tomu se není co divit, protože i Windows Vista ve své rané fázi vypadaly jinak. Je více než jisté, že grafické rozhraní se bude řešit až v pozdějších fázích vývoje.



Větší snímek zde.

Pár snímků můžete vidět i v tomto článku, ale asi sami tušíte, že to chce něco víc. Každý uživatel seznámený s grafickým softwarem ví, že takové snímky „nových Windows“ si může udělat sám. Takže přišel další „důkaz“: video.

Střízlivý pohled

Zdali informace jsou pravdivé a zda snímky a video jsou opravdu z prostředí Windows 7, vědí asi jen jejich autoři a Microsoft. Ten o celé záležitosti mlčí, což je pochopitelné ― prozrazování detailů o budoucích funkcích se mu nevyplatilo například ani v případě Vist, kdy čelí stížnostem rozhořčených uživatelů, kteří marně čekají na „extras“ pro Windows Vista Ultimate, nejdražší verzi Windows Vista.

Když uvážíme velkou prodlevu mezi Windows XP a Windows Vista, spekulace o vydání nové generace Windows za rok či dva nevypadá příliš realisticky. Na druhou stranu, v rozmezí několika málo let vyšly Windows 95 až XP (95, NT 4.0, 98, 2000, ME, XP). Microsoft prodal už více než sto milionů kopií Windows Vista, takže z tohohle pohledu jsou Visty úspěšné ― nadešel tak čas vydat nový systém?


Větší snímek zde.

Visty se asi dočkají většího rozmachu a spokojenosti uživatelů s příchodem prvního service packu, takže má cenu přijít na trh s novou verzí tak brzy? Jestliže ale Visty přinesly, co měly, není to nereálné. Pak bychom na ně mohli nahlížet jako na první systém svého druhu, od kterého se bude odvíjet vývoj dalších a lepších systémů ― takže v případě, že Windows 7 přijdou na trh opravdu brzy, by v jistém smyslu představovaly jeden velký test na uživatelích.

Jestliže tedy uživatelé otálejí s pořízením Windows Vista, mají další námět k zamyšlení. Windows XP dostanou za pár měsíců další servisní balík, přibudou nové funkce a zároveň se hovoří o Seven, které mají být svižnější a méně náročné než Visty ― jsou tohle dostatečné důvody vynechat Visty? Možná. Ale ty je možné, že Seven nepřijdou na trh dříve než za čtyři roky. Přitom už dnes pro spoustu hardwaru neexistují ovladače pro Windows XP. Asi i vám tohle připadá jako začarovaný kruh ― spekulovat ale můžeme, jak dlouho chceme. Dokud Windows Seven nevyjdou nebo pokud se neobjeví přesnější informace.

Další snímky můžete nalézt na webu Softpedia.com.

30. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...