Úvod > Články > Obrovské problémy s e-maily u O2

Obrovské problémy s e-maily u O2

A další novinky uplynulých dní: Windows Vista SP1 a Server 2008 ― Eurostat: Češi viry trpí nejméně v EU ― Firefox zase opravovaný ― eBay konečně v Česku? ― 12 záplat od Microsoftu ― a více...

Obrovské problémy s e-maily u O2

V posledních dnech se čím dál více zákazníků Telefónicy O2 ozývá kvůli problémům s e-mailovými zprávami. Odchozí zprávy nabíraly či nabírají i několikadenní zpoždění.

Někteří zákazníci o svých problémech s e-mailovou schránkou, hlavně tedy s odchozí poštou, informují na webových diskusních fórech a svízele s poštou prý zaznamenávají již od října loňského roku.

Kupodivu o těchto problémech Telefónica O2 CZ nijak dobře své klienty neinformuje. V sekci Tiskové zprávy o potížích se SMTP servery nenajdete ani zmínku. Po zmateném hledání je ale k přečtení vyjádření v sekci O čem se mluví. A to ještě není zpráva viditelná v levém menu, ale až na samém spodku webové stránky.

„V úterý 5. února došlo k extrémnímu nárůstu e-mailového spamu a virů, jež jsou odesílány ze zahraničí na náhodné e-mailové adresy v České republice, tedy i na e-mailové adresy zákazníků společnosti Telefónica O2. Tím došlo k přetížení jednoho z našich e-mailových SMTP serverů a vytvořila se dlouhá fronta čekajících e-mailů některých zákazníků. Ihned po identifikaci útoku naši technici začali tuto situaci řešit. Následně došlo k jeho zastavení a řešení důsledků vzniklého stavu. V současné době je situace stabilizována, zákazníci mohou nyní přijímat elektronickou poštu standardně.“

Kromě toho se v tomtéž vyjádření hovoří o plánované výměně hardwaru, který by měl zvýšit výkon e-mailových služeb o 30 %. K implementaci nových zařízení dojde dnes 11. února.

"Současně s tím budeme implementovat inovovaný SW celého systému, který zahrnuje i inovované antispamové a antivirové programy. Tímto řešením zvýšíme v průběhu března kapacitu až o 60 %. Zákazníci by tak v nejbližší době měli pocítit značné zrychlení e-mailové komunikace.

„Všem zákazníkům, kterých se omezení služby dotklo, se omlouváme a rádi bychom je ujistili, že po celou dobu pro ochranu jejich e-mailové pošty před viry a spamem děláme maximum," končí zpráva na webu T/O2.

eBay konečně v Česku? Ne tak úplně

Pravděpodobně nejpopulárnější internetová aukční síň eBay míří do České republiky. V Česku nebude ještě fungovat česká verze eBay v podobě aukční síně, ale jeho marketingové a analytické centrum pro průzkum evropského a asijského obchodu. Sídlit bude na stejném místě jako její dceřiná společnost Skype.

Firefox zase opravovaný

Jeden by se málem bál, že se v Mozille, co se Firefoxu 2 týká, nějak spí... Když ke konci loňského roku vyšlo v rozmezí pár týdnů hned několik aktualizovaných verzí tohoto prohlížeče, vypadalo to, že látání Firefoxu verze 2 nebude brát konce. Ovšem od počátku prosince se nic nedělo: až teď. Vyšel Firefox 2.0.0.12, v němž vývojáři opravili deset chyb, z nichž tři jsou kritické, jedna závažná. Řeší se bezpečnost i stabilita. Všichni, kdo Firefox používají, by aktualizace měli nainstalovat.

Ač jsme minulý týden avizovali vydání třetí beta verze nové generace Firefoxu, ta by měla vyjít počátkem tohoto týdne, možná i dnes. Mezi nejhlavnější novinky v novém Firefoxu 3 beta 3 má patřit přímá podpora podcastů, což bude fungovat podobně jako RSS a přehrávat je bude možné přímo v prohlížeči.

12 záplat od Microsoftu

Zítra je druhé úterý v měsíci, tedy nastává čas pravidelné dávky aktualizací a záplat pro systémy Windows, Internet Explorer a MS Office. Mělo by vyjít celkem dvanáct záplat, z nichž sedm má být kritických a zbylých pět důležitých.

Pokud máte povoleny automatické aktualizace, stažení a instalace se provedou samy, v opačném případě navštivte web Windows Update nebo pro ruční stažení (a případnou integraci balíčků pomocí nLite do instalačního média) se vydejte do sekce Aktualizace na stránkách Microsoft Download Center.

The Pirate Bay prohrává

Pře mezi organizací IFPI a The Pirate Bay, trackeru sítě BitTorrent, neberou konce. IFPI teď vyhrála další bitvu, když si v Dánsku vydupala znepřístupnění webu The Pirate Bay zákazníkům poskytovatele Tele2. Kroky dalších poskytovatelů připojení teprve přijdou a záleží také na případná rozhodnutí dánských soudů.

Těžko říct, jak se to projeví v míře pirátství, protože dle statistik ze dvou milionů přípojek v Dánsku patří Tele2 asi jen 4 procenta.

Windows Vista SP1 a Server 2008

Microsoft dokončil práce na tolik očekávaných produktech. První servisní balík pro Visty i nový operační systém Windows Server 2008 jsou hotovy. Oba produkty se nacházejí ve finální fázi RTM, míří tedy mezi distributory. Windows Server 2008 bude v prodeji už od 1. března, SP1 pro Windows Vista přijde trochu později.

Podle všeho se Vista SP1 dostane do systému Windows Update někdy v půlce března v podobě volitelné aktualizace. Pro našince bude balík připraven s určitým zpožděním, neboť na Windows Update se nejprve dostane verze v hlavních jazycích (anglicky, německy, španělsky a japonsky), ostatní jazykové mutace přijdou trochu později.

Už se objevily jisté problémy s instalací kvůli nekompatibilitě s blíže neurčenými ovladači. Vista SP1 se tak přes Windows Update dočká jakési pojistky kompatibility a pokud systém vyhodnotí, že SP1 by mohla napáchat nějakou tu neplechu, instalace neproběhne.

Eurostat: Češi viry trpí nejméně v EU

Nejde o zprávu lékařské komise, ale ČTK informovala s odvoláním na výsledky Eurostatu, že čeští uživatelé se s počítačovými viry setkávají nejméně často z celé Evropské unie.

Podle výsledků průzkumu jen sedm procent českých uživatelů se v posledním roce stalo oběťmi virů, kvůli kterým přišli o svá data nebo zaznamenali snížení výkonu počítače. Naproti tomu v Litvě tento problém řešila bezmála polovina uživatelů.

V celé Evropské unii přitom virem za posledních dvanáct měsíců byly nakaženy počítače necelé čtvrtiny lidí, takže i vzhledem k tomuto číslu jsou na tom Češi velice dobře.

11. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.