Úvod > Články > UPC spouští dva HD kanály

UPC spouští dva HD kanály

Společnost UPC Česká republika do své programové nabídky zařazuje dva kanály vysílané ve vysokém rozlišení (HD).

Kabelový a satelitní operátor UPC nové programy zařazuje do své nabídky digitálního vysílání přes kabel (DVB-C; Digital Video Broadcasting – Cable). Dvěma kanály ve vysokém rozlišení jsou National Geographic HD a Voom HD. National Geographic HD je anglickou verzí programu National Geographic Channel v HD kvalitě (vysílá se ve stereu a v Dolby Digital), Voom HD vysílá směs filmových snímků, seriálů, sportovních přenosů, hudebních pořadů i dokumentů (v Dolby Digital). Druhý jmenovaný přitom vysílá bez přestávky 24 hodin denně. Obsah bude pravděpodobně tvořen vybranými tituly z celkem patnácti HD kanálů dostupných ve Spojených státech (ze sítě Voom HD Networks)

Oba programy byly automaticky přidány do základní nabídky Standard a obsaženy jsou taktéž v programu Supreme. Zákazník k jejich sledování bude potřebovat set-top box určený pro příjem HD vysílání. Ten UPC pronajímá za 150 Kč na měsíc.

Podle tiskové zprávy to nejsou jediné programy v HD kvalitě, které UPC bude ve své nabídce mít. To potvrzuje i Václav Bartoň, generální ředitel UPC: „V našem hledáčku máme řadu dalších – počínaje filmovými a konče sportovními. Zvláštní zájem máme o ty, které budou schopny nabídnout v HD kvalitě nejlepší sportovní podniky tohoto roku: fotbalový šampionát Euro 2008 a letní olympijské hry. Zákazníci UPC se mají na co těšit. Rozlišení televizního obrazu ve formátu HDTV je téměř pětkrát vyšší, než je současný standard digitálního vysílání, což znamená, že výsledný televizní obraz má mnohem prokreslenější detaily a intenzivnější barvy.“

UPC tak splnila to, o čem se delší dobu hovořilo předtím. Fenomén HDTV táhne nejen ve světě, ale už i u nás. Což sám generální ředitel Bartoň nepřímo potvrdil v téže tiskové zprávě, když si neodpustil malý rýpanec do konkurence.  „Po mnoha různých proklamacích a více či méně experimentálních pokusech různých subjektů to je právě UPC, kdo přichází jako první v České republice s řádnou a celodenní nabídkou HD vysílání.“

Čtenáři DSL.cz vědí, že uvedené tvrzení není zcela přesné. První řádné komerční HDTV vysílání (přes IP protokol; IPTV) zahájila společnost Mattes AD, která pod obchodní značkou 802.cz nabízí kompletní Triple Play řešení (přes optickou infrastrukturu) a která společně se slovenskými operátory Orange a Micronet loni v létě přinesla čtyřiadvacetihodinové vysílání kanálu Nonstop kino HD.  Nesmíme zapomínat ani na Telefonicu O2 CZ, která vysílá v HD Českou televizi, byť obraz se do této kvality dopočítává. A taky se nějakou dobu, třeba přes infrastrukturu zmíněné 802.cz, vysílá v HD kvalitě i televize Nova (jen vybraný obsah, většina vysílání je v klasické, standardní kvalitě). Ovšem z pohledu dostupností služeb na bázi IPTV (u nás v Česku) je tak trochu pochopitelné, že dominantní kabelový operátor tyto první vlaštovky označí za „pokusné králíky“.

Trocha nepřesností v médiích

Většina českých velkých internetových médií přebrala tiskovou zprávu UPC takříkajíc z povinnosti a redaktoři samotnému obsahu asi moc pozornosti nevěnovali. Jak jinak si vysvětlit chaos a následné diskuse a otázky kolem rozlišení vysílání. Všude se totiž objevily informace o maximálním rozlišení obrazu 1020i. Technické specifikace, či alespoň nějaké techničtější informace, UPC v tiskové zprávě nepřineslo, takže v tom jasno nemá skoro nikdo. Jak je to s datovým tokem, můžeme zatím jen taky hádat, ale v na podzim se hovořilo o 12 Mbit/s na jeden HD program a použitém kompresním formátu MPEG-4. Standardní digitální vysílání je přitom přenášeno v kompresním formátu MPEG-2.

Ale zpět k maximálnímu rozlišení 1020i. Jak mnozí ze čtenářů ví, konkurence nabízí HD kanály s rozlišením 1920x1080i, což je u HD „normální“. Asi každého napadne, že „1020i“ bude jen překlep, který převzali i redaktoři ostatních médií. A máte s největší pravděpodobností pravdu. Pokud ovšem UPC nepřineslo opravdu něco nového.

Tato hodnota je uvedena právě i v tiskové zprávě UPC, v níž stojí: „Digitální kabelový přijímač Handan CV7000-HD přijímá digitální vysílání v kompresních formátech MPEG2 a MPEG4, výstupní rozlišení lze nastavit na 576p, 720p a 1020i.“

Zákazník, který nemá Full HD televizor si tedy může na set-top boxu nastavit výstupní rozlišení dle potřeb. Ovšem 1020i bude hledat marně. Nejrychleji si to ověříme prostudováním manuálu k zmíněnému set-top boxu; manuál je ke stažení například zde. Na stránce 14 se píše: „Zde můžete zvolit rozlišení vašeho HDTV televizoru z možností 1080i, 720p, 576p,“ takže debaty o novém formátu mohou utichnout.

15. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...