Úvod > Články > Windows Vista mají problémy. A zlevňují.

Windows Vista mají problémy. A zlevňují.

Je to sice už víc než rok, co byly Windows Vista uvedeny na trh, ale u uživatelů si pořád příliš přízně a nadšení nezískaly. A to ani přesto, že je vlastně na světě i první servisní balík ― ten ale přináší problémy. A ceny Windows Vista klesly teď skoro o polovinu...

Jestliže je něco na blozích a diskusních fórech za poslední rok omíláno stále dokola, je to bezesporu nový operační systém Microsoftu, Windows Vista. O něm se napsalo už tolik, že by se zdálo, že nemá cenu psát nic nového. Microsoft dokončil první servisní balík, na který čeká spousta lidí, a to ať současní majitelé Vist, nebo ti, kteří si je sice chtějí koupit, ale ne bez SP1. Tím to ale nekončí. Ukazuje se totiž, že první servisní balík, který by měl řešit ty největší problémy, sám potíže přináší. Tedy přesněji řečeno, těžké chvilky uživatelům způsobuje přidružená aktualizace, která je pro nainstalování balíku nutná (instalace SP1 na mnoha strojích totiž končí neúspěchem).

Systém šitý horkou nití?

Finální verze Windows Vista byla dokončena koncem roku 2006 a na trhu se objevila koncem ledna 2007. Od té doby si k letošnímu lednu Visty ve světě získaly 12% podíl na trhu operačních systémů (u nás necelých 7 %; více v nedávném přehledu statistik). Microsoft sice považuje jejich prodejnost za velice dobrou (100 milionů kopií je opravdu dobrý výsledek), ale kýžených 70 % si v červnu z koláče ukousnou jen těžko (tak zněly první předpovědi či spíše přání). V tu dobu by Windows XP měly mít už jen 20% podíl, ovšem podle reakcí uživatelů to vypadá na pravý opak; jak se zdá, i v červnu budou zavedená „XPéčka“ stále jedničkou. Jestliže si máme tipnout, tak pokud Windows Vista budou růst touže měrou, v červnu budou nainstalované na zhruba 19 % počítačů. Každopádně se zdá nepravděpodobně, aby se v té době jejich zastoupení vyhouplo výrazně nad 20 %. Vždyť podíl ve výši 70 % si Windows XP získaly až kolem roku 2005 ― vydány přitom byly už v roce 2001. A musíme uznat, že skok mezi Windows 98, potažmo Windows Millenium, a Windows XP byl neporovnatelně větší než mezi XP a Vistami.


Měření podle Netapplications.com

Podle zlých jazyků jsou Visty právě pokračovateli Millenií. Samozřejmě ne co se technického provedení týče, ale tím, že se dlouhodobě neujmou a čeká je brzký odchod z počítačů, jak to bylo i s Millenii. Millenia sice byla o něco pokrokovější než „98čky“, přinesla multimediální prvky, které se poté objevily ve Windows XP, ale zároveň si na tehdejší dobu brala hodně systémových prostředků a v některých věcech prostě nebyla dotažena do konce. To, že Visty by mohly být takovým předstupněm dalšího systému, se nabízí také. Proč?

Za prvé zdrojový kód Vist byl napsán velice rychle: ačkoliv jejich vývoj probíhal už od počátku nového tisíciletí, v druhé půlce roku 2004 začali vývojáři odznova. Problém byl v tom, že Windows Vista měly fungovat na novém souborovém systému WinFS, což se ale nepodařilo realizovat, takže se jejich kód smazal a napsalo se vše znova v jazyce C++ a použit byl známý souborový systém NTFS. Když uvážíme, že RTM verze byla hotova počátkem listopadu 2006, dostaneme asi dva roky vývoje systému, jaký teď známe.

Často se tak můžeme setkat s tvrzením, že Visty jsou jen předskokanem dalšího systému, který bude zahrnovat vše, co měly zahrnovat už samy Visty (nejen podporu WinFS). A to je ten onen další bod: Za druhé, v Microsoftu se současně pracuje nejen na zdokonalování Vist či posledním, třetím servisním balíku pro Windows XP, ale také na zbrusu novém systému Windows Seven. O různých spekulacích táhnoucích se internetovými vodami jsme si pověděli také, třeba v článku Zapomeňte na Visty, Windows 7 jsou zde.

Čtenáře mohlo zarazit, že na uveřejněných snímcích je uvedena verze jádra 6.1, přestože podle krycího jména mělo jít logicky o jádro 7.0. Na druhou stranu, můžete si říct, není problém po dokončení jádra jej přečíslovat. Asi budete mít trochu pravdu. Hned vysvětlím. Ukázalo se totiž, což vás asi překvapí, že instalace Windows 7 M1 (Milestone 1) vyžaduje nainstalované Windows Vista s prvním servisním balíkem ― samostatná a životaschopná instalace neexistuje (oba systémy pak fungují jako dual boot). Hodně se namluvilo o tom, že Vista SP1 stejně jako Windows Server 2008 budou mít novější NT kernel (jádro), tedy verzi 6.1 ― to se však nepotvrdilo. Vista SP1 má stále jádro 6.0 stejně jako Server 2008. Malý skok v číslování u Windows 7 tak ukazuje možná jen a pouze na to, že tento operační systém je ještě ve velice rané fázi vývoje.

Někteří malou změnu v jádře pojali po svém a současnou verzi Windows 7 označují spíše za alfa vývojovou verzi druhého servisního balíku Vist. Můžeme, ale nemusíme s nimi souhlasit. Jednak Microsoft o těchto věcech zarytě mlčí, takže spekulacím se meze nekladou, ale také je jedno, jak tento kus softwaru nazvete. Microsoft totiž už možná jednu chybu udělal v případě XP ― spousta analytiků se kdysi shodla, že druhý servisní balík z roku 2004 udělal díky spoustě nových vlastností z Windows XP prakticky nový systém, který mohl Microsoft prodávat zcela samostatně. Jak to nakonec bude doopravdy, se samozřejmě dozvíme postupem času, ale dá se čekat, že současná koncepce Vist je opravdu odrazovým můstkem pro vývoj nového operačního systému, ve kterém se dotáhnou do konce původní plány, které měli vývojáři s Vistami.

Windows XP stále rychlejší

Na světě je další srovnávací test výkonu Windows Vista SP1 a Windows XP SP2, tentokráte z dílny ZDNet. O co přesně šlo, si zájemce zjistí na uvedených stránkách, ale pro nás je v tuto chvíli podstatná ta skutečnost, že Windows XP SP2 jsou na tomtéž hardwaru rychlejší než Windows Vista s již nainstalovaným servisním balíkem ― XP zvítězily na celé čáře. Z patnácti provedených testů vyhrály v jedenácti, Visty vyhrály ve dvou a dva testy dopadly nerozhodně. A to nebyly testovány XP SP3, které podle dřívějších informací jsou na tom výkonnostně ještě lépe.

Aktualizace KB937287 a obrazovka smrti

Microsoft přes Windows Update nedávno začal distribuovat aktualizaci systému KB937287, která je nutná pro úspěšné nainstalování SP1. Ovšem záhy po uvolnění se objevila spousta rozhořčených reakcí uživatelů, kteří už nemohli Visty spustit. Ocitli se v nekonečné smyčce restartování počítače: při startu Windows se objevuje nechvalně proslulá modrá obrazovka smrti a systém se restartuje. Microsoft aktualizaci ze systému Windows Update okamžitě stáhl a zkoumá, co za problémy stojí.

Podobný problém se přitom objevil už jednou, na konci října minulého roku. Tehdy balíček spolehlivosti a kompatibility způsoboval (za specifických okolností), že Windows Vista rovněž nenastartovaly.

Visty skoro o polovinu levnější

Jako by Microsoft chtěl utišit rozbouřené vody kolem Vist. Teď přišel se slevou tohoto systému až o 46 procent. Sleva se týká ale pouze krabicových verzí, nikoliv OEM instalačních médií. „Uživatelé počítačů tak nyní získávají jedinečnou možnost pořídit si licenci tohoto systému ve verzi Windows Vista Home Basic, Home Premium a Ultimate za skutečně zajímavé ceny,“ stojí v tiskové zprávě Microsoftu.

Tomáš Koška, manažer divize Windows Client, to okomentoval slovy: „Microsoft tímto krokem reaguje na četné požadavky uživatelů na snížení ceny operačního systému a zpřístupňuje jej tak široké veřejnosti. Věříme, že noví uživatelé ocení zejména vyšší bezpečnost systému, jeho uživatelskou přívětivost, a s tím spojené daleko širší možnosti při práci s počítačem.“

Jde sice o velkou slevu, ale pořízení OEM verze je stále výhodnější (v tom případě se ale zákazník musí smířit s omezeními, která OEM přináší). Doporučená cena Windows Vista tří zmíněných edic vypadá následovně: Home Basic 4 900 Kč včetně daně, Home Premium 5 800 Kč, Ultimate 8 200 Kč.

22. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...