Úvod > Články > EU podporuje sdílení, USA na piráty posílá SWAT

EU podporuje sdílení, USA na piráty posílá SWAT

Evropští politici se vydali na zajímavou bitvu s protipirátskou propagandou ― nejprve skupina Zelení/Evropská svobodná aliance spustila svou kampaň na podporu sdílení multimediálního obsahu, teď Evropská unie podpořila vývoj nové generace p2p sítě i klienta.

Jak jsme krátce informovali na našem serveru v pondělí, Evropská unie se na dvou frontách pouští do podpory sdílení a vývoje p2p sítě nové generace. Dnes si o tom povíme trochu více, protože události na půdě Evropského parlamentu si tohle určitě zaslouží.

Zelení: sdílení není krádež

Ke konci ledna přišli europoslanci ze skupiny Zelení/Evropská svobodná aliance s kampaní, jejímž cílem je bojovat s propagandou protipirátských organizací. Jejich akce „I wouldn’t steal“ (Nekradl bych) je otevřenou podporou sdílení, což vyjádřili veršem „Share ― It’s fair.“

„Kdykoliv si půjčíte film, mnohonárodní mediální průmysl vás nutí sledovat jejich propagandu. Tvrdí, že když si stáhnete film, je to stejné, jako když ukradete kabelku, auto nebo jako byste kradli v obchodě. To prostě není pravda ― pořízení kopie je od základů odlišné od krádeže,“ stojí na stránkách kampaně.

„Mediálnímu průmyslu se nepodařilo nabídnout schůdné zákonné alternativy a nepodaří se jim ani přesvědčit spotřebitele, že sdílení je totéž co krádež. Bohužel úspěch sklidili v jiné oblasti ― při lobbování za přijetí zákonů, které kriminalizují sdílení, což ze spotřebitelů dělá kriminálníky. Tvrdí, že jejich zákony jsou nezbytné pro podporu umělců, ale ve skutečnosti si tím chrání pouze své vlastní zisky,“ pokračuje text.

„Zelení v Evropě i ve světě byli a jsou proti těmto zákonům. Věříme, že spotřebitelé jsou ochotni zaplatit, je-li jim nabídnuta kvalita za férovou cenu. Rovněž věříme, že sdílení nezabíjí kulturu, ale naopak ji rozvíjí. Na znak protestu proti špatné propagandě ze strany průmyslu jsme vytvořili svůj vlastní film. Rozdíl je v tom, že si můžete vybrat, jestli ho chcete vidět.“

Zmíněný film lze stáhnout i přes bittorrentovou síť z The Pirate Bay ― onoho proslulého trackeru, který neustále zápolí například s IFPI (Mezinárodní federací hudebního průmyslu).

Skoro půl miliardy korun za p2p síť a klienta

Kampaň Zelených/Svobodné evropské aliance se sice nesetkala s nějak velkým ohlasem ― např. žádná tuzemská média ani ta internetová (s jednou výjimkou, pokud vím) o akci „Nekradl bych“ neinformovala ―, vody ohledně sdílení se v EU stejně rozvířily. Nakolik souvisí financování vývoje nové generace p2p sítě (P2P-NEXT) s aktivitami Zelených/Svobodné evropské aliance, těžko soudit.  Nicméně na vývoj p2p přišla z EU podpora ve výši 15 milionů eur (asi 375 milionů korun) a další 4 miliony eur (60 milionů korun) do projektu investovali partneři.

Vývojem nové sítě a rovněž nového klienta (s otevřeným kódem) zpětně kompatibilního s BitTorrentem byli pověřeni vývojáři z týmu Tribler.

Do projektu je zapojeno celkem jednadvacet partnerů, mezi které patří třeba slavná BBC, ale i jiné mediální společností a také několik univerzitních pracovišť. Kompletní přehled partnerů lze nalézt na stránkách Tribler.

Podle průzkumu je 50 % obsahu stahovaného přes p2p sítě (hlavně BitTorrent) tvořeno televizními show, tedy seriály. Současného projektu chtějí mediální společnosti využít zejména pro lepší oslovení online publika, kterému chtějí ve vysoké kvalitě nabídnout služby On Demand (na požádání). Zejména jde o vytvoření nové technologie pro streamování videa přes p2p sítě ― nepůjde však o žádné „rozplizlé“ videosnímky, ale pracuje se na podpoře televizního vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). V této oblasti výzkumu už od léta loňského roku působí i samotná Harvardova univerzita, která své algoritmy testuje právě se zmíněným týmem Tribler.

Nastanou změny?

Fenomén p2p sítí už dávno překonal stín „IT undergroundu“. Výměnné sítě jsou velice rozšířené a je pravda, že zábavní průmysl (tedy hudební a hlavně filmový) v online světě poněkud zapsal, což ho očividně více než „mrzí“. Jestliže se v tomto směru má něco změnit díky projektům, jako je ten podporovaný Evropskou unii, a zároveň zmizí ona zmiňovaná propaganda, tak vzešel z EU dobrý nápad. Zpětná kompatibilita s bittorrenty ovšem našeptává, že Evropská unie může být tím největším sponzorem pirátství. Nebo se snad schyluje i k legislativním změnám?

Výměnné sítě dnes zdomácněly, už samotné slovo „pirát“ nezní tak „exklusivně“. To je jeden z důvodů, proč se policejní složky některých států nechaly veřejně slyšet, že se nebudou zabývat případy udání na obyčejné domácí uživatele. Takto se vyjádřili představitelé policie v Kanadě a nově i Norové.

Norská policie totiž nedávno dostala udání od právníka MPAA (Motion Picture Association of America) a známého honiče pirátů Espena Tøndela, ovšem okamžitě jej odmítla se slovy, že nebude plýtvat svými drahocennými prostředky na vyšetřování malých ryb a že se tak soustředí na vyšetřování skutečných zločinů, jako jsou vraždy a loupeže. Tøndel šokován reakcí zaslal dopis norskému ministerstvu spravedlnosti s žádostí o schůzku. Dostalo se mu ale odpovědi, kterou nečekal už vůbec: ministerstvo schůzku s nezájmem odmítlo.

Ministr kultury Trond Giske pak řekl, že Norsko nechystá plány jako Británie, čímž narážel na právo, či spíše povinnost, poskytovatele internetu odpojit zákazníka, pokud porušuje autorský zákon.

Evropa tak v otázce pirátství není jednotná. Zatímco někteří europoslanci sdílení podporují a volají po změnách v autorských zákonech a i pravidlech autorských odměn (na lokální úrovni o to žádá i náš ministr průmyslu a obchodu Martin Říman), zároveň se hovoří o cenzuře obsahu internetu, odpojování uživatelů a častějším trestním stíhání provinilců, kterým hrozí i tvrdší tresty než kdysi. Obecný konsensus s největší pravděpodobnosti tak rychle nepřijde.

Jak na piráty v Americe: SWAT

O další rozruch se zasloužila známá asociace RIAA (Americká asociace nahrávacího průmyslu), z jejíž dílny uniklo instruktážní video, ve kterém Jim Dedman z NDAA (National District Attorneys Association) zpovídá Deborah Robinsonovou a Franka Walterse z RIAA. Na webu je sice k dostání jen jeho krátká ukázka (plné znění má více než hodinu), ale přesto (nebo právě proto) vzbudilo záplavu negativních ohlasů. Není se co divit. Během necelých dvou minut se totiž dozvíme, že piráti mají vazby na závažnější kriminalitu; v záznamu doslova padají slova jako „crack“ (derivát kokainu), teroristické organizace, obchod se zbraněmi, loupeže, vraždy a podobně. „Když si jdete koupit CD, dostanete otázku, jestli ho chcete „s“, nebo „bez“ ― „s“ znamená přibalený kousek cracku nebo cokoliv podobného,“ říká na videu Frank Walters z RIAA. Podle všeho se má video týkat obhajoby nasazování speciálních zásahových jednotek SWAT, které mají vést akce proti pirátům.  Ačkoliv se dnes už nerozlišuje mezi „pirátem“, který kopíruje CD/DVD a programy ve velkém za účelem zisku, a domácím „pirátem“, který si něco někdy stáhne, nabízí se logicky možnost, že zástupci RIAA hovoří o první skupině ― pokud by chtěli posílat SWAT do domácností, něco je opravdu špatně (i když i tohle se v souvislosti s jinými případy stalo).

Video ze serveru YouTube.com několikrát zmizelo, ale uživatelé je tam nahrávají opakovaně. Zkusit můžete následující odkaz nebo jistější bude tento z jiného serveru.

Článek ukončeme trochu uvolněněji. Na představitele RIAA reagoval i jeden uživatel YouTube a nahrál vlastní zpověď o výsledcích svého vyšetřování, které podnikl v jednom obchodě a k němuž ho inspirovala podezření zástupců RIAA. Na snímku ukazuje i to, co vše pořídil. Video zde.

27. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...